PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pieksämäen rikosluettelot 1800-luvun lopulta


Sinilakki
16.12.14, 00:04
Olen pähkäillyt nyt jokusen hetken Pieksämäen rikosluetteloiden kanssa, joihin viitataan mm. tässä rippikirjassa 1880-luvulta:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=7097&pnum=454

Nikkarin kylän torppari Michel Hotin poika Johan Hotti on saanut peräänsä merkinnän jossa ilmaistaan abs. L.L 420. Juhana Hotti on siis ilmeisimmin ripitetty salavuoteudesta ja tässä viitataan rikosluettelon merkintään 420, jota en etsinnöistä huolimatta osannut paikantaa. L.L. voi kai olla myös jonkinlainen "numeromerkki" viitateen luettelon numeroon 420.

Arkistolaitos on muun muassa oman VAKKA-tietokantansa mukaan digitoinut hallussaan olevan rikosluettelon, jonka väittää jatkuvan vuoteen 1901, mutta ainakin digitointi päättyy 1850-luvun loppupuolelle (http://digi.narc.fi/digi/slistaus.ka?ay=121009.KA).

Mistä lähtisi paikantamaan näiden rikosmerkintöjän lähdettä? Onko luetteloa olemassa vai onko loppupää vain digitoimatta, vai käännyinkö täysin väärän luettelon puoleen? Pieksämäeltä näyttää olevan olemassa myös kirkkokurin alaisten luetteloita, voisiko etsitty asia löytyä sieltä vai miten edetä asian suhteen, osaavatko Pieksämäen tuntijat vastata?

Ja pahoittelut että antamani linkki menee SSHY:n jäsenpuolelle, rippikirjaa ei valitettavastioel saatavilla julkisella puolella.