PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Häkkänen, Mäntyharju


eeva häkkinen
23.09.14, 20:34
Onkohan jollakin suoralta kädeltä tietoa tämän suvun varhaisvaiheista? Omiin tutkimuksiini ei tämä suku tai edes Mäntyharju liity, mutta olen joutunut pohdiskelemaan Niilo Häkkisen alkuperää, joka ilmaantui Hirvensalmen Monikkalan rusthollin isännäksi isonvihan aikaan. Suku muutti 1700-luvun lopulla Mikkelin puolelle ja siellä on nimenä Häkkinen, Hirvensalmen henki- ym. kirjoissa taas Häkkinen tai Häkkänen - kirkonkirjojahan ei Häkkisten ajalta sieltä ole säilynytkään. Kuinka pitkälle ulottuvat Mäntyharjun Häkkästen juuret? Onkohan tämä Niilo alkuaan Visulahden Häkkisiä vai Mäntyharjun Häkkäsiä (nimimuoto muuttui usein vielä tuon aikaan pitäjässä käytettyyn)? Vai olisivatko peräti Häkkäsetkin olleet alkuaan idempää tulleita Häkkisiä?

Tunnustan, etten ole itse käynyt läpi lähteitä tai edes Mäntyharjun historiaa siinä toivossa, että joku tienoota tunteva tai sukuun kuuluva voisi auttaa. Kiitos jo etukäteen!

TapioH
24.09.14, 00:07
Hei, muistin nähneeni mahdollista seutua (MH:n pohjoisosia) tutkitun aiemmin Lepistöjen toimesta.
Tämä Ari Vesalaisen lista talonhaltijoista saattaa kiinnostaa:

"Mäntyharjun savolaiskylien talonhaltijat ja maakappaleet vuosien 1561 ja 1664 maantarkastusluetteloissa"
http://suvut.genealogia.fi/lepisto/pdf/Mharjunsavolaiskylienisannat1561ja1664.pdf

Sivulla 3 on mainittu Häkkälä (Toivola 3) ja Häkkälän jakokunta sekä Eskel Olofson Häckinen.

Havaintoja ja huomioita -sivulta
http://suvut.genealogia.fi/lepisto/havaintoja.html
pääsee näkemän myös mm. harvinaislaatuisen karttaotteen vuodelta 1645.
(http://suvut.genealogia.fi/lepisto/images/1645_kartta.jpg)

t. TapioH

eeva häkkinen
24.09.14, 09:31
Hei ja kiitos vastauksesta! Arvasinkin, että joku on näitä joskus setvinyt.

TapioH
24.09.14, 10:09
Ok. Kyse ei ole Hollolan/Asikkalan tai Sysmänkään takamaista (vaikka pari samaa kylännimeä) vaan Pellosniemestä, mutta valitettavasti SAY:ssa Pellosniemeä ei näytä olevan.

Henkikirjoja ja muuta materiaalia kylläkin löytyy 1600-luvun lopulta ja 1700-luvun alusta (Viipurin ja Savonlinnan läänin tilejä (http://digi.narc.fi/digi/dosearch.ka?atun=316776.KA)) Savon Keskisen ja Ylisen alta.

t. TapioH

eeva häkkinen
24.09.14, 10:31
Joo, Savostahan on SAY tehty vain Juvalta. Täytyy sanoa, etten ole suuremmin kaivannutkaan, luen mieluummin alkuperäislähteitä kuin kenenkään tulkintoja niistä. Visulahden osalta on läänintilat ja aikakauden vähät tuomiokirjat tullut kahlattua aika tarkoin, valitettavasti paikallinen lääninarkisto alkaa vasta 1745 sen tuhouduttua Lappeenrannan valtauksessa ja tuomiokirjoista puuttuu valtaosa ajalta ennen Turun paloa. Mutta joutuessani "mukavuusalueeni" ulkopuolelle, olen iloinen vinkeistä, jottei tartte aloittaa ihan alusta.

vesalainen
28.09.14, 18:13
Mäntyharjun Toivolan kylässä on talo Häkkälä (Toivola nro 3), jossa Häkkäsiä oli ainakin 1664:n maantarkastuskirjan mukaan. En ole tutkinut tuota aikaisempaa aikaa, joten en osaa sanoa milloin ilmaantuvat sinne.

eeva häkkinen
28.09.14, 19:37
Kiitos, täytyy keskittyä tuohon alueeseen, jos joutuu alkuperäislähteisiin turvautumaan Hyvä tieto on jo se, että Häkkäset ovat asuneet Mäntyharjulla jo hyvinkin ennen isovihan aikoja.