Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ilomantsin Toroskaiset
Irmeli Heikkonen
13.08.14, 18:44
Tässä Foorumissa voisi olla hyvä, jos eroteltaisiin Suomen puoleinen Karjala ja rajantakainen Karjala, olisko enää mahdollista? Olisi vain helpompi etsiä sukuja.
Minulla löytyy iso-iso-isoäiti Anna Nikitina Korkkanen o.s. Toroskainen s. 1844 Ilomantsissa, kuollut 1905. Avioliitto kesäkuussa 1872 Juho Matinpoika Korkkasen kanssa s. 2.2.1839 Eno Pirttivaara k. 15.2.1894 Eno Pirttivaara.
Olisikohan kenelläkään tietoa Toroskaisista tai Korkkasista? Ja kysyn vielä, että jos siellä rajanpinnassa asuvat ovat olleet ortodokseja ja nimeltään esim. Nikita tai Ivan, tarkoittaako se automaattisesti että ovat jotenkin venäläistä sukua? :rolleyes:
Kun esivanhempasi ovat olleet ortodokseja, useimmiten ovat olleet ihan suomalaisia. Nimet vain kirjoitettiin ortodoksikirjoihin aiemmin venäjäksi, ja niitä saa tavailla.
Tästä aukeaa sinulle aivan uusi maailma, eikä ihan helppo. Opettele venäjän kirjoituskirjaimet. Ortodoksisukujen tutkimisesta on erikseen kohta esim. sukututkimusoppaassa Sukututkimus askel askeleelta. Silloin tällöin on ollut myös joku kurssi ortodoksisesta tutkimisesta.
Ilomantsin ortodoksikirjat digiarkistossa:
http://digihakemisto.appspot.com/index_am?atun=212349.KA&amnimeke=Ilomantsin+ortodoksisen+seurakunnan+arkis to+%28JoMA%29
ja alkuun Annan ja Johanin vihkiminen, pari 18:
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4880108
- suomeksi jotakuinkin näin: pari 18, viides kesäkuuta, Aittovaaran? kylästä populi (tilaton) Jogan Konkanen (nimet usein epätarkkoja) luterilaista uskoa, ensimmäiseen avioon, Koveron kylästä populin tytär, neito Anna Nikolaintytär Doroskainen, ortodoksi, ensimmäiseen avioon. - oikealla todistajat
Sama tapahtuma pitäisi olla myös Enon luterilaisessa seurakunnassa, mutta vihittyjä ei ole netissä. Perhe löytynee Enon seurakunnasta (SSHY:llä on rippikirjoja 1882 asti), kun selaa Aittovaaran tilattomat.
Kun pariskunta on ollut "seka-avioliitossa", vaimon tiedot pysyivät ortodoksiseurakunnassa ja miehen+lapsien luterilaisessa seurakunnassa, jos näin päin oli. Lapset olivat ennen vanhaan aina miehen perässä.
Selasin vähän summamutikassa Ilomantsin rippikirjoja, ja silmiin osui 1863 rippikirjassa mahdollisesti Annan perhe, mies 506 Nikita Doroskainen, 60, vaimo luterilainen (tietoa löytyy siis luterilaiselta puoleltakin), lapsia Anna, Akilina, Marija, Jevdokija, Ivan, Petr (yliviivattu).
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=4869228
Nämä Toroskaiset ovat nimenomaan Koveron populeissa, siksi epäilen oikeaksi perheeksi. Mutta ihan samalla tavoin kuin luterilaisia sukujakin tutkiessa on käytävä vuorotellen syntyneitä-vihittyjä-kuolleita (eli metrikoita) ja rippikirjoja läpi lähtien liikkeelle tuoreimmista tapahtumista. ja opeteltava nuo koukerot...
Lykkyä!
Tuula K
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.