PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Anders Fabrell, s. 1693 Viipuri


Sinilakki
26.09.14, 22:27
Anna Fabrell (Pieksämäen Fabrell-suku) viestiketjun innoitamana ajattelin lähettää foorumille vielä uuden avunpyynnön, mikäli joku törmää tutkimuksissaan Anders Fabrell nimiseen mieheen tai jos Fabrell on jo entuudestaan jollekulle tuttu.

Fabrell syntyi Viipurissa 1693 rykmentinpastori Erik Andreae Fabreliuksen ja tämän vaimon Anna Kyanderin lapseksi. Anders kastetaan 24.11.1693 Viipurissa (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=8588326), kastemerkintä nähtävissä vasemman sivun keskivaiheilla, lähellä aukeaman keskiosaa.

Isä Erik Fabrelius (http://www.helsinki.fi/ylioppilasmatrikkeli/henkilo.php?id=3664) oli ilmeisimmin Porvoolaista juurta ja Erikin varhaisen kuoleman jälkeen 1704 perhe ilmeisimmin siirtyi Porvooseen, jossa Fabreliuksen leski Anna Kyander tavataan henkikirjoissa vielä 1708: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=11467145

Tästä perhe ilmeisimmin pakeni isoavihaa Savoon ja Anna Kyander kuolee 6.10.1734 Kauhavalla. Tyttäristä Märta oli Sulkavalla naimisissa Harald Haraldsonin (Nauklér) kanssa ja toinen tytär Maria asui 1720-luvulla Pieksämäen kirkonkylässä sukulaismies Claes Molanderin taloudessa.

Anders Fabrell nimistä miestä tavataan kuitenkin kastemerkinnän jälkeen varmasti vain kerran, muuta en ole onnistunut löytämään. Pieksämäen Virtasalmella syntyy 8.4.1723 avioton tytär Elisabeth Jacobsdotter Sikaselle joka saa kasteessa 13.5.1723 nimen Anna. Lapsen isäksi mainitaan Anders Fabrell: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6589170

Tämä Anders Fabrell ei mitä ilmeisimmin oleskellut ainakaan pysyvästi Pieksämäellä ja hän vaikuttaa mitä ilmeisimmin Erik Fabreliuksen ja Anna Kyanderin Anders-pojalta. Todellinen kysymys on kuitenkin, onko Anders Fabrellia löydettävissä muualta Savon alueelta kyseisellä aikavälillä ja onko kukaan häneen törmännyt?

Mitä Anders teki elääkseen ja oliko hän naimisissa tai saiko hän muita lapsia?

KariKK
28.09.14, 10:32
Tästä perhe ilmeisimmin pakeni isoavihaa Savoon ja Anna Kyander kuolee 6.10.1734 Kauhavalla.


Anders Fabrellista ei ole havaintoja, mutta tuossa edellä on pieni lipsahdus.
Anna Kyanderin kuolinpaikka oli Sulkava.

Sinilakki
28.09.14, 12:49
Anders Fabrellista ei ole havaintoja, mutta tuossa edellä on pieni lipsahdus.
Anna Kyanderin kuolinpaikka oli Sulkava.

Totta, pahoitteluni siitä. Tarkka kuolinmerkintä löytyy täältä: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/kirkonkirjat/sulkava/syntyneet-vihityt-kuolleet_1731-1780_tk1244/221.htm (Digiarkiston ilmeisen toimittamuuden takia täytyy turvautua SSHYn digitointeihin).

6.10.1734 Sulkavalla haudataan rykmentinpastori Fabreliin leski Anna Kyandra 68 vuoden iässä. (Regemts. Past. Fabrelii enk. Anna Kyandra 68 åhr)

Sulkavalla vaikutti näihin aikoihin myös Erik Fabreliuksen ja Anna Kyandran tytär Märta Fabrelia (s. noin 1698 ja k. 28.3.1758 Viipuri) joka oli aviossa Nauklér-sukuun kuuluneen Harald Eliasson? Haraldsonin kanssa. Toinen sisar Maria Fabrelia (s. noin 1701 ja k. 23.4.1757 Rantasalmi) vaikutti 1720-luvulla Pieksämäen kirkolla ja avioitui sittemmin Rantasalmelle adjutantti Paul Heintziuksen kanssa.

Sinilakki
21.10.14, 20:12
Luettuani uusimman Genoksen ja eritoten mielenkiintoisen artikkelin Heikki Vuorimieheltä (Kurkistus ruotsalaisen Svanhalsin seurakunnan muuttaneiden luetteloon) mieleeni juolahti yksi mahdollinen lähestymistapa ongelmaan.

Entäpä jos Anna Fabrellin isä Anders Fabrell olikin yksi pakkosiirretyistä ruotsalaissotilaista, joita Pohjan Sodan jälkeen muutettiin Suomeen kasapäin? Annan syntymä huhtikuussa 1723 sopisi aikajänteeseen ja teoria kuulostaa mahdolliselta. Sotilasaineistosta en kuitenkaan hetimiten löytänyt mitään asiaa tukevaa, tosin validilta ajalta ei näytä olevan pääkatselmusluetteloita - ainakaan digitoituna SSHY:n tietokantoihin.

Toisaalta tämä havainto laittoi minut tutkimaan, löydänkö Ruotsista ketään Fabrell-nimisiä ja havaitsin Västmanlandin Västa Skedvissa olleen kirkkoherrana 1600-luvun lopulla ja 1700-luvun alussa ainakin kaksi Fabrelius-nimistä miestä, isä ja poika Jacob Nicolai Fabrelius ja tämän poika Anders Jacobii Fabrelius. Samalla mielessäni heräsi mahdollisuus, että Porvoon Erik Anderssonilla olisi mahdollisesti jokin yhteys tähän Västmanlannin sukuun, mutta se lienee vain äkillinen juolahdusta.

Jokatapauksessa, ongelman ratkaisemiseksi on pysyttävä pinttyneiden ajatusmallien ulkopuolella. Lienee edelleen todennäköistä, että Anders Fabrell liittyi Erik Fabreliuksen perhepiirin, mutta tällä lähdepohjalla se ei vielä ole kiveen hakattua. Edelleen oletan, että mahdollisen toisen lähteen löytyessä voisimme paremmin identifioida kuka Anders Fabrell oikein oli ja mistä hän oli lähtöisin.