Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Miten Amerikassa kuolleesta tuli tieto?
Osaisiko joku sanoa, mitä kautta Amerikassa kuolleesta tuli 1900-luvun alussa tieto?
Etsimäni henkilö on Ruotsin kansalainen, Suomessa asunut, joka lähti vuoden 1900 lopussa Amerikkaan, kuollut Amerikassa (seurakunnan virkatodistuksen mukaan) 1903. Olisiko tässä tapauksessa tieto tullut Ruotsin kautta?
Tuula K
eeva häkkinen
20.12.14, 10:45
En tiedä, miten jossain yksittäisessä tapauksessa tieto on kulkenut, mutta virallisestihan henkilöllä, joka oli edelleen Suomen/Ruotsin kansalainen tai pysyvästi asuva, oli ko. maassa asuinpaikka, johon hänet oli kirjattu - yleensä ev.lut seurakunnan kirjoihin. Täältä hänen piti hakea passi lähtiessään ja tavallisesti hän pysyi kirjattuna tämän seurakunnan poissaolevaan väestöön. Tänne tuli myös tieto hänen kuolemastaan ulkoministeriön kautta. Aina ei mennyt kuin Strömsössä eli epävirallisempiakin tiedonkulkureittejä näkyy käytetyn. Oliko henkilöllä sukua Suomessa? Jos hän oli osallinen jonkun täällä asuneen ja kuolleen henkilön perintöön, saattaa perukirjasta löytyä lisätietoja. Jos hänellä oli perillisiä täällä, oli ulkoministeriön asia saattaa heille tieto henkilön kuolemasta.
Eiköhän tieto ole kulkenut pääosin Suomeen jääneiden sukulaisten kautta. Sen tiedon ovat papit sitten kirjanneet kirkokirjoihin kinkereillä. Yhden olen huomannut kirjatun niin, että tieto olisi vainajan veljen kirjeestä. Myöhemmin kuolleista ei sitten ole enää välttämättä tullut mitään tietoja, kun yhteydet sukulaisiin ovat katkenneet. Ne on sitten vain julistettu kuolleiksi virallisessa lehdessä.
Kiitos vastauksista! Suomeen jäi tältä mieheltä vaimo ja lapset.
Epäilen, että kuolema tuli tietoon vasta myöhemmin, kun ei löydy 1906 loppuun mennessä haudatuista. Perheessä ei tästä salaperäisestä isästä ole koskaan puhuttu sanan sanaa, yksi valokuva on. Ehkä mies lähti jotakin pakoon ja ei pitänyt yhteyttä?
Perukirja olisi loistava löytö, pitää yrittää tilata! Olenko oikeassa, että perukirja pitäisi löytyä viimeisen Suomen asuinpaikan eli Porin raastuvanoikeudesta, kun
- 1903 kuoleman aikaan äiti+lapset perhe asuivat vielä Porissa,
- 1903-06 kuolemaa ei löydy Porin haudatuista,
- 1909 äiti+lapset muuttivat Helsinkiin?
Leski ei mennyt uusiin naimisiin, voiko olla että perukirjaa ei aina tehty?
kysyy vielä Tuula K
Epäilen, että tieto on tullut epävirallisia reittejä. Yritäpä etsiä tarkkaa tietoa noilta Amerikan saiteilta. Rippikirjat sieltä Porista kannattaa käydä vilkaisemassa. Eihän se haudatuissa voi olla, koska on haudattu Amerikkaan.
Kannattaa tutkia ko. henkilön Suomessa olevan "kotipaikan" kirkonkirjat. Minulla on tiedossa tapaus, jossa Suomesta Amerikkaan lähtenyt henkilö on esiintynyt yli 10 vuoden ajan Suomen paikkakunnan kirkonkirjoissa. Jopa muuttaneiden luettelossa (vaikka ei siis ollut vuosiin asunut täällä).
Kun tämä henkilö kuoli tapaturmaisesti Amerikassa, hänet merkittiin Suomen paikkakunnan kuolleiden ja haudattujen luetteloon. Samoin rippikirjaan tuli merkintä kuolemasta (asiasta on esitetty Amerikassa olleen papin todistus). Ainakin tässä tapauksessa näyttää todennäköiseltä, että miehen leski on ilmoittanut asian miehensä kotipaikkakunnan seurakuntaan lesken palattua Amerikasta Suomeen.
Osaisiko joku sanoa, mitä kautta Amerikassa kuolleesta tuli 1900-luvun alussa tieto?
Tuula K
Minun tiedossani on seuraava tapaus:
Amerikassa metsätöissä työskennellyt poikamies kuoli siellä 1900-luvun alkupuolella. Suomessa asuneet kuolleen miehen vanhemmat saivat tuntemattomalta mieheltä kauniin kirjeen, jossa tämä ilmaisi osanottonsa ja kuvaili miten kuolema oli tapahtunut. Hän sanoi olleensa kuolleen läheisin ystävä ja hoitaneensa kaiken kuolemaan liittyvän. Hän oli myynyt kuolleen omaisuuden ja nostanut tämän säästöt ja kertomansa mukaan rehellisesti maksanut niistä hautauskulut muttei mitään muuta. Rahaa jäi vielä, ja ne hän lähetti omaisille. En nyt muista, oliko se rahana vai maksumääräyksenä, mutta jotain selitystä oli mukana, kuinka rahat täällä saisi Suomen rahaksi. Lisäksi tuli eri paketissa kuolleen valokuva-albumi, jossa oli paljon siellä otettuja valokuvia. Varmaankin vanhemmat sitten vain kertoivat asian papille, koska alkupäässäkin oli menetelty noin epävirallisesti.
Marjatta
Kiitokset lisäkommenteista.
Monet ovat siis tavat saada tuollainen tieto, niin vähän arvelinkin.
Olen Pohjanmaan kirjoissa nähnyt, että kauankin Amerikassa olleen tietoja on tullut uusia: kasteita, naimisiinmenoja ja hautaamisia. No, on soitettava ja/tai käytävä Porissa näitä katsomassa. Onneksi ei ole isoja yksityiskohtia haussa, voi elää toivossa, että ei kestä kuukausia...
Amerikan saiteilta tai raiteilta ei tietoa hirveän helposti irtoa, kun nimi on todella yleinen, nimenomaan ruotsalaisilla, vähän suomalaisillakin. Voin sen nimen kertoakin: Jan Petter Andersson, s. 30.4.1843 Grangärde, Ruotsi.
Laivan tulo Amerikkaan on löydetty
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:JFJ9-JMX (ikä on väärin, kaikki muu täsmää) ja EllisIslandin alkuperäisistä löytyy, että
hän oli menossa Clintoniin, Massachusettsiin.
Clintonin Genealogical Societyyn tms on jo lähetetty pyyntö etsiä, jos sattuisi löytymään.
Mitään takeitahan ei ole, että Jan Petter olisi mennyt Clintoniin. Vapaa mies!
Olenkin pyörinyt Jan/John Petter/Peter/Per Anderson/Andersson -viidakossa, ilman toista etunimeä myös, heitä on. Puolisonsa nimi oli Maja Greta Karlsdotter Mattfolk, jonka kotipaikka oli Lappfjärd>Pori>Helsinki - isän nimi oli Anders Olofsson, äidin Lisa Persson - näistähän on joskus apua, jos lähisukulainen on merkitty Amerikan tietoihin.
Kaikki vinkit kelpaavat, jos tästä on joulupähkinäksi!
Tuula K
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.