PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Amphipolis


Giösling
26.12.14, 11:47
Olen kuumeisella mielenkiinnolla seurannut juuri nyt Kreikan pohjoisessa Makedonian-maakunnassa jatkuvia Amphipoliksen hautakummun kaivauksia:

http://www.news.com.au/technology/science/clues-to-amphipolis-tombs-mysterious-occupant-slowly-surface/story-fnjwl1aw-1227165201908 (http://www.news.com.au/technology/science/clues-to-amphipolis-tombs-mysterious-occupant-slowly-surface/story-fnjwl1aw-1227165201908)

(Huom! katsokaa ehdottomasti linkin lopussa oleva rekonstruktio, "kävelykierros haudassa")

Kuka on nyt löydetyn haudan vainaja? Itse Aleksanteri Suuriko, poikansako, vaiko joku hänen kenraaleistaan? Mitä muuta jättikumpu kätkee?

Kreikkalainen kaivausryhmä on luvannut ilmoittaa DNA-testien tulokset tammikuussa 2015. Huippujännittävää!

Koko poikaikäni ja nuoruuteni suurin sankari oli Makedonian maailmanvalloittaja, jonka viimeisen leposijan löytäminen on ollut eräs nykyarkeologian suurista haasteista, ellei se suurin!

Muistan elävästi sen valtavan innostuksen & kohun, jonka verrattain lähellä Amphipolista sijaitsevan Verginan hautalöydöt 1970-1980-lukujen vaiheessa nostattivat. Tein vartavasten koukkauksen Thessalonikiin Ateenasta (usean tunnin junamatka) nähdäkseni tuoreeltaan Aleksanterin isän, Philippus II, haudasta löydetyt esineet, jotka oli asetettu näytteille paikalliseen museoon. Unohtumaton juttu, sekä se junamatka , että näyttely!

Sittemmin, jokakesäisillä Aleksandrian matkoillani, kiertelin kaupungin katakombeja ja kujia, varmana siitä, että sankarini lepäisi jossain lähellä, kuten historioitsijat niin yksimielisesti väittivät. Erityisesti “Soma”, kaupungin korkein kohta, jonka tänään kattavat Kom el-Dikka-kaupunginosan hökkelikylät, sai “geigermittarini” hälytystilaan. Juuri siellä, ei Nabi Daniel-moskeijan alla, vaan lähellä Saed Darwishin synnyinkotia, slummeissa!

Kenen kellarista johti suora käytävä maailmanvalloittajan hautakammioon? Säilyikö mitään haudanryöstäjien jäljiltä, sarkofagi kai sentään, liian raskaana poiskuljetettavaksi?

Saisinko vielä tässä elämässä nähdä sen päivän, jolloin mysteeri ratkeaa!

Giösling
26.12.14, 13:02
Olen erityisen "otettu" mahtavasta leijonafiguurista, joka aikanaan on kohonnut hautakummun lakipisteessä, mutta sittemmin hajonnut ja uudelleenkonstruktoitu sivummalle. Se tuo elävästi mieleeni n.s. "Babylonin-leijonan", jota 1980-luvulla kävin tervehtimässä tassusta pitäen. Paikka oli tuolloin avoinna satunnaisille turisteille. Saddam Hussein, Irakin silloinen hallitsija, oli pykännyt pystyyn epäaidon tuntuisia kuvitelmiaan muinaisen metropolin rakennuksista ja porteista, kuin kulisseiksi. Vain leijona oli ainut aito, Aleksanterin ajoilta säästynyt. Babylon oli hänen imperiuminsa keskus ja kuolinkaupunkinsa. En voi olla vetämättä yhtäläisyysmerkkiä Babylonin ja Amphipoliksen leijonien välille - ne viestittävät Aleksanterin läsnäolosta, muodossa tai toisessa.

Giösling
27.12.14, 08:41
Osoitteessa:

http://en.wikipedia.org/wiki/Lion_of_Amphipolis

lisätietoja Amphipoliksen leijonasta, joka alunperin on koristanut nyt
kaivaustenkohteena olevaa hautakumpua.

Babylonin leijona oli sen hallitsijan symboli. Aleksanteri Suuri omaksui
itäisen kulttuurin, suorastaan imeytyi siihen; tapoja ja ajatusmaailmaa myöten.

Ei ole kaukaa haettu ideana se, että leijona (symboli) olisi seurannut isäntäänsä tämän viimeiselle matkalle. Kenties ensin Alexandriaan Ptolemaioksen kaappaamana, mutta sittemmin Makedoniaan, mahdollisesti Amphipolikseen, uudelleenhautausta varten?

leilalm
27.12.14, 09:36
Kiitos Gjösling aamuisesta `kävelykierroksesta´ hautakammioon!Suurena Kreikan ystävänä olen eri saarilla, sen kummemmin kuitenkaan historiaan paneutumatta,ihmetellyt muinaisten ´kiviröykkiöitten´kohtaloa.Siellä niitä on huoletta pitkin poikin parkkipaikoilla,rantojen tuntumassa,jne.Heillähän niitä riittää;eivät kaiketi ´ehdi´kaikkia suojella...Mutta ohikulkiessa aina kuvittelen niihin ihmiset valkoisissa pellava-asuissaan,seppeleet pään ympärillä,kantamukset koreissaan...Ensi kevään Kreikan-matkaa odotellessa täytynee alkaa seurata kaivausten eristymistä.Leilalm

leilalm
27.12.14, 09:52
Anteeksi,Giösling siis...Leilalm ps.Syksyisellä Pythagoran-matkalla piipahdin kysymään Arkeologia-museon aukioloaikoja:Open every day.Kun oli sopivasti aikaa (!),olin heti aamusta portilla.Ei auennut,ei.Tunnin siinä kirosin, ihan turhaan, nykykreikkalaiset...

Giösling
28.12.14, 08:42
Jännittävä vuodenvaihde luvassa meillä! Ensin ehtivät varmaankin kreikkalaiset, tammikuussa. Ennakkotietojen (vaiko tahallisen virheinfon -) mukaan hautaan olisi kätketty nuorehko, kuparinvaaleahiuksinen mieshenkilö, joka sattuisi Aleksanterin raameihin. Veikkaan melkoista mediamylläkkää, sitä suorastaan lietsotaan!

Sitten seuraa Antti Alfthanin vastaava DNA-testitulos, joka sukututkimuspiireissä siellä Pohjolassa on merkittävä omalla tavallaan. Kenties yli 300 vuotta sukututkijoita askarruttanut mysteeri Alftan-suvun todellisesta juuresta, ainakin patriarkaalisella linjalla, saa lisävalaisua!

Innokkaana kuulolla minäkin!