Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Högervänd arm Ille ym. 1400-luku
Minulta katosi lähde, jossa mainitaan, että Suomen frälsimiehet, joilla ei ole ennestään vaakunaa tai sinettiä saavat käyttää högervänd arm-kilpeä??? 1400-luvulla
Lähde oli joko SDHK:ssa tai FMU:ssa.
Löytyykö joku, joka merkitsee lähteensä talteen, eikä luota pelkästään muistiinsa asiakirjoja plärätessään.
Asia liittyy Ille/Hornhus/Renhuvud-sukujen selvittämiseen.
Tutkimisiin
Enpä lähdettä tuohon tiedä, mutta mieleeni tuli heti nk. knaapivaakuna, jota saivat käyttää rusthollarit. Siis jotka varustivat ratsumiehen kuninkaan palvelukseen verovapautta vastaan.
Tuo högervänd arm ilmaisu on jotenkin outo. Tässä vaakunassahan tulee oikealta miekkaa koholla pitelevä haarniskoitu käsivarsi.
Kouvo
Pekka Hiltunen
09.02.15, 14:34
Enpä lähdettä tuohon tiedä, mutta mieleeni tuli heti nk. knaapivaakuna, jota saivat käyttää rusthollarit. Siis jotka varustivat ratsumiehen kuninkaan palvelukseen verovapautta vastaan.
Tuo högervänd arm ilmaisu on jotenkin outo. Tässä vaakunassahan tulee oikealta miekkaa koholla pitelevä haarniskoitu käsivarsi
Högerväd arm on kait annettu Nils Olofsson -nimisen rälssimiehen vaakunakuviolle erotuksena Nils Olofsson Tavastista, joka oli aikalainen, mutta jonka vaakunassa haarniskoitu käsivarsi oli taivutettu vasemmalle (suunta luetaan vaakunan kantajasta päin).
PH
Pekka Hiltunen
10.02.15, 13:24
Vielä lisäys itse asiaan: luvattomasti tunnettua sukuvaakunaa käyttävää henkilöä voidaan verrata väärää passia käyttävään - rangaistus vain oli toinen eikä oikeudenkäyntejä tarvittu.
Rusthollari on voinut itse ratsastaa hallittavanaan ollutta ratsutilaa ja ilman omaa sukuvaakunaa hän on voinut käyttää sotatoimissaan kyseisen lippueen päällikön tunnusta erottuakseen vihollisista. Mitään aatelisvaakunaa ei ole voitu missään muussa yhteydessä ilman kyseisen suvun suostumusta (kuten jos esim. on nainut k.o. suvun tyttären) käyttää.
Suomen Hakkapeliitat on 1600-luvulla 30-vuotisessa Sodassa voitu lukea johonkiin tiettyyn lippueeseen ja vaakunankäyttö voi liittyä tähän, mutta mitään yleisluontoista lupaa ei koskaan ole voinut olla tunnetun sukuvaakunan osalta. Jos lähde on FMU:sta ja todellakin keskiaikainen, voi kyse olla siitä, että aiemmin, "varhaisella" Keskiajalla (joka Suomen osalta alkoi muun Euroopan Myöhäiskeskiajalla eli 1200-luvulla) oli kilpikuvio ehkä vielä paikoin enemmänkin tiettyyn linaan, kartanoon ja säteriin kuin määrättyyn sukuun liittyvä - varsinkin liikekannalla oltaessa.
PH
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.