PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : 10. suomalainen linjapataljoona - arkisto?


rostebe
29.09.14, 14:11
Osaako joku neuvoa mistä löytyisi 10. suomalaisesta linjapataljoonasta arkistolähteitä, kuten katselmusrullia ym? Kansallisarkistosta yrittänyt haulla mutta ei vielä onnistunut. Pataljoona oli mm puolustamassa Bomarsundia Olannin sodan aikana.
Syysterveisin
rostebe

Ahti2
04.10.14, 17:19
Tässä ilmeisesti tarkoitetaan Venäjän armeijaan kuulunutta pataljoonaa, jonka "virallinen" suomenkielinen nimitys oli 10. Suomenmaalainen linjapataljoona.

Joukko-osasto oli siis osa Venäjän armeijaa eikä autonomisen Suomen omaa armeijaa, ns. vanhaa väkeä. Sen arkisto onkin siksi saattanut kulkeutua Venäjälle jo autonomian aikana. Jos se kuitenkin on aikanaan jäänyt itsenäiseen Suomeen olisi sen kohtalo seuraava:

Tarton rauhansopimuksen (http://fi.wikipedia.org/wiki/Tarton_rauha) laatimisen yhteydessä sovittiin myös yhteiseen historiaan liittyvien arkistojen kohtalosta. Linjana oli, että enemmän Venäjän kuin Suomen historiaan liittyvät aineistot tuli jättää tai siirtää Venäjälle ja vastaavasti enemmän Suomen kuin Venäjän historiaan liittyvät aineistot tuli jättää tai siirtää Suomeen. Tämän seurauksena suuri määrä Venäjän armeijan arkistoja ja muutakin aineistoa vietiin 1920-luvun alussa Suomesta Neuvosto-Venäjälle. Tilalle saatiin mm. nykyään Kansallisarkistossa oleva Suomen Pietarissa toimineen passiviraston (http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Suomen_passivirasto_Pietarissa) arkisto, joka oli vallankumouksen melskeissä jäänyt Pietariin. Aineistoa lajiteltaessa arkistoja myös hajoitettiin. Siksi Kansallisarkistossa on edelleen rippeitä Venäjän armeijan arkistoista Venäläisten sotilasasiakirjojen (http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Ven%C3%A4l%C3%A4iset_sotilasasiakirjat_VeSA) kokoelman nimellä. Ne ovat juuri niitä osia, joiden on aikanaan katsottu liittyneen enemmän Suomeen kuin Venäjään. Aineistoon kuuluu mm. Suomenlinnan rakennusten piirustuksia ja siellä toimineiden organisaatioiden arkistoja.

Eli lyhyesti sanoen 10. Suomenmaalaisen linjapataljoonan arkisto on Venäjällä, mikäli se on säilynyt. Aineiston käyttöön saaminen siellä ei kuulopuheiden mukaan ole ihan yhtä mutkatonta kuin täällä kotimaassa mutta ilmeisesti kuitenkin mahdollista, jos pieni vaivannäkö ei haittaa. Yhteyttä sitä sitä säilyttävään arkistoon kannattaa pitää jo ennen matkaa, sillä esim. erilaisia todistuksia ja muita papereita saattaa olla tarpeen olla mukana.

Retu S Aho
09.10.14, 04:28
Tuolla lyhyesti pataljoonan ja rykmentin historiaa venäjäksi. Kirjakin tulossa ensi vuonna (sivulla oikealla) mutta kertonee lähinnä seuraajan 86. Lappeenrannan jalkaväkirykmentin historiasta mtta ilmeisesti keskittyen historiaan Venäjän - Japanin sodasta lähtien. Kannattanee osoittaa mielenkiinto hänelle, kirjoittaja Hohloville.

http://vilmanstrand.rus-army.org/finlyandskie-linejnye-batalony-1835-1863-gg/