PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Tohnan emäntä Sara Matsdr -Mikola vai Tuomola?


kati tuloisela
17.10.14, 13:46
Upouusi Genos toi jälleen mahtavaa tietoa ja samalla ongelman!
Mellilän Vähäperän Tohnan emännäksi vihittiin 10.6.1688 Sara Matzd Loimaan Kurittulasta ja Timo Verho on hänet kirjannut Tuomolan tyttäreksi Mellilän talonpoikaissuvuissa. SAYn mukaan Sara Tuomola asuu kuitenkin kotonaan vielä 1701, lisäksi hän olisi tuohon 1688 mennessä ollut hyvin nuori (reilusti alaikäinenkin) verrattuna vanhempiensa vihkimisaikaan. Syntymäaika ei ole tiedossa.
Nyt Genoksessa (2014:3 V-P Toropainen: Loimaan Kurittulan Mikolan juuret 1600-luvulla, ss.160-168) Toropainen tuo käräjäpöytäkirjan kautta julki, että myös Mikolassa on ollut Sara-tytär, jota ei näy SAY:ssa. 1687 oli juttu Loimaan käräjillä jossa isä syytti kylän miestä tyttärensä makaamisesta, mutta näyttöä tähän ei tullut. Sen kummemmin Toropainen ei ota kantaa Saran tulevaisuuteen. Sopisi mainiosti, että hieman maineensa tuhrinut tytär, joskin syyttömäksi todettuna, on hyvä lakaista avioon pikaisesti jonnekin, eli seuraava vuosi 1688 sopisi kuvioon mainiosti. Lisäksi 1698 tämän sisar Valborg Mikola avioitui Tohnan toisen pojan kanssa päätyen Sorolle emännäksi. Kuvioon istuvat myös mainiosti Toropaisen esiintuomat muut Mikolaa koskevat käräjäasiat mm. rahanlainaamisista, jolloin esiin tulee nimenomaan nimenä Saran mies ja tämän setä porvari Mats Spårmakare (tässä yhteydessä Soron isäntää ei mainita laisinkaan). Kuvio on houkuttelevan selkeä.
Valborg ja Mickel Grelsson Tohna-Soron jälkeläisenä minua alkoi kiinnostaa kovasti tämä siskosten ja veljesten keskeinen avioliitto, olenko oikeilla jäljillä? Onko joku muu havainnut saman? Kysyn tätä nyt ennen kuin pyyhin Kurittulan Tuomolan pois esipolvistani!