PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Hapanemi Latzaret


eeva häkkinen
15.11.14, 22:46
Tällaisessa paikassa on sotilasasiakirjojen mukaan kuollut miehiä kustavinsodan aikaan, erityisesti loppuvuonna 1789 ja kesällä 1790. Onko sotahistoriaa tuntevilla asiasta lisätietoa? Toimiko kadettikoulu ehkä sotasairaalana? Jos, niin kuinka pitkästä matkasta ja missä taisteluissa haavoittuneita sinne tuotiin?

Movitz
16.11.14, 08:48
Rantasalmen liepeille kohosi Kustaan sodan päivinä useitakin kenttälasaretteja, joista löytyy sporadisesti mainintoja upseerien päiväkirjoistakin, mutta epäilemättä Haapaniemen sotakoulun yhteydessä on toiminut muutenkin jonkinlainen kiinteä sairastupa, jota on voitu tarkoitukseen käyttää.

Seuraavasta teoksesta luulisi löytyvän infoa aiheesta, josta muuten ei oikein tunnu liikoja irtoavan:

Lindén, K. E. Förhållanden och sjukvård under kriget i Finland 1788 - 1790. Helsingfors 1920.

Jens

eeva häkkinen
17.11.14, 01:04
Kiitos hyvästä kirjavinkistä, täytyy etsiä se käsiin. Katsahdin uudestaan näitä kuolleita ja paitsi Haapaniemeä, on kuolinpaikkana mainittu Rotila sjukhus erityisesti vuosien 1789 ja 1790 vaihteessa. Harvemmin on mainittu vain "död" tai död skjuten". Yritin kyllä etsiä tietoa netistä, mutta ainoa, mitä jäi käteen, oli tieto, että Haapaniemen upseerikoulu ei ollut toiminnassa Kustaan sodan aikaan.

Movitz
17.11.14, 12:22
On ihan perusteltua olettaa, että sotakoulun tilat on valjastettu sotilassairaalaksi. Pohjamaan rykmentin toimista kirjoittanut Petander mainitsee, että kenttälasaretteja on Rantasalmen liepeillä sijainnut ainakin Ruuskalassa, Sydänmaalla ja Parkumäellä. Mutta tosiaan luulen, että tuon kirjallisuusviitteen avulla päästään etiäpäin ongelmassa.

t. Jens