PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Adam Wilh. Tandefelt ja Gustav v. Burghausen lankoja?


Jonna
09.11.14, 15:49
Olivatko kapteeni Adam Wilhelm Tandefelt ja everstiluutnantti Gustav von Burghausen lankoja?

Sysmän 1724 talvikäräjien pöytäkirjan (http://suku.genealogia.fi/ww.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=13444&pnum=139)mukaan everstiluutnantti Gustav v. Burghausenin lanko, kapteeni Adam Wilhelm Tandefelt, peräsi Burghausenin puolesta kolmea arkkua, jotka Burghausen oli lähettänyt vuonna 1710 säilytettäväksi Tandefeltin äidille, rouva Margareta Silfverbögelille. Silfverbögel oli sitten lähtenyt vihollista pakoon Ruotsiin, eikä ollut voinut viedä arkkuja mukanaan, joten arkut sisältöineen olivat päätyneet vieraisiin käsiin.

Kuinka Tandefelt oli Burghausenin lanko? Olen tutkinut sukujen sukutauluja, enkä keksi yhteyttä miesten välille.

Osapuolten sukujuuret on hyvin dokumentoitu paitsi Burghausenin puolison Dorotea Margareta Brundertin osalta. Hänen vanhemmistaan ei ole muuuta tietoa kuin että isä oli mahdollisesti eversti.

Olisiko mahdollista, että Margareta Silfverbögel oli Gustav Burghausenin puolison äiti?

Ehkä Silfverbögel oli naimisissa Dorotea Margareta Brundertin isän kanssa ennen avioitumistaan Adam Wilhelmin isän, Johan Tandefeltin kanssa?

Vai oliko Gustav Burghausen kenties naimisissa Adam Wilhelm Tandefeltin aiemmin tuntemattoman sisaren kanssa ennen avioitumistaan Dorotea Margareta Brundertin kanssa?

Tai ehkä Brundert ja Silverbögel eivät liity asiaan mitenkään, vaan Adam Wilhelm Tandefeltilla oli puolisonaan Burghausenin aiemmin tuntematon sisar ennen liittoaan Christina Juliana Gripenbergin kanssa?

Vai onko sanaa 'lanko' käytetty tekstissä löyhemmässä merkityksessä miespuolisesta sukulaisesta? En siltikään löydä sukulaisuusyhteyttä Tandefeltin ja Burghausenin välillä.

Se mietityttää, että Burghausen lähetti arkkuja säilytettäväksi Margareta Silfverbögelille. Miksi Burghausen olisi lähettänyt tavaroita Silfverbögelille, jos tämä ei ollut mitään sukua. Arkuissa oli muun muassa kangaspakkoja, joten kyse saattoi olla vaimon tavaroista. Olisi loogista, että vaimo olisi lähettänyt omaisuuttaan äidilleen säilytettäväksi.

Toinen asia, johon kiinnitin huomioita, oli se että Burghausenin pojat Carl Gustav ja Gustav Reinhold asuivat myöhemmin Kirkkonummella Kosken kartanossa (myöh. Eriksberg), joka oli kuulunut Margareta Silverbögelin isälle. Carl Gustav ilmeisesti osti kartanon 1746 (keneltä?).

Linkkejä sukutauluihin:

http://www.adelsvapen.com/genealogi/Tandefelt_nr_631#TAB_2
http://runeberg.org/anrep/4/0329.html
http://www.adelsvapen.com/genealogi/Silfverb%C3%B6gel_nr_284
http://www.adelsvapen.com/genealogi/Gripenberg_nr_931
http://runeberg.org/anrep/2/0012.html
http://www.adelsvapen.com/genealogi/Von_Burghausen_nr_560#TAB_1

Essimi
09.11.14, 17:17
Tai ehkä Brundert ja Silverbögel eivät liity asiaan mitenkään, vaan Adam Wilhelm Tandefeltilla oli puolisonaan Burghausenin aiemmin tuntematon sisar ennen liittoaan Christina Juliana Gripenbergin kanssa?

Puutun asiaan, josta en tiedä puolen puupennin vertaa, mutta silmiin osui vanhasta keskustelusta K. Salmisen kommentti, jossa mainitaan Tandefeltin aikaisempi puoliso:

Adam Wilhelm Tandefelt oli s 13.9.1683 Rapalassa, Johan Tandefeltin ja Margaretha Silfverbögelin poikana. Häntä kutsuttiin v. 1706 häradhövningiksi kun Viipurin tuomiokapituli tuomitsi "madame" Katarina Hyltingin hänen lailliseksi vaimokseen. Hän erosi kapteenina 1714 armeijasta saaden vahvistuksen tälle 1722. Adam meni v 1711 naimisiin Kristiina Juliana Gripenbergin kanssa (1693-1755), ja oli isonvihan aikana perheineen ja äiteineen Ruotsissa paossa ja palasi rauhan tultua takaisin Sysmään. Adamilla oli Sysmässä Hovilan, Voipaalan sekä Virtaan kartanot. Adam Wilhelm Tandefeltillä ja Kristiina Gripenbergillä oli 13 lasta.

http://suku.genealogia.fi/archive/index.php/t-481.html

Jonna
09.11.14, 19:04
Kiitos tiedosta, Essimi.

Mitäköhän Katarina Hyltingille tapahtui?