PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tapaus Samuel Trast (=Alm?)


sjundea
07.11.14, 22:33
Jokin vuosi sitten foorumilla pohdittiin siuntiolaisen Ulrica Johansdotterin puolison, sotilas Samuel Trastin henkilöllisyyttä. Olin melko varma että hän on esi-isäni Johan Almin vanhin poika, vaikka tuo vaihtoehto oli keskustelussa hylätty: Samuel Alm nimittäin oli syntynyt 25.10.1780, kun taas Samuel Trastin rippikirjoissa luki 25.5.1780. Väärin kirjoitettu syntymävuosi voi usein jäädä kummittelemaan rippikirjoihin, ja vinolla käsialalla numero 10 on helposti sekoitettavissa 5:een.

Vasta nyt löytyneiden tietojen pohjalta voi minusta väittää, että Samuel Trast on Samuel Johansson Alm, joka alaikäisenä katoaa Gammelbyn sotilastorpasta rippikirjan 1788-93 sivuilta.
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/siuntio/rippikirja_1788-1793_ap/182.htm

Samuel ei ole kovin yleinen nimi, mutta eräs Samuel Johannis löytyy renkinä 1803-04 Kulla Bohlin Grönskogista. Myös Samuel Almin pikkuveli Daniel Johannis on samaan aikaan naapurissa Sven Magnus Schjerfbeckin huushollissa. Syntymäajaksi Samuelille on jo tässä merkitty tuo 25.5.1780, joka myöhemmin kulkee Samuel Trastin mukana.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/siuntio/rippikirja_1801-1806_ap/229.htm

Samuel Johaninpoika häviää Grönskogista samoihin aikoihin, kun Inkoon komppanian Masabyn ruotuun astuu varamiehen paikalta Samuel Trast. (Samassa komppaniassa ei tietääkseni voinut olla kahta samannimistä, ja koska (isä?) Alm palveli vielä tuolloin joutuisi Samuel ottamaan uuden nimen.) Tämä Samuel todennäköisesti haavoittuu Suomen sodassa, joka tapauksessa on entinen sotilas tyttären kuollessa 1810, ja häviää kirkonkirjoista tämän jälkeen.

Numeroiden helppo sekoittaminen, patronyymi Johannis ja sisarusten oleskelu naapuritalossa ei ehkä vielä riitä vakuuttamaan että Samuel Trast olisi Samuel Alm. Lisätodisteita löytyykin seuraamalla Samuel Trastin poika Eric Johanin (s. 31.12.1807) liikkeitä tämän muutettua Lohjalta Siuntioon 1825.

Eric Johan Samuelsson nimittäin on silloin renkinä Lempansissa, jonka torpassa (isoisänsä!?) f.d. soldat Johan Alm viettää eläkepäiviään. Johan Almin kuoltua 1829 Eric Johan muuttaa Dansbackaan, jossa (Samuel Almin veli, eli Ericin setä!?) Adolf Alm toimii lampuotina.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/siuntio/rippikirja_1828-1834_ap/314.htm
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/siuntio/rippikirja_1828-1834_ap/351.htm

Mitä tuumaatte tutkijakolleegat, eikö näillä perusteilla voisi jo aika varmasti väittää että Samuel Trast on Samuel Alm ?

Minna

linkki aiempaan keskusteluun: http://suku.genealogia.fi/showthread.php?t=9390

IrjaSs
08.11.14, 18:16
Hei Minna,

laitoinkin jo yksityispostia.
Kyllä nuo löytösi vakuuttavia ovat.
Tutkin aikanaan tuota Samuel Johanin poika Alm'ia aika paljon. Kastemerkinnöissä kummeina kun esiintyy Brita Stina Salovia ja Anna Greta ( ? ) Salovia.
Minulla on hakusessa toisessa sukuhaarassa Christina ( Brita ) Salovia, joka aika samoihin aikoihon ilmestyy Nummelle. Eivät kuitenkaan ole sama ihminen.

Kuinka tarkkaan tutkit Siuntion rippikirjoja? Onko mitään havaintoa, missä Samuel oli vuosina 1793-1803?
Ja milloin liittyi armeijaan?

Yritän jatkaa tutkimuksia löytöjesi pohjalta.

terv.
IrjaS

sjundea
08.11.14, 22:33
Hei Irja!
Saloviukset kuuluivat tiiviisti Almien sukuverkostoon, jota selvittelen parhaillaan. Kiinnostavasti näyttää siltä että yhteys on sekä

- Samuelin isä Johan Almin (Bengts) kautta: tämän Maria-sisaren kummina Kirkkonummella oli kirkkoherra Samuel Saloviuksen Greta-tytär 1750.
- että Samuelin äiti Cajsa Myrbergin kautta: tämän täti Anna Myrberg nai samaisen kirkkoherran Johan-pojan; heidän tyttärensä olivat ilmeisesti nuo Samuelin kummit 1780.

Samuelin kummivalinta oli siis selvä, ja ehkä myös nimi tuli kummien kunnianarvoisalta kirkkoherra-isoisältä. Lisäksi perhe Johan Salovius-Anna Myrberg asui Gammelbystä ihan tien toisella puolella Grönskogissa. Kun Samuel myöhemmin tuli rengiksi Grönskogiin oli siellä isäntänä äidinpuolen serkku sukuverkoston toisesta tärkeästä perheestä, Eric Johan Grönberg.

En ole käynyt kaikkia Siuntion kyliä läpi, mutta olen löytänyt Samuel Johannisin (s. 25.11!.1780) myös kirkonkirjasta 1794-99, Wejans Kråkas. Wejansin rustholliin oli silloin vävyksi tullut toinen serkku Grönberg-suvusta, Carl Gustaf.
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/siuntio/rippikirja_1794-1799_ap/176.htm

Sukuverkostot siis jyrää : )

Ruotusotilaaksi Samuel astui 15.2.1804, Masabyssä kuolleen sotilas Johan Eldin tilalle ja oli silloin palvellut jo reilut 3 vuotta varamiehenä (linkki sshy:n jäsensivuille):
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=18624&pnum=149

katsotaan löytyisikö vielä lisää evidenssiä ... ja Inkoon komppanian vaiheista Suomen sodassa olisi hienoa löytää tietoja, sekä tietenkin siitä miksi Samuelin kuolinmerkintää ei ole Siuntion kirjoissa.

t Minna

IrjaSs
10.11.14, 15:49
Hei Minna.

Olen olettanut, että Samuel Trast kuoli ennen tyttärensä Anna Marian syntymää
( s.09.04.1810 k.15.04.1810 ). Sekä syntymä/kaste- että kuolin/haudatut- tietojen yhteydessä on isän nimen edessä tuo 'förrä sold.'
Samuel näyttää käyneen ehtoollisella vielä v.1809 lopulla, joulukuussa ( ? ).
Huhtikuussa v.1811 kun Ulrika muutti Lohjalle, oli hän 'sold.enka'.

En tiedä miten nuo Suomen sodassa kuolleet/kadonneet sotilaat on paikkakunnillaan kirjattu kuolleiksi.
En myöskään ole löytänyt Nummelta kotoisin olevan Johan Friskin ( vaimo Stina Salovia, josta olen luonut toisia keskusteluketjuja.) kuolin/haudattu-merkintää mistään.
Nuo SSHY:ssä olevat Uudenmaan jääkärirykm. tiedot näyttävät loppuvan vuosiin 1805/1808.
En muista onko KA:ssa mikrofilmejä myöhäisemmiltä vuosilta, vai löytyykö tietoa vain Ruotsin puolelta ( näitä keskusteluja ja neuvoja olen saanut tällä foorumilla joitakin vuosia sitten. )

Lisään sukupuuhuni Johan Almin Samuelin isäksi ja rupean 'kasvattamaan' sitä sukuhaaraa.

terveisin
IrjaS

sjundea
10.11.14, 21:10
Tervetuloa Irja Alm-sukupuuta kasvattamaan:) - ja Myrbergien, joihin Samuelin Cajsa-äiti kuului, laitan häneen liittyviä löytöjäni tänne kunhan ehdin.

Kyllä Samuel eli vielä 1810 tyttären kuollessa, otsikko 'före detta soldat' tarkoittaa palveluksesta eronnutta, vrt. saman sivun seuraava kuolinmerkintä jossa isänä menehtynyt rakuuna 'afledne dragon':
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/siuntio/kuolleet_1778-1822_ap/111.htm
Huomasitko, että rippikirjassa on Obiit-palstassa merkintä 15/5, ei vuosilukua? Ehkä S kuoli siis viimeistä ehtoollistaan seuraavana toukokuuna 1810 eli pari viikkoa tyttärensä jälkeen?

Hienoa jos foorumilta löytyisi meille apua Suomen sodan uhrien jäljittämiseen, varmasti täällä on teeman asiantuntijoita? Itse olen löytänyt Samuel Trastin vain palkkarästikomitean kirjoissa, mutta hänen kohdallaan ei ole merkintää haavoittumisesta tms. kuten monella muulla. Oletan kuitenkin että hän sairastui, koska oli f.d. soldat, karkureista ei ehkä tuota sanaa olisi käytetty? (SSHY jäsensivut (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=20155&pnum=70))

t Minna

IrjaSs
13.11.14, 14:14
Hei Minna.

Huomasin kyllä tuon pvämäärän 15/5 Samuel Trastin kohdalla, ja ihmettelinkin mitä mahtaa tarkoittaa.
Noilla militarian 'palkkaluettelolistoilla' en ole ennen käynnyt, vaikka neuvon sainkin ( H. Vuorenmaalta ), kun etsin tietoja taustoja toisesta esi-isästä Johan Friskistä. Osaa näitä asioita olen tutkinut KA:n mikrofilmirullilta ennenkuin tulivat SSHY:n digiarkistoon.
Joten paljon tietoa on erillisillä paperilappusilla ja vanhoissa Foorumin keskusteluissa. Yritän tutkia niitä joskus ensi viikolla.

Eric Johan Samuelin poika Trast/Lindfors'n tiesin muuttaneen ainakin kahdesti Lohjalta Siuntioon ennen avioitumistaan v1835. Mutta ei minulla ollut mitään tietoa noihin Siuntion paikkoihin liittyvistä sukulaisuus suhteista ennen viestiäsi.

terveisin
Irja

mvlk
17.11.14, 13:53
Kiitos näistä tiedoista, kiinnostavat ihan siltä kannalta että Ulrika ja toinen miehensä löytyvät minun sukupuustani.

IrjaSs
25.11.14, 21:04
Hei Minna & Milja-'serkku'.

Olen viimein ja vihdoin käynyt läpi vanhoja muistiinpanojani & kirjeenvaihtoja ja keskusteluja tällä ja toisella foorumilla.

Rekrytointi/Katselmus mikrofilmirullia löytyy KA:sta.
Rullan:ot KL54998-54999. Näitä ei käsittääkseni ole digikuvattu.

Myös Vakka-tietokannasta löytyy tietoa:
arkisto yksikkö 362a, joka kai vastaa rullaa KL54998 ja
'' '' 362b sisältää vuodet 1798 - 1807 ja
'' '' 363 '' '' 1792 - 1804

En muista mitä rullia KA:ssa kävin läpi. Mutta etsin silloin Lohjan kompp. tietoja, en Inkoon.
Joten KAhan voisi tietenkin jalkautua, jos halutaan etsiä lisää varmennuksia
Samuel Johanin poika Trast = Samuel Johanin poika Alm.

Minna, sinun löytöjesi pohjalta uskon täysin asian olevan näin.
KAhan en toistaiseksi ole lähtemässä.

terveisin
Irja