PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Apua suvun selventämisessä


Aleksander
11.08.14, 18:55
Hei kaikille!

Elikkä olen hyvinkin uusi sukututkimuksen harrastaja ja tarvitsisin pientä apua erään sukutaulun selventämisessä.

http://www.jurvansuu.net/patsi_suku.htm#Ala-Ikola

Ala-Ikola Riitta Marja Jaakontytär
s. 16.4.1901
k. 9.5.1967

Nyt tulee tyhmä kysymys, mutta ylhäällä olevalla nimellä esiintyvä henkilö sukutaulussa oli mummoni äiti. Huomasin että sukunimeä oli vaihdettu Ala-Ikolaksi ja sitä ennen Konttilaksi. Sen jälkeen tulee paljon Räisäsiä ja luulin että tämä oli Ali-Ikoloiden alkuperäinen nimi koska sivun ylhäällä olevasta tekstistä en tajua että oliko Pätsi niminen henkilö vaihtanut nimensä Räisäseksi muuttaessa vai oliko hänen nimensä Räisänen alunperinkin? Myös myöhemmin tulee tämmöinen teksti:

"Vävy Simon oli sitoutunut ruokkimaan ja huoltamaan Matin kuolinpäivään asti
Iin käräjät 12-15. heinäkuuta 1669
" Mattz Javobsson Pedzi antoi oikeudelle tiedoksi korkeassa iässään olevansa pakotettu hyväksymään vävynsä Simon Olofsson Räisäsen syntyjään Pudasjärven pitäjästä joka hänet kuolinpäivään asti on sitoutunut ruokkimaan ja huoltamaan koska hänellä ei ole ketään muuta johon luottaa, vaan (ovat) hänen kaksi muuta lastaan ja poikaansa hylänneet ja toiselle seudulle asettuneet, josta hänen uskollisesta työstään hän Pätsi takaa vävyn saavan hänen kuolemansa jälkeen kaiken hänen sekä irtaimen että kiinteän omaisuutensa, mutta kun sellainen lahja sotii R:L: PerintöK: 19 lukua vastaan, niin sallittiin vävy Räisäsen nyt ensi alkuun kun Pätsi sekä muut hänen kaksi poikaansa vielä elävät, nauttia (l. saada omistukseensa) joka kymmenes penninki appi-isänsä pesästä - sekä kiinteästä että irtaimesta, minkä mukaan Pätsin on nyt molempien puolten suhteen meneteltävä."

Tämäkin loi epäselvyyttä siittä että oliko Pätsin pitäjän perinyt henkilö alunperin nimeltään Räisänen vaiko hänen sukunsa oli vaihtanut nimeä aiemmin? Ei kuitenkaan löydy enempää tietoa Simon Olofsson Räisäsestä kyseisessä sukutaulukossa.

Anteeksi hölmöt kysymykset. Meni itsellä aloittelijana ajatukset niin ristiin että oli pakko kysyä apua.

Aleksander
11.08.14, 19:41
Löytyikin vastaus tähän kysymykseen Pätsin Suku ryhmän sivuilta:

"... Samoin nivoutuu sukuumme
Räisäset. Kun Jakob Pätsi meni vävyksi Räisälän taloon Tyrävaaraan, otti hän sukunimekseen
Räisänen ja heitähän on paljon. Kuten huomaatte on luettelo kovin Ruotsalaisperäinen.
Joka tapauksessa nämä suvut ovat isiensä puolelta lähimpänä meitä."