Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Orimattilan varhaiset tapahtumat
riitta neenberg
22.12.14, 22:02
Minulla näkyy olevan kaksinkertainen kirjanpito:
1. Itseni kirkonkirjoista veivaama ajalta ennen muistitikkuja ja tarkempia järjestelmiä. Sillä kai pääsen Aatamiin asti!
2. Hämeen maakunta-arkiston selvitys 1985.
Jälkimmäisessä minulla on ensimmäisenä Jacob Gabrielsson; k.1.3.1767 Orimattilan Niemen Sipilässä 49 vuotiaana. Vaimonsa Sophia Johansd.; k.16.2.1767 Orimattilan Niemen Sipilässä 47 vuotiaana. Heillä poika, talollinen Jacob Jacobson 19.6.1746 Tönnössä, kuoli 12.12.1800 Sipilässä. Vaimo Lisa Eskilsd. 27.3.1946 Niemen Yrjölässä; kuoli 28.12.1802 Sipilässä.
Ensimmäisessä löysin paljon pidemmälle. Ymmärtääkseni Jacobin isä oli kaksi kertaa naimisissa ja hän on isänsä toisesta avioliitosta.
Onkohan Orimattilassa sukua? Yhteen aikaan melkein kaikki ainakin kuolivat nälkään ja melkein pillahdin itkuun, kun kirkonkirjoissa selitettiin jonkun noin 8 vuotiaan kuolleen nälkään jollain tieosuudella.
Tervehdys,
Kyllä siellä Orimattilassa on sinulle sukua melkoinen joukko, ja jopa täällä Espoossa.
Tämä esi-isäsi Jaakko Gabrielinpoika on oman esi-isäni Kustaa Gabrielinpojan veli. Kustaa lähti Sipilästä rakuunaksi ja sitten aikanaan osti Orimattilan Virenojan Matikkalan talon. Esimerkiksi tätä haaraa on Orimattilassa vaikka kuinka paljon.
Tuo sinun Jaakkosihan näyttää tosiaan asuneen Orimattilan Tönnössä "mjölnare och krogare" tittelillä ainakin vuodet 1743-1756. Eli heti sen jälkeen kun hänet vihittiin tuon Tönnöläisen Sofia Juhontyttären kanssa 29.9.1741.
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=2288870
1757 hän sitten ilmestyy Sofiana kanssa Sipilään:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=317671
Samaahan tuo indikoi myös kastettujen luettelo: 1746-1754 lapsia näyttää syntyneen Tönnössä ja siitä eteenpäin Niemisissä.
Hollolan tuomiokunnan käräjillä on Sipilän kauppaa myös käsitelty. 1753 talvikäräjillä on kopio kauppakirjasta jolla Sipilän omistaja Matti Juhonpoika myy puolikkaan Sipilää isänsä velipuolelle Jaakko Gabrielinpojalle joka asuu nykyisin Tönnössö hintaan 240 taalaria. Kauppakirja on päivätty 23.11.1752.
Terv
Topi
riitta neenberg
23.12.14, 11:07
Kiitos enemmän kuin mielenkiintoisista tiedoista! Tuo sotilasaspekti minua myös kiinnosti, mutta mahdollisten muuttuneiden nimien myötä en saanut selvää. Mylläreitä minusta oli nähtävissä, mutta ei majatalon pitäjää.
Kauan sitten otin yhteyttä sukututkijaan, joka oli erikoistunut näihin taloihin. Hän pyysi minua lähettämään omat tietoni. Koskaan ei tullut mitään takaisin. löysin hänen nimensä silloisen genealogian vasemmasta palkista. Joku mies. Katsoi kai ylen minun ruutupaperiin kirjoittamia lyijykynämerkintöjä.
Omastani suoraan alaspäin menevä siirty lopulta Mäntsälään.
Hyvä joulun toivotus
Riitta Neenberg
Moikka,
Lämpimät jouluntoivotukset myös !
No joo, tässä ns sukututkijaporukassa on kyllä kaikenlaista porukkaa...
Tästä yhteisestä esi-isästämme Gabriel Eskelin/Eskonpojasta kyllä pääsee jonkin matkaa taaksepäin mutta esi-äidistä, hänen toisesta vaimostaan, Maria Yrjöntyttärestä en ole kyllä vielä onnistunut pääsemään eteenpäin. Vain vihkimerkinnän tieto Terriniemestä viittaa Niemenkylän naapuriin.
Mylläri. Tönnössähän on vieläkin vanha mylly Porvoonjoessa vaikka tuskin on tuon aikainen.
Tämä minun esi-isäni Kustaa Gabrielinpoika käytti sotilasnimenään nimeä Kustaa Nyström ja hän oli Hämeen ja Uudenmaan rakuunarykmentin Orimattilan Kuivannon ruodun rakuuna. Hän astui palvelukseen 3.3.1725 ja jäi pois palveluksesta 4.10.1743. Seuraavana vuonna Kustaa tulee Orimattilan Virenojan Matikkalan yhden osatalon isännäksi naituaan Matikkalan yhden aikaisemman isännän tyttären Anna Matintyttären.
Terv
Topi
Ja voin kertoa vielä senkin, että Tönnön vanhan myllyn Sommarnäsin puoleisella rantaniityllä kukkii kulleroita valtoimenaan keväisin!
Käytin tätä muistikuvaa aikanaan Sukututkijoitten (Yahoo-ryhmä) Rimbaud-rupeamassa, jossa yhdessä tehtailimme käännöksiä hänen vähemmän tunnetuille runoilleen. Muistaakohan kukaan muu, siitä on jo iäisyys aikaa?!
Tervehdys,
Joulutervehdys myös sinne "hiekkalaatikolle" !!
Nuo kullerokedot on kyllä itsellenikin jääneet mieleen lapsuuteni Orimattilasta.
Tuossa Tönnön myllyssä on muistaakseni jo useamman sukupolven ajan ollut sama suku mylläröimässä (Haven ?) mutta ei taida mennä ihan tuonne 1700-luvulle.
Ja tietenkin jokakesäiset siltatanssit vetää väkeä edelleen Tönnön myllylle !
Terv
Topi
Kiitos jouluterveisistä! Hyvää ja Rauhallista Joulua sinne Suomeen!
Tönnön-seudusta vielä sen verran, että melko lähellä sijaitsi Kalliojärven vanha tanssilava, jyrkän rantakallion äärellä. Siellä nuoruudessani tanssittiin. Onkohan jo kokonaan hävinnyt se oman aikansa maamerkki?
Moi,
Taitaa Kalliojärven tanssit jo olla historiaa (?) mutta uimarantahan siellä ainakin vielä on. Näkyi paikallislehdessä olleen juttu, että Kalliojärven avantouimarit alkavat itse pitää paikkaa yllä kun kunnalta loppui rahat sen ylläpitoon !
Terv
Topi
riitta neenberg
24.12.14, 22:05
Hei ja kiitos tiedoista
Orimattila jää aina sivuun, kun kuljemme Tampereelta alas Suomeen. Yleensä käydään Mäntsälässä, jossa on joku mummi vanhainkodissa. Saarenkartanolla on välillä tapahtumia. Aiemmin pystyimme menemään vapaasti talleihin ihailemaan lehmiä tyttäreni kanssa.
Näyttää nykyisin olevan jos jonkinlaista toimintaa Orimattilassa, mutta kun läpi ajaa eikä etukäteistyötä ole tehty, ei onnistu löytämään mitään erikoista. Lisäksi vuodenaika vaikuttaa. Talvella ei tohdi lähteä toikkaroimaan ympäriinsä. Olen kyllä tilaillut Orimattila aiheisia kirjoja kirjastosta.
Terveisin Riitta
Hei, nytpä rupesi kiinnostamaan! Omia esivanhempianikin on tuolta Orimattilasta, ja hieman huonosti olen päässyt minnekään päin.
Mahtaako keneltäkään löytyä lisätietoja Orimattilan Terriniemen asukkaista? Minulla olisi Kustaa Samuelinpoika, s. 1724 ja vaimonsa Maria Juhontytär. Heidän poikansa oli Antti Kustaanpoika, s. 12.10.1748, k. 1.12.1822 Orimattilan Ruhassa. Vertailisin mielelläni tietojani, olenko lainkaan kartalla.
Olen syntynyt Mäntsälässä, joten sieltä löytyy myös sukuani!
Moi Orvokki,
Tämä sinun pariskuntasi on ymmärtääkseni Terriniemen kartanon Hakoisten torpan väkeä. Tähän torppaan minulla ei ole kontaktia mutta esivanhempia löytyy esimerkiksi kartanon Skaffarin ja Bergilän torpista.
Maria Juhontytärhän oli vihittäessä 16.1.1746 Pakaan kylästä. Pakaan Mäkelässä on Maria-niminen piika joka katoaa Pakaalta juuri sopivasti vuonna 1746. Mutta eihän tämä ole mikään todiste - ainoastaan vihje tarkempaan selvitykseen.
Mariahan kuolee 10.2.1761 ja Kustaa avioituu uudelleen Liisa Juhontyttären kanssa Mallusjoen Lapilasta.
Terriniemen torpista on tehty ainakin seuraava selvitys:
Aarre Juhanoja
Terriniemen torpparit
II. Tutkimus entisen
Terriniemen kartanon
torpista ja torppareista
vv. 1676 -
1925.(Orimattila)
En ole tätä selvitystä koskaan nähnyt mutta saattaa sisältää kiinnostavaa tietoa.
Terv
Topi
Kiitos Topi hyvästä vihjeestä! Yritän etsiä tuon kirjan kirjastosta ja jatkaa sieltäkin etsimistä.
Hyvää joulun ja vuoden loppua!
Orvokki
Hyvää Joulun jatkoa vaan täältä Orimattilasta.
Tönnön mylly on tuttu paikka, ja myös tutkimuksessani olevan Lindforsin Vikke (Viktor) on toiminut myllärinä kahdessa eri myllyssä alkaen 1909-. Nuo Havenit tulivat hieman myöhemmin mylläreiksi, Tönnön myllyyn.
Kalliojärven lavahan purettiin 1970 luvulla, jonka omisti Orimattilan raviseura joka piti siellä varsin suosittuja tansseja. Laitanpa kuvan liitteksi.3323
Ja vielä, Salusjärven avantouimarit alkavat pitämään avantoa Salusjärvellä, ja taitaa rahapula vaivata vähän joka kuntaa.
Omat sukututkimukseni koskevat myös aika paljon Orimattilaa, mutta esipolvet johtavat Mäntsälän Sälinkäälle Matts Johansson s.1710, k. 03.01.1760 Mäntsälä Sälinkää Vähä-Klavu.
Nyt ei Mäntsälässä osunut! Matti Juhonpoikia tällä suunnalla on kyllä runsaasti, mutta ei juuri tuota. Orimattilassa näyttää olevan suosikkinimenä Samuel, ainakin lasten isinä!
Terriniemen torppien tutkimus, vähänaikaa sitten edesmenneeltä Aaro Juhonojalta on hyvä teos. Minullakin on II osa kopioituna, mutta koskaan en ole nähnyt sitä I osaa, jossa olisi ilmeisesti paremmin tietoa tuosta Hakoisten torpasta/säteriratsutilasta.
Täällä Terrinimen Skaffarin (Torpparin vmo Amanda Karollina Johanintr. Salmi ent.Vallenius os. Vilen s.03.05.1864 Orim.) ja Vähä-Bergilässä (sekä siis edellisen äiti Maria Helena Kaarlentr.Wilen s.28.02.1830 Orim.) taitaa meillä on Topin kanssa yhteiset sukulaiset.
Harri Saarinen
Hyvää Joulun jatkoa vaan täältä Orimattilasta.
Tönnön mylly on tuttu paikka, ja myös tutkimuksessani olevan Lindforsin Vikke (Viktor) on toiminut myllärinä kahdessa eri myllyssä alkaen 1909-. Nuo Havenit tulivat hieman myöhemmin mylläreiksi, Tönnön myllyyn.
Kalliojärven lavahan purettiin 1970 luvulla, jonka omisti Orimattilan raviseura joka piti siellä varsin suosittuja tansseja. Laitanpa kuvan liitteksi.3323
Ja vielä, Salusjärven avantouimarit alkavat pitämään avantoa Salusjärvellä, ja taitaa rahapula vaivata vähän joka kuntaa.
Omat sukututkimukseni koskevat myös aika paljon Orimattilaa, mutta esipolvet johtavat Mäntsälän Sälinkäälle Matts Johansson s.1710, k. 03.01.1760 Mäntsälä Sälinkää Vähä-Klavu.
Kiitos Kalliojärven kuvasta, jonka arkistoin. Juuri niinkuin muistinkin!
Kiitos Kalliojärven kuvasta, jonka arkistoin. Juuri niinkuin muistinkin!
Ole hyvä vaan, se on aika harvinainen kuva, jossa näkyy tuo isäni ja muiden Niemenkylän poikien rakentama "vippa" josta on hypitty. Jollakin serkuistani on kuva jossa näkyy vielä ns. vesikelkkamäki jolla laskettiin tuolta kalliolta veteen pyörillä varustetulla kelkalla.
Kalliojärven lava on ollut kohtalokasta myös itteeni kohdistuneena, siellä isä ja äiti tapasivat.
Joitakin muitakin kuvia on kalliojärven lavalta, jopa tansseista. Kunhan saan niitä käsiini ja muistan, niin voin laittaa esille, jollei niissä nyt ole jotain paheksuttavaa.
Harri Saarinen
Anna tulla vaan, Hape! Kuvat kiinnostavat!!
Etukäteen kiittäen!
JP
Terriniemen torppien tutkimus, vähänaikaa sitten edesmenneeltä Aaro Juhonojalta on hyvä teos. Minullakin on II osa kopioituna, mutta koskaan en ole nähnyt sitä I osaa, jossa olisi ilmeisesti paremmin tietoa tuosta Hakoisten torpasta/säteriratsutilasta.
Täällä Terrinimen Skaffarin (Torpparin vmo Amanda Karollina Johanintr. Salmi ent.Vallenius os. Vilen s.03.05.1864 Orim.) ja Vähä-Bergilässä (sekä siis edellisen äiti Maria Helena Kaarlentr.Wilen s.28.02.1830 Orim.) taitaa meillä on Topin kanssa yhteiset sukulaiset.
Harri Saarinen
Moi Harri,
Joo, täältä(kin) varmaan löytyy yhteisiä esivanhempia meille!
Ensimmäinen tiedossanioleva Bergilän torppari joka näyttää olevan esi-isäni on Matti Tuomaanpoika (1694-12.12.1753). Skaffarissa oli ainakin yksi esi-isäni Risto Simonpoika Rosenfeld joka syntyi Asikkalassa 23.6.1753 ja kupsahti Bergilässä 30.11.1816.
Terv
Topi
Miisamaija
10.06.17, 13:09
Hei, kyselisin Terriniemestä.
tässä on Terriniemen Möyryllä Eric Henricsson (1711-1787)vaimo Maria Johansdotter (1716?-1805) http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6485311 Vihitty 1741 http://hiski.genealogia.fi/hiski/83bysg?fi+0366+vihityt+555
Kuoppala http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6485315 Eric Ericsson, vaimo Caisa Johansdotter (1757-) ja äiti Maria Johansdotter (1716-).
Onko Eric Henricssonin vanhemmista, jotain lisätietoa? En osaa suunnistaa, koska itselläni ei ole paikkakunnasta paljon tietoa. Henric ja Anna Thoma, mistähän ovat kotoisin? Näkyy myös Anna Ericsdotter (4.11.1747-) http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=3782&pnum=35
Tämä Anders Henricin poika ja Ericin veli on esivanhempani http://hiski.genealogia.fi/hiski/83c0n4?fi+0366+kastetut+3223
Miisamaija
10.06.17, 14:01
Heti täytyy korjata. Anders on siis Eric Henricssonin poika ja Eric Ericssonin veli. :)
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.