PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ratsumestari Anders Larsinpoika Hauholla - Voipaalan sukua?


penanni
26.10.14, 12:42
Hei!

Hauhon historia II:ssa on käsitelty Hauholla Matkantakana 1630– luvulta lähtien vaikuttanutta ratsumestari Anders Larsinpoikaa, joka sai sieltä lahjoitusmaata sekä myös säterikartanon läänityksekseen 1640- luvulla. Näiden lisäksi Andersilla on ollut lahjoitusmaita Hattulan Leiniälässä. Hänen puolisonsa oli Sofia Thomaksentytär Bock, ja poikansa Hauholla vaikuttanut korpraali Johan Andersinpoika Solstierna.

Kirjassa mainitaan edelleen yleistasolla, että tämä kyseinen Anders Larsinpoika oli Voipaalan sukua Sääksmäeltä.

Osaisiko joku kertoa, millä tavalla tämän Andersin sukujuuret johtavat Voipaalaan (Särkilahtien sukuun vai jotenkin muuten)?

Ystävällisin terveisin,
- Penanni

karisalm
26.10.14, 13:16
Hei

Ei mielestäni ollut Voipaalan sukua mutta yhteys kuitenkin ao kartanoon kun vaimonsa sisar oli aviossa siellä.

http://runeberg.org/frfinl/0040.html

penanni
27.10.14, 00:05
Hei,

kiitos vastauksestasi, Esko!

Olin kyllä selvillä Bockin sisarusten (Sofia, Margareta) avioliittojen kautta muodostuneesta yhteydestä. Ilmaisu kuitenkin HH II:ssa oli ' ... ratsumestari Anders Larsinpojalle, joka oli Sääksmäen Voipaalan sukua.'

Tuota ilmaisua jäin ihmettelemään, koska en ole osannut ajatella sisarusten puolisoiden olevan sukulaisuussuhteessa keskenään pelkästään avioliittojensa perusteella.

Se ei minulle selvinnyt, onko viittaamani yleistävä teksti Tiina Miettisen vaiko kirjan lopullisesti toimittaneen Anneli Mäkelä-Uusitalon tekstiä.

Ystävällisin terveisin,
- penanni