PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Matthias Melanderin tausta


Jouko Rantanen
14.09.14, 16:12
Hei !

Olen pitemmän aikaa yrittänyt löytää esi-isäni, Pyhämaan ensimmäisen kirkkoherran Matthias Johannis Melanderin taustoja ennen vuotta 1640. Kirkkoherra Yrjö Hormia on jo kauan sitten selvittänyt, että Matthias-papin isä oli nimeltään Johannes, äiti Dorthe ja 1. vaimonsa Brita Mikkelintytär. Se vain tiedetään, että hän oli apupappina Laitilassa vuotta ennen kirkkoherran virkaa, mutta esimerkiksi Paimenmuistot ym. eivät tunne häntä lainkaan. Sen sijaan hänen tunnetusta veljestään, Turun raatimies Erik Johansson Sylvastista on minulla melko kattavasti tietoja - vain vähäisin viittauksin Matthiakseen.

Joitakin vuosia sitten sattui silmiini Paimion alioikeuden pöytäkirjasta vuodelta 1634 apupappi Matthias Johannisin nimi ja nyt osaava turkulainen sukututkija Veli-Pekka Toropainen löysi myös jostain liitteestä Matthias-papin todistajana olleen vaimon nimen - sopivasti Brita, tosin ilman patronyymiä. Todennäköisyys osumiseen Matthiaksen lähimenneisyyden selvittämisessä on siis varteen otettava, tosin vain puolen tusinan vuoden ajalta. Muuten uskon edelleen, että Matthias olisi hyvin voinut toimia sotapappina 30 v sodassa, missä pappien tarve mm. vainajien siunaamisessa on täytynyt olla jokapäiväistä.

Sattuisiko joku tietämään taustoista lisää ?

Terveisin

Jouko Rantanen
rantaset*welho.com