PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Lauri Jääskeläinen vihitään 15.3.1717 Uukuniemellä


Pekka M
05.12.14, 12:38
Kyseinen Lauri Jääskeläinen vihitään siis 15.3.1717 Uukuniemellä Kaisa Paavontr. Sihvosen kanssa. Vihkimerkinnän mukaan hän on Ilomantsin kirkkoherran Samuel Kettuniuksen renki. Kaisasta ei ole muita tietoja kuin, että hän on Uukuniemeläinen vihkipaikan mukaan.

Sittemmin hän elää perheineen Ilomantsin kirkolla toimien ilmeisesti edelleen kirkkoherran renkinä ja itsellisenä. Lauri saa vaimonsa Kaisan kanssa ainakin kahdeksan lasta Ilomantsissa. Lauri kuolee 28.2.1762 leskenä Ilomantsissa 28.2.1762 ja haudataan kirkon lattian alle. Itsellismiehelle tuolloin todella harvinainen hautapaikka. Vaimonsa Kaisa kuolee 22.10.1756.

Onko kellään tietoa heidän vanhemmistaan?

Jääskeläisiä ei omien havaintojeni mukaan aiemmin ollut Ilomantsissa, joten epäilen, että hän olisi nainut mahdollisen synnyinpitäjänsä Uukuniemen tyttären.

Toinen arvelu syntyy hänen lastensa nimeämiskäytännöstä, ensimmäinen poikalapsi kastetaan Jaakoksi, joten sopii epäillä Laurin isän olleen mahdollisesti Jaakko nimeltään?

Uukuniemen Kummun kylällä kastetaan 1690-luvulla Jaakko Jääskeläiselle lapsia, joten tämä Jaakko kyllä iän puolesta sopisi tutkimani lähtöhenkilö Lauri Jääskeläisen isäksi?

Entä Kaisan vanhemmat? Niukkalassa kastetaan Paavo Sihvoselle 1690-luvulla lapsia, liekö hän tutkimani Kaisan isä?

Useita kysymyksiä, vähän vastauksia. Ehkä teistä jollain on vastauksia arveluihini.

Mahdollisista tiedoista kiittäen.

sgronberg
05.10.18, 10:00
Hei,

Kyseinen Lauri Jääskeläinen (s. n. 1692) on oma patriarkaalinen esi-isäni. Hänen poikansa Lauri Jääskeläinen (s. 1738) muutti Tohmajärvelle pappilaan rengiksi ja myöhemmin kirkon vahtimestariksi. Laurin poika Lauri Jääskeläinen (s. 1763) oli pitäjän suutari Tohmajärvellä ja vaihtoi nimensä Grönbergiksi 1788 jälkeen. Olen hänen poikansa Lars Grönbergin (s. 1789) jälkeläinen 5:ssä polvessa.

Olen myös itse etsinyt Jääskeläisten sukujuuria ja oma arvaukseni on, että Lauri (1692) oli kotoisen Uukuniemeltä/Kesälahdelta. Siellä on joitain Jääskeläisten sukuja joiden poikien etunimet noudattavat samaa kaavaa kuin esi-isieni (Lars, Petter, Johan, Henrik) toki tämä on vain etäinen aavistus, ei fakta. Ilomantsi oli myös ruptuurisodan jäljiltä lähes autio, niin on melko varmaa että Lauri ei ole sieltä kotoisin. Samoin vaimon haku yli 100km päästä ei tunnu mahdolliselta ilman että hänellä olisi sinne juuria.

Jääskeläisten suvun vaiheet liittyvät Alopeus/Kettunius/Norrgren suvun pappeihin, joiden renkeinä ja luottomiehinä suvun miehet tuntuvat liikkuneen.