PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Teemalauantai: Suomalaiset Ruotsin ajan sotalaitoksessa


Viestintäassistentti
04.03.15, 14:33
Suomalaiset Ruotsin ajan sotalaitoksessa

Teemalauantai


lauantaina 11.4.2015 klo 10–14
Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki

10.00 Fil. maist. Veli-Matti Pussinen
1600- ja 1700-lukujen sotilaslähteet
Ruotsin ajan kahden viimeisen vuosisadan sotilaslähteet ovat laajat ja monipuoliset. Asiakirjoja on sekä Suomen että Ruotsin arkistoissa ja niiden käytettävyys on parantunut vuosi vuodelta mikrofilmauksen ja digitoinnin myötä. Sotilaslähteet antavat mahdollisuuden tutkia niin sotatapahtumia kuin yksittäisten sotilaidenkin kohtaloita ja elämänvaiheita. Niiden avulla voi myös tavoittaa sotien ja sotalaitoksen taustalla eri tavoin ponnistelleet paikallisyhteisöt.

10.50 Fil. maist. Juha-Matti Granqvist
Sotilaskäsityö Helsinki-Viaporissa 1700-luvulla
Sotilaskäsityö, eli värvättyjen sotilaiden käsityönharjoitus, oli yleinen ilmiö ja kiistojen aihe kaikissa uuden ajan alun pohjoismaisissa sotilaskaupungeissa. Tapauksiin liittyvä lähdeaineisto tarjoaa ainutlaatuista tietoa sotilaiden elinkeinonharjoituksesta, elinolosuhteista, perhe-elämästä ja siteistä siviiliyhteiskuntaan. Esitelmässä kerrotaan sotilaskäsityöstä Suomen ainoassa tuon ajan merkittävässä sotilaskaupungissa, 1700-luvun lopun Helsinki-Viaporissa.

11.40 Kahvi

12.20 Fil. maist. Heikki Vuorimies
Ruotujakolaitoksen ajan sotapäällystön tutkiminen
Muuttuneessa tutkimusympäristössä on entistä paremmin käytettävissä alkuperäislähteitä mm. Ruotsin valtionarkistosta. Tämän vuoksi on syytä arvioida uudestaan vanhemman tutkimuskirjallisuuden välittämää kuvaa ruotujakolaitoksen ajan sotapäällystöstä. Esitelmässä aihetta lähestytään konkreettisten tutkimusesimerkkien avulla.

13.10 Fil. maist. Kati Toivanen
Sotilaskarkuruus Suomen sodassa 1808–1809
Miten yleistä karkuruus oli, missä joukoissa ja missä sodan vaiheissa sitä esiintyi? Esitelmässä tarkastellaan Suomen armeijan karkuruutta ja karkuruuden valinneita miehiä palkanmaksuun liittyvien lähteiden kautta.

Osallistumismaksu 20 euroa sisältää kahvitarjoilun. Ilmoittautuminen 8.4. mennessä sähköpostilla seura*genealogia.fi tai puhelimitse 010 387 7900. Ilmoita mahdollinen ruoka-aineallergia.

TERVETULOA!