Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hausjärvi Erkylä Piho-Kalle Viktor Piho S. 1881
TPalosaari
03.02.15, 14:00
Etsin tietoja henkilöstä, oletetusta iso-isoisästä.
Kalle Viktor Piho. Syntynyt 20.12.1881 Hausjärvi Erkylä Piho.
Vanhemmat:
Gustaf Adolf Piho. Torppari Erkylä Apola Piho, talollinen Hausjärvi Vantaankylä Piho RN:o 3:13. Syntynyt 14.11.1845 Nurmijärvi Hyvinkää Jaakkola Heikkilä. Kuollut 13.8.1913 Hausjärvi Erkylä Piho. Puoliso vititty 28.5.1875 Hausjärvi Josefina Karoliina Talkara
Olisin kiitollinen jos jollakin olisi jotain tietoa.
Ystävällisin terveisin
Tarja Palosaari
Kokkola
Etsitkö tietoa juuri tuosta Pihosta , vai oletko kiinnostunut Talkaran torpasta jne. paikallistiedosta ?
t. keke
TPalosaari
19.03.15, 21:52
Hei ja kiitos vastauksestasi! Etsin häntä ja koko sukua mutta muutkin tiedot olisivat mieluisia.
Ystävällisin terveisin
Tarja Palosaari
Kokkola
Myös ns. Pihon savupirtti on ollut aikanaan Erkylän kartanon torppa, joka raivattiin vuonna 1787. Rakennus on Hausjärven viimeinen savupirtti.
Tuo edellinen ihan wikistä , seuraava omasta suvustani genistä : http://www.geni.com/people/Michel-Mattson-myllyntaka/6000000016531018198
Myllylammi ja Erkylänjärvi sijaitsevat lähekkäin , joten luonnollinen yhteys tuo Piho-Talkara.
En tiedä sukutaustaa , mutta Pihon tila löytyy Hausjärveltä nykyään ainakin Puujaasta. Tuon kartanon alueen tilanteesta en tiedä tällä hetkellä. Omat sukuni ovat kuitenkin vaikuttaneet alueen torpissa ja taloissa voimakkaasti.
t. keijo
TPalosaari
19.03.15, 22:01
Eli ilmeisesti hyvin vaatimatonta elämää. Isäni kertoman mukaan hänen isoäitinsä oli piikana Erkylän kartanossa ja ilmeisesti myös Kytäjän kartanossa joskus 1900-luvun vaihteessa.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=16456&pnum=63
Tuossa ainakin Kalle Vihtori näkyy .
TPalosaari
19.03.15, 22:10
Kiitos linkistä. Täytyy varmaan liittyä tuonne. Olen ihan alkutaipaleella sukuni vaiheiden selvittämisessä. Siksi aika "tumpelo"
Kustaa Adolf Henrikinpoika isänä. Itse torppari.
Siellä kummittelee taas Svante Backmankin renkinä ... minun täytyisi selvittää oliko Svante "meikäläisiä" Backmaneja .
Kaikki aloittavat jostain ja parasta apua on kun joku kokeneempi auttaa hieman. Sain itse ihan hiljakkoin vastaavaa apua ja opin paljon noista kirjoista. Kannattaa maksaa ne muutamat eurot jotta pääsee noiden jäsensivujen kautta tuoreempiin kirjoihin kiinni. Itsellä ainakin aukesi uusi maailma. Ja aloitteleva tumpula olen minäkin.
TPalosaari
19.03.15, 22:15
Kiitos. Äitini äidin suku löytyi yhdestä vinkistä. Kiitos sinulle tuosta! Voi olla että kyselen "tyhmiä" kunhan pääsen eteenpäin. Terv. Tarja
Piikominen Kytäjän kartanolla on uskottavaa kun oli sukusyntyjä Nurmijärven puolella. Kytäjän kartanohan sijaitsi pitkälti Nurmijärvellä mistä sitten tehtiin puoli Hyvinkäätä. Toinen puoli Hyvinkäästä tuli Hausjärven maista , kuten koko Riihimäki.
Se ilo tuosta oli minullekin , että lisäsin Otto Reinhold Backmanille ( isoisäni isoisä) veljen . Tuon Svante Backmanin .
TPalosaari
27.03.15, 09:13
Kiitos kaikille vastanneille!
Valitettavasti ei ole kyseessä etsimäni henkilö.
Pihon torppia onkin ollu kolme. Erkylä Pihon lisäksi Monnin kylän piho ja Puujaa Piho. Täytyy sitten vain yrittää löytää tietoja kahdessa viimeisessä torpassa asuneista henkilöistä n. 1870-1902 välisenä aikana.
Ystävällisin terveisin
Tarja Palosaari
Puujaan Pihon tila näkyykin vanhempieni ikkunasta Puujoen toisella puolen Valkjärven rannalla )))
TPalosaari
27.03.15, 09:28
Mielenkiintoista :) Mahdatko tietää asukkaista jotain?
En muuten ole aivan varma , mutta Monnia ei taida esiintyä vanhoissa kirkonkirjoissa . Vaikkapa esi-isieni asuttama Erkylän Kerkkolan torppa on nykyistä Monnia . Eli vanhoja Erkylän kartanon maita. Jos sitten joku oli piikonut Kytäjällä, niin kyllä Monni on lähin noista tuolta. En kyllä ole tutkinut Nurmijärven puolta , että oliko raja niin lähellä että Monni olisi voinut olla osin sen puolella.
Jos kerrot ne terkat tiedot , niin voin vaikka ajella Pihon pihaan kysymään josko tietävät Pihojen historiaa. Tarvitsen kyllä sitten ne tiedot mitkä tiedät varmasti oikeiksi. Samalla päivällä ei kuitenkaan ole syntynyt kahta täysin samannimistä henkilöä. Hausjärvi on sen verran pieni.
TPalosaari
27.03.15, 10:10
Kerään tiedot mitä isäni on kertonut ja lähetän.
Tällainen teksti löytyi netistä:
Monnin kylän asutus muodostui ennen toista maailmansotaa Erkylän kartanon sivutilan, Kerkkolan, sekä kartanon entisten torppien asukkaista eli muonamiesperheistä ja tilansa lunastaneista maanviljelijäperheistä. Torppia olivat Anttila, Tuomela, Huittila, Rajala, Salimäki, Monni, Riihipelto, Leppäsenoja, Hellämäki, Vaskipelto, Piho ja Antinsaari. Kyläläiset saivat elantonsa kotitilasta, mutta muutamat kävivät töissä Hyvinkään Villatehtaalla tai Riihmäellä VR:llä.
Monni on nykyään Hausjärven kylä mikä on nykyisen Hyvinkään kyljessä . Kyläläiset käyttävät Hyvinkään palveluja paljoltikin ja samaistuvat enemmän Hyvinkääseen kuin Hausjärveen . Tämä johtuen siitä että Hyvinkäällä tonttien hinnat korkeat ja taas Hausjärven puolelta niitä saa sopivasti. Tämä nykytilasta.
Tuossa sitten mainitsitkin että Monni on ollut yksi torpista , eli nykyinen Monnin kylä on saanut nimensä Monnin torpasta , mikä kaiketi on ollut nykyisen radan paikkeilla koska seisakkeesta kait tuo kylän nimi on tullut , vaikka miksei muuten kylä voisi olla vaikka Kerkkola.
Tuossa listassa taas on sellainen kummallisuus, että mukamas nykyisen Monnin alueella olisi ollut tuollainen määrä torppia. Rajalan torppa oli Vantaalla , nykyisin Riihimäellä. Vantaa on tuolla Vantaa-joen alkupuroilla Peltosaaren ja Patastenmäen takana ennen Erkylää. Ei siis Monnissa. Voihan olla että Monnissa on ollut toinen Rajala , mutta tuo teksti tuntuu kovin oudolta. Vaikkapa Leppäsenoja on aivan muualla , olisiko noitakin ollut kaksi ?
Hausjärven rakennetun kulttuuriympäristön selvityksessä Vantaa on ripoteltu etelälaidalle kolmeen kohtaan. Monnia ei selvitys tunne ollenkaan. Historiallisissa tutkimuksissa Monni kannattaa katsoa torpaksi , ei alueeksi, aivan kuten Hyvinkäänkin synty kauppalaksi kannattaa muistaa tuoreena ilmiönä.
Leppäsenoja löytyy omana kylänä kartasta Monnista pohjoiseen.
Tuo "Monnin Piho" muuten löytynee kun mennään nykyisen Hyvinkään Ylentolasta kohti Peuranpäätä. Ei sitä ainakaan kukaan nykyään Monniksi miellä. Ei varmaan koskaan ole mieltänytkään. On nummiharjun toisella puolella, enemmänkin Ridasjärven vaikutuspiirissä.
Kannattaa kuitenkin muistaa , että kaikki nuo alueet Hyvinkään keskustaan asti olivat Hausjärveä ja Erkylän kartanon maita , kunnes Donnerien Ahdenkallion kartano muodostettiin.
Näiltä sivuilta ja kyseiseltä henkilöltä löytyy todella paljon Hausjärvi-tietoa: http://www.akiranta.com/
TPalosaari
27.03.15, 11:23
Isoisäni on
Juho Elias (Hannes) Palosaari
Isoisä
Syntynyt: 9. Heinä 1902 Hausjärvi/Nurmijärvi
Kuollut : 10. Tammi 1957, Oulu
Päästötodistus Nurmijärven -enojan (en saa selvää koulun nimen alkuosasta)
ylemmästä kansakoulusta, päiväys Kytäjä 5.5.1915. Kirjattu koulun kirjoille 25.9.1911. Todistuksessa etunimi on Johan Elias ja syntymäaika 2.7.1902.
Allekirjoitukset:
Johtokunnan esimies Otto Aaltonen ja koulun johtaja Santeri Hietula. Lisäksi todistaja kansakoulun tarkastaja v.t Laitakari
Äiti on
Ida Eriksson (tyttönimi Palosaari)
Iso-isoäiti
Syntynyt n. 1882, Reisjärvi, Levonperä
Kuollut Kemissä
Isäni kertoman mukaan hänen isoisänsä oli Pihon torpan poika, jota kutsuttiin Vihtoriksi. Syntymäaika ei tiedossa mutta käsittääkseni n.1880. Mummunsa piikomiset isäni myös muistaa Erkylän ja Kytäjän kartanoissa. Oletettu Vihtori kuoli ennen isoisäni syntymää heinäkuuta 1902. Isäni kertoman mukaan Vihtori kuoli joko 1901 lopulla tai 1902 alussa (tuo on varma tieto). Syystä ei ole tietoa. Isäni käsitys on että Vihtorilla ja Idalla oli tarkoitus mennä naimisiin mutta Vihtori kuoli yllättäen. Vihtoria ei todennäköisesti myöskään merkitty Juhon isäksi kirkonkirjoihin (olettamukseni).
Sellaisen kertomukseni isä muistaa, että Vihtori olisi käynyt markkinoilla, myymässä hevosen. Palatessaan hänellä oli kuitenkin rahaa. Maantiellä oli vastaan tullut kolme roistoa jotka yrittivät ryöstää rahat. Vihtorilla oli ase jolla hän oli ampunut yhtä miehistä jonka jälkeen kaksi jäljelle jäänyttä roistoa oli paennut ja Vihtori lähtenyt omille teilleen. Hän ei jäänyt katsomaan miten ammutulle miehelle oli käynyt. Vaarana oli että poliisi tai nimismies tulosivat hakemaan ja niin iso-isoäitini Ida oli piillotellut Vihtoria viikon ja vienyt tälle ruokaa kunnes selvisi ettei asian perään kukaan kysellyt.
Niin etunimi kuin sukunimikin voivat olla jotakin mutta syntymäpaikan ja kuolinajan perusteella tuskin löytyy kovin monta henkilöä. :)
Hausjärven puolelta ei oikein helposti löytynyt sopivaa. Miten sitten tämä: Gust. Viktor Gustaanpoika , Kytäjän H-kolasta , s. 23.08.1880 kuollut keuhkokuumeeseen 20-vuotiaana 17.01.1901 . Nurmijärven puoli .
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=12884&pnum=84
Jos lapsi tunnustamaton , niin hieman hakuammuntaahan tämä on. Kaikki tiedot esim kuolinsyystä jne. auttavat.
Ei tainnut natsata , mutta tuossa yksi malli selvittää asiaa. Hakea ensin mahdollinen Vihtori ja sitten tarkistaa sopiiko syntymäika niin että löytyisi Pihon torpasta sopiva. Kävin Nurmijärven puolta vain alkua , joten sieltä kannattaisi mennä eteenpäin. Jos tietäisi varmasti missä Vihtori kuoli , olisi jo aika paljon helpompaa. Vielä kun Vihtori saattoi olla juuri toinen nimi mitä käytettiin.
Puujaan Piholla asuu nykyään Lahtisia . Taitaa olla Pihoja enemmän juuri tuonne Hikiän suuntaan ja kohti nykyäänkin olemassa olevaa Pihon savupirttiä kohden. Sitten kun kysyt ihmisiltä niin yleensä tietävät juuri ja juuri isovanhempiensa nimet . Asia ei monia kiinnosta.
Vielä pyydän anteeksi että julkaisen täällä näin paljon arvauksia , mutta muistini on sellainen , että ellen heti kirjoita ajatusta , on se jo kadonnut eikä usein palaa .
TPalosaari
27.03.15, 16:52
Kiitos avustasi. Muisti tässä pätkii itse kullakin. Annoit paljon vinkkejä. Pääsen niillä toivottavasti eteenpäin. Seutu on minulle täysin tuntematonta, joten apu on kyllä tarpeen.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.