PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Maanluonnoista, "indraget till kronan" ?


Seija Randell
02.07.14, 22:21
Tarkoittaako tämä (ks. linkki), että aikoinaan verotaloksi ostettu talo joutui uudelleen kruunun haltuun ? Katsoin pari vuotta sitten vastaavan Halikon luettelon kokonaan enkä tämmöstä siellä nähnyt. Esimerkkinä linkin ylin talo, Laitilan Kusnis Sora ?, jossa sanotaan, että verotalo, "vedetty sisään" kruunulle keisarillisella kirjeellä 6. marraskuuta 1844. Verot asetettu 1698. Ja että talon ostanut verolle Johan Simonsson 21. kesäkuuta 1765. Ja lunastussumma.
Linkki esimerkkisivulle
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5326
Jonkin verran tämä maanluonto- ja ruotuväkilaitosjuttu minulle silloin kyllä avautui, ja päättelin kylläkin, että nykyihmisen aika toivotonta käsittää täysin senaikaisen maailman kummallisuuksia. Mutta mikä tämmöiseen kruunulle palauttamiseen syynä olisi ollut ? Laitilassa ja Uudellakirkolla näitä näkyy useampia, vuosina 1844 ja 1850.

eeva häkkinen
10.07.14, 22:05
Minä veikkaisin, että kyse on tilan "veronsaajasta", eli tilan verot, jotka oli aiemmin korvamerkitty esim. jonkun virkamiehen palkkaan tai tiettyyn sotalaitoksen kustannuserään, siirtyivät nyt kruunun tuloksi. Näillä tuloutusjärjestelyillä ei ollut mitään tekemistä tilojen veroluonnon kanssa, kruunun- ja verotilan verohan oli samansuuruinen ja koottiin samalla tavoin..

Seija Randell
10.07.14, 22:26
Kiitos selvityksestä, tuosta juuri taitaakin olla kyse. Halikon vastaavassa kirjassa näkyy näissä myös se, kenelle vero on ennen mennyt. Esim. että "kruununvoudin palkkatila, nyt kruunulle kokonaan" (käännettynä). Siellä on käytössä myös ilmaisu "kronan behållen". Tätä "indraget" ilmausta ei siellä, siis 1875 kirjassa ole käytetty.
Johonkin aikaan myös arvioitiin manttaalit uudelleen, on uudet ja vanhat manttaalit luettelossa.
Olisi houkutteleva haaste ymmärtää näitä paremmin.