PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Esteettömyyden todistaminen Ruotsin ajan lopussa


kkylakos
03.12.14, 07:37
Hakiessani suomalaisia Ruotsissa digitoiduista sanomalehdistä (http://magasin.kb.se/searchinterface/ ) yhdeksi yleiseksi ilmoitustyypiksi on osoittautunut 1700-luvun lopulta alkaen kuulutus avioliiton esteettömyyden todistamiseksi.

Tällainen on ollut tarpeen, jos avioliittoon aikova on muuttanut ulkomailta tai niin paljon, että papintodistukset eivät kerro luotettavasti kaikkea. Lisäksi joukossa on tapauksia, joissa aiempi puoliso on lähtenyt eikä hänestä ole kuultu vuosiin. Ajattelin aluksi, että nämä ovat kaikki olleet tarkoituksellisia katoamisia, mutta kyse on voinut olla myös matkoilla kohdanneesta kuolemasta, josta tieto ei tavoittanut omaisia.

Jos siis tutkittava esivanhempi menee uusiin naimisiin, mutta ensimmäisen puolison hautausmerkintää ei löydy on kyse voinut olla tällaisesta tapauksesta.

Olen julkaissut esteettömyyskuulutuksia muiden sanomalehtijuttujen (http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/search/label/Vanha%20uutinen) joukossa. Helpoiten ilmoitusten luonteesta saa käsitystä kahdesta tuoreesta postauksestani: Esteettömyyttään kuuluttavia (1/2) (http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/2014/12/esteettomyyttaan-kuuluttavia-12.html) ja (2/2) (http://sukututkijanloppuvuosi.blogspot.fi/2014/12/esteettomyyttaan-kuuluttavia-22.html).