PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ruotuvaivainen


MariaKaarina
23.01.15, 18:54
Onko mitenkään mahdollista, että ruotuvaivainen olisi merkitty kuolleiden listaan sen talon nimen mukaan missä hän kuoli, ja että omaiseksi olisi merkitty talon isäntä?

Kiikasta
24.01.15, 16:19
Kysymyksen sanamuoto viittaa Hiskiin,, siellä omainen sana esiintyy. Yleensä kai luettelossa lukee: Johan Mattilas barn Eric tms., josta jaetaan barn Eric nimikenttään ja Johan Mattilas omainen-tiedoksi.
Kyllä ruotuvaivaisellekin merkitään usein talo, jossa kuoli, ainakin jos hän eli pysyvästi talossa, siis kuului talon väkeen.
Mutta viitettä esiin, missä tuollainen tieto esiintyy, niin keksitään yhdessä selityksiä eikä tarvitse arvailla.

MariaKaarina
25.01.15, 22:09
Joo, Hiskistä nimenomaan löytyy tuo kysymäni asia. Sieltä etsin Pyhäjärven (Ol) historiakirjoista kaikkia merkintojä sukunimellä Vesamäki.

Haudattujen listalla ensinnäkin on viimeisten sarakkeiden joukossa käsittääkseni ruotuvaivanen/leskirouva Maria Henrici Wesamäki ja vähän ylempää löytyy ruotuvaivainen Nils Nilsson Wesamäki.

Kun katselin saman sivun syntyneitä, niin inh.(=elätti?) Nils Vesamäki ja Maria ovat saaneet tytön joka on kuitenkin vähän reilun vuoden ikäisenä kuollut hinkuyskään. Olisinkohan ihan hakoteillä jos arvelisin näiden Nilsin ja Marian olevan samat henkilöt kuin kuolleiden luettelossa?
Kuolleiden listassa heidän omaisikseen on merkitty eri talojen isännät, mutta kun Maria on kerta jäänyt leskeksi niin sehän selittää sen että hän kuollessaan on ollut eri talossa kuin Nils. Vai elätettiinkö vaivaisia edes pariskuntina?
Vai olisivatko nämä henkilöt olleet ennemminkin jotain verisukua Vesamäille joiden talossa saivat vanhuuttaan majailla?

Kiitän jo etukäteen mahdollisista vastauksista. Toivottavasti saatte selkoa sepustuksistani. Niin joo ja ihmetyttää kun yritin kirkonkirjoista etsiä Nilsiä Hiskissä mainitun kuolinpäivämäärän perusteella, enkä löytänyt mitään. Tai sitten olen untuvikkona vaan missannut jotain?!

Kiikasta
26.01.15, 11:22
En lähtenyt rippikirjoihin asti, vaan yritän tulkita Hiskiä. paitsi Pyhäjärvi > rippikirja, 1801-1808 s. 43

Nils Påhlsss Wesamäki on Vesamäen isännän veli , joka saa jossakin vaiheessa tittelin Inh eli itsellinen, hän perheineen ei siis ole elätti, vaan itsenäinen, elää jossakin mökissä olematta sidottu renkinä tms. mihinkään taloon. Ja Vesamäki seuraa häntä sukunimenä. Vanhana hän ja vaimonsa joutuvat ruotuvaivaisiksi, saattavat elää edelleen mökissään, mutta saavat ruokansa seurakunnalta tai vaivaisruodulta.
Ja kuollessaan Nils Nilss Wesamäellä (pitäisi kait olla Nils Påhlss.) Hiskissä ei ole merkitty mitään omaista eikä taloa, missä hän on kuollut, vaan Nilsin alla on isäntä Johan Vesamäen poika Mats. Ja samoin Maria Heikintyttärelle ei ole merkitty ketään omaista.

MariaKaarina
26.01.15, 11:37
Aivan! Kiitos tästä. Tulkitsin nuo omaisjutut päin honkia. Mutta oppia ikä kaikki. ;)

E Juhani Tenhunen
30.04.15, 20:30
Sekin vielä, että Pyhäjärvellä (Ol) sukunimet ovat oikeasti talonnimiä eivätkä sukunimiä kuten naapurikaupungissa Kiuruvedellä.

E. Juhani Tenhunen