PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sääksmäen kirkkoherran Elsa Hasselbergin sukujuuret


Hannu Toivonen
24.01.15, 10:38
Sääksmäen vuonna 1741 kuolleen kirkkoherran Johannes Fonseliuksen vaimo oli nimeltään Elsa Hasselberg. Monissa tutkimuksissa on vain todettu hänen mahdollisesti olleen kotoisin Ruotsista.
14.9.1721 kastettiin Tukholman Hedvig Eleonoran seurakunnassa herra Johannes Fonseliuksen ja Elsa Hasselbergin poika Johannes, kummeina olivat kirkkoherra JOHAN FONSELIUS, leipurimestari Hinrik Borg, ylioppilas Andreas Muraus, KREIVITÄR ELSA SPARRE, rouva Kristina Ring ja neiti ANNA FONSELIA.

Fonselius-suvun tutkimuksessa Släktbok ny följdissä mainitaan Johannes Fonseliuksen toimineen kotiopettajana Ruotsissa paossa ollessaan kreivitär Elsa Barbro Sparrella. Sparren talo Oxenstiernas malmgården sijaitsi Hedvig Eleonoran seurakunnassa, jota aiemmin kutsuttiin Ladugårdlandetiksi. Elsa Barbro Sparre oli lukuisia kertoja kummina Hedvig Eleonoran seurakunnassa.

Johannes Fonselius mainitaan kummina Hedvig Eleonorassa ainakin 6.3.1721 ja 1.7.1721. Hän toimitti myös kasteita ja vihkimisiä silloin tällöin seurakunnassa.

Elsa Hasselberg mainitaan kummina Hedvig Eleonoran seurakunnassa ainakin jo 18.7.1720 maininnalla "jungfru Elsa Hasselberg" ja 15.11.1720 maininnalla "madame Elsa Hasselberg". Eli hänet on vihitty alkusyksystä 1720 jossakin jonkun kanssa, todennäköisesti Johannes Fonseliuksen..

Elsa Barbro Sparre omisti myös Tukholman läänissä Österåkerin pitäjässä Margaretelundin kartanon vuoteen 1718 saakka. Sparre on haudattu Österåkerin kirkkoon 29.11.1731.

Österåkerin kirkonkirjoissa esiintyy kummina neiti Elsa Hasselberg 26.11.1711
ja 29.6.1716, mutta ei enää sen jälkeen.. Lisäksi Österåkerissa kummeina esiintyy lukuisia kertoja Margaretelundin kartanoon kuuluvan Hjelmsättran talosta sihteeri Ericus Hasselberg, neiti Margareta Elisabet Hasselberg ja Carl Hasselberg, josta tuli myöhemmin Österåkerin nimismies. Myös 17.3.1721 kummina mainitaan ANNA FONSELIA. Ei varmaankaan sattumalta.

Österåkerin henkikirjoissa mainitaan Hjelmsätran talossa ainakin jo vuonna 1682 hovimestari ERICUS HASSELBERG ja hänet mainitaan vielä 1709. 19.9.1710 kuolee Hjelmsätrassa "Hasselbergin leski". 13.12.1709 kuolee Hjelmsätrassa Erik Olofsson. Voisikohan olla sama kuin hovimestari Ericus Hasselberg ?

Kysymys kuuluu: Voisiko tämä hovimestari Ericus Hasselberg olla sukua Elsa Hasselbergille, jopa isä ?! Elsa Hasselberg oli kummina yhdessä sihteeri Ericus Hasselbergin kanssa. Hasselbergien kummeina Österåkerissa oli 1720-luvun alussa pelkkiä säätyläisiä, lähinnä paikkakunnan pappeja ja päinvastoin.

Elsa Hasselbergin syntymäaika-ja paikka sekä vihiaika-ja paikka olisivat avain ratkaisuun..

Hannu Toivonen
24.01.15, 10:42
Otsikkohan piti olla Sääksmäen kirkkoherran Johannes Fonseliuksen vaimon Elsa Hasselbergin sukujuuret. Pahoittelen virhettä.

Hannu Toivonen
28.01.15, 18:53
Kun Johannes Fonselius ja Elsa Hasselberg asuivat Paraisilla Fonseliuksen toimiessa siellä kappalaisena, sai heidän 8.1.1729 syntynyt poikansa nimen Ericus. Mietin aikoinaan kenen mukaan poika oli nimetty, mutta vaikuttaisi mahdolliselta, että äidinisänsä Ericus Hasselbergin mukaan ?

Hannu Toivonen
02.02.15, 18:46
Elsa Hasselbergin isä oli hovimestari Ericus Hasselberg Roslagenissa Österåkerissa todennäköisesti Oxenstiernan suvun omistamassa Margaretelundin kartanossa.

Mikähän lienee ollut tällaisen "hovimestarin" tehtävät ja millaisissa paikoissa Ruotsissa hovimestareita työskenteli ? Olisiko ollut pappeihin rinnastettava säädyltään ?

JHissa
02.02.15, 20:07
Jos pappeja etsii niin Österplanan kirkkoherrana 1673-93 oli Andreas Erici Hasselberg
http://runeberg.org/skarahe1/0323.html
eli hovimestari Erik voisi olla Anders Andersson Hasselbergin veli
http://www.gammelgarden.com/info/andershasselberg.htm
Ei ole nyt Uppsalan yliopiston matrikkkelia käsillä, jotta voisi tarkistaa keitä Hasselberg-nimisiä sieltä löytyy.
Fonseliuksethan pakenivat isovihan aikana Ruotsin Härnösandiin
http://www.genealogia.fi/hakem/flykting/flykting55.htm
http://www.genealogia.fi/hakem/flykting/flykting57.htm
http://www.genealogia.fi/hakem/flykting/flykting59.htm

Hannu Toivonen
03.02.15, 18:30
Hyvä huomio tämä Österplanan kirkkoherra, saattaisi ehkä jotenkin liittyä hovimestari Ericus Hasselbergin sukuun ? Uppsalan opiskelijamatrikkelista ei sopivia Hasselbergejä löydy.

Vanhempi Johan Fonselius lähti tosiaan Ikaalisista venäläisiä pakoon 1713. Hän oli Ikaalisten kirkkoherra.

Näyttäisi siltä, että hän toimi apupappina Stigsjössä hieman länteen päin Härnösandista koko pakolaisena olonsa ajan.

Nimittäin 29.7.1715 syntyi Stigsjössä komministeri, herra Johan Fonseliukselle, pakolaiselle Ikaalisista Suomesta Elius, kummit:
komministeri Elius Salin vaimoineen, Olof Larsson i Böle, porvari Härnösandista Petter Byman, rouva Anna Märta Raschou, pakolainen Saarenmaalta ja neiti Brita Törnstedt, pakolainen Torniosta

17.7.1718 syntyi Stigsjössä herra Fonseliukselle Margareta, äitinsä Margareta Sirenian mukaan, kummit: Erik Persson I Brunna, Lars Klemetsson vaimoineen i Boda, komministerin vaimo Katharina Elyadia, dominus Johannes Trast ja neiti Anna Broman kaupungista