PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kupariseppätoiminta Oulussa 1880-luku


JohannaM
27.02.15, 10:04
Olen tutkinut kupariseppä Adolf Mannisen ja vaimonsa, kuparisepäntytär Sofia Palménin vaiheita Oulussa ja kyselisin olisiko jollakin antaa vinkkejä mistä lähteistä voisin löytää heistä tai kupariseppä-/valuritoiminnasta yleensä lisätietoja?

Rippikirjojen perusteella on selvinnyt Adolfin syntyneen koviin oloihin Suomussalmella 1859, josta hän lähti nuorena Ouluun. Hänet mainitaan ensin kuparisepän/valurin kisällinä ja myöhemmin valurimestarina. Sofia oli valurisukua: hänen isänsä oli valuri, hänen veljensä oli valuri ja hänen siskopuolensa nai valurin. Adolf ja Sofia ilmoittelivat ja mainostivat toimintaansa paljon paikallisisissa lehdissä. Pariskunta sai kaksi lasta, mutta koko perhe kuoli 1880-loppuun mentäessä. Hauta on edelleen olemassa Intiössä. Sofia oli ilmeisesti pidetty henkilö, sillä hänen kuoltuaan (k:1889) kuolinilmoituksen lehdessä julkaisivat ystävät. Kuinka tavallista tämä oli?

Miehensä kuoltua (k:1885) Sofia julkaisi ilmoituksia joissa mainosti kupariseppätoimintaa. Olisiko nainen voinut toimia kupariseppänä vai hoitikohan työn apuri?
"Kaikkia kuparisepän ammattiin kuuluvaa työtä wastaanotetaan ja tilaukset tehdään joutuin ja kaikella tarkkuudella wanhain korjuuta wastaan otetaan kaikki kohtuhintoihin. Sofia Manninen Kuparisepän leski. Kaiku 8.10.1887"

Oulun 1880-luvun perukirjoja ei taida löytyä netistä?

Sepät tuntuvat kuolleen suhteellisen nuorena, liekö tässä taustalla työn rasittus/käytetyt menetelmät?

Kupariseppätoiminta taisi pikkuhiljaa muuttua 1880-luvun lopulle mentäessä pienistä pajoista isompiin? Oulujoen rautatiesillan rakentaminen ajoittuu noille loppuvuosille, mikä on varmaan ollut aikanaan iso projekti. Värtössä on nykyäänkin valurinkuja, mikäs tämän historia on?

JohannaM
23.03.15, 08:16
Nostellaanpa vielä jos Oulun tuntijoita löytyisi.

Myös pariskunnan osoite askarruttaa. He ovat asuneet loppuvuotensa Oulun keskustassa 4. alueella talossa numerossa 26 (rippikirjasta). Lehti-ilmoituksissa osoitteeksi mainitaan:

"Asunto pikku uudenkadun varrella, ent. Nyforssin kartano"
"waskiseppä Mannisen talossa kauppureinkatu 26."
"kuparisepänlesken Mannis vainajan talo Pikku-Uudenkadun warrella"

Käsittääkseni näissä puhutaan koko ajan samasta osoitteesta. Oulun kartan 1886 (G.WILH.LILJEBLAD) perusteella osoite olisi ilmeisesti Pikku-uudenkadun ja kauppureinkadun risteyksessä (korttelinumero? 109). Eli nykykadunnimillä Uusikatu 30?