Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mitä tarkoittaa sukupolvikato?
Osaisiko joku selvittää minulle mitä tämä sukupolvikato tarkoittaa?
Kiitokset etukäteen.:confused:
Ei kai kokonaisia sukupolvia katoa minnekään. Ei sukupolvesta 4 voi hypätä sukupolveen 6. ;)
Esivanhempia sanotaan katoavan, jos samoja henkilöitä tulee vastaan esipolvissa useampaan kertaan. Sanonta ei ole aivan johdonmukainen.
Liitteessä on esimerkki esivanhempien kadon näkymisestä, ja siitä miten se aiheuttaa perimän katoa (sekin vähän epäjohdonmukainen termi).
Matti Lund
08.05.08, 13:59
Hei
Kuka ja missä yhteydessä käyttää moista sanaa?
Yhdyssanan merkitysosat:
esimerkiksi
SUKUPOLVI
yksi sukupolvi ->
- joukko jälkeläisiä näitten jälkeläisten vanhempien ja heidän lastensa välissä;
- jos suku jatkuu, näistä muodostuu katkeamaton ketju
- taaksepäin katsottuna kukin sukupolvi muodostaa esipolven,
- eteenpäin katsoen kukin sukupolvi muodostaa jälkipolven
KATO
kato merkitsee -> jää puuttumaan, tuhoutuu täysin, "sitä mikä oli ei ole enää"
Mitä tästä olisi pääteltävissä, jotta sanaa voisi käyttää mielekkäästi?
Yhdyssana "sukupolvikato" ei vaikuta missään yhteydessä kovin onnistuneelta, mutta korvaamalla sana kato samaa merkitsevällä sanalla puutto, tullaan ilmaisuun "sukupolvipuutto" ja voitaneen ilmaista asia niinkin, että yhdyssana "sukupolvikato" olisi parhain kuvaamaan lopullista sukupuuttoa yhden sukupolviketjun osalta.
Tätä tapahtuisi välittömästi varmuudella mm. siten, että pariskunta ei saisi yhtään lasta tai seuraavassa vaiheessa, kun kukaan pariskunnan lapsista ei saisi lapsia.
Mutta ennen muuta minulla tulee mieleen eräs Pentti Linkolan haastattelu, jossa Pentti Linkola vannoi ihmiskunnan sukupuuton nimiin, jolloin haastattelija tokaisi, miten hän sitä sitten itse kykenee edistämään, kun hänellä on omaakin jälkipolvea. Tähän Linkola tokaisi vastaan, että hänellä on ainoastaan kaksi tytärtä, joiden lasten lukumäärä on yhteensä sama kuin hänen yksinään. Tämä tarkoittaisi tilastollisesti, että tulevaisuudessa hänen sukupolvensa hiljalleen katoaisivat, hänen oma jälkipolvensa kuolisi joka tapauksessa muutaman polven sisällä sukupuuttoon, ellei maailmanloppu tulisi jo sitä ennen.
Tässä siis sukupolvikato voisi olla nimitys tulevien sukupolvien katoamisen trendille.
--------------------------------
Vai tarkoititko kysyä "esipolvikadosta". Tämäkin on sangen huonosti onnistunut sananmuodostus, tarkoittaen toistetta esipolvissa eli sitä, että jokainen solmu esipolviketjuissa ei ole jälkipolven edustajan tietystä näkökulmasta (horisontaalista) katsoen uniikki, mutta tämähän on sangen suosittu puheenaihe joidenkin keskuudessa???
terv Matti Lund
Yritän selostaa selkeästi.
Sinulla on isä ja äiti = 2 henkilöä
Sinulla on kaksi isoäitiä ja kaksi isoisää = 4 henkilöä
Seuraavassa sukupolvessa taaksepäin sinulla on 8 henkilöä esivanhempina
Sitä seuraavassa 16, sitten 32, 64, 128 jne jne
Mutta kun mennään tarpeeksi pitkälle taaksepäin, niin osa näistä henkilöistä on samoja. Voit ajatella asian niinkin, että jos sinun vanhempasi olisivat pikkuserkkuja keskenään, niin sittenhän sinulla tulisivat samat esivanhemmat eteen sekä isäsi että äitisi puolelta.
Tätä kutsutaan esivanhempainkadoksi.
Nyt kun lähdetään sitten tästä sinun omien vanhempiesi oletetusta yhteisestä kantaisästä (tai äidistä) tänne nykyaikaan päin, niin sinä itse esiintyisit luonnollisesti kahdessa kohdassa tätä sukupuuta. Olet tuon kantavanhemman jälkeläinen sekä isäsi että äitisi kautta.
Tätä kutsutaan sukupolvikadoksi.
Sukututkimusohjelmistot osaavat käsitellä tätä asiaa ja voit katsoa esimerkkiä vaikka tämän linkin takaa. Kiinnitä huomio vaikka tauluun 133.
www.varola.fi/temp/abram1684.htm (http://www.varola.fi/temp/abram1684.htm)
Toivottavasti osasin hieman selventää asiaa.....
Voisiko sukupolvikato olla alun perin tarkoitettu kuvaamaan sitä kun yhtä reittiä esivanhempaan on vaikka 7 sukupolvea mutta toista reittiä vain 6 sukupolvea? Silloin nämä sukupolvinumeroinnit menevät epäsäännöllisiksi ja syntyy erikoistilanne.
Esipolvikato ei siis välttämättä synnyttäisi sukupolvikatoa.
Matti Lund
08.05.08, 15:35
Yritän selostaa selkeästi.
Nyt kun lähdetään sitten tästä sinun omien vanhempiesi oletetusta yhteisestä kantaisästä (tai äidistä) tänne nykyaikaan päin, niin sinä itse esiintyisit luonnollisesti kahdessa kohdassa tätä sukupuuta. Olet tuon kantavanhemman jälkeläinen sekä isäsi että äitisi kautta.
Tätä kutsutaan sukupolvikadoksi.
Sukututkimusohjelmistot osaavat käsitellä tätä asiaa ja voit katsoa esimerkkiä vaikka tämän linkin takaa. Kiinnitä huomio vaikka tauluun 133.
www.varola.fi/temp/abram1684.htm (http://www.varola.fi/temp/abram1684.htm)
Toivottavasti osasin hieman selventää asiaa.....
Hei
Hyvä, että sukuohjelmistot osaavat asiaa käsitellä, mutta yksikään polvi ei mielestäni voi kadota eli ekstinktoitua, joten yhdyssanan merkitysosat riitelevät mielestäni keskenään ja sikäli sana ei ole onnistunut, selkeä, koska sen merkitysosa ei denotoi siihen suuntaan, johon jotakin vähenemistä voitaisiin määritellä. Se on mielestäni sanahirviö tyhjän päällä.
Ei myöskään geneettisesti mielestäni mitään katoa, vaan jokin ominaisuus ennemminkin lisääntyy, sankkenee. Jos merkitsemme jonkun paljon toistetta antavan tietyllä värillä, kokonaisuus alkaa sävyttyä siihen suuntaan; äärimmillään tulee tietysti yksipuolistumista, ollaan lähellä jonkin ominaisuuden totaalista häipymistä, mikä on tuttua koiran eugenistiikan puolelta.
Pitäisi ryhtyä oikein kisaamaan, jotta sukulinjojen elementtien järjestämättömälle horisontaalitasoiselle toisteelle löytyisi paremmin kuvaava termi.
terv Matti Lund
Minä käsitin asian siten, että kysyjä oli suhteellisen tuore sukututkija,joka halusi saada selvyyttä tuohon kieltämättä hieman hankalaan käsitteeseen.
Sen takia muotoilin vastaukseni niin kansantajuiseksi kuin osasin.
Kokonaan toinen asia on sitten debatoida asiantuntijoiden kesken mahdollisesta korvaavasta termistä tuolle sanahirviölle.
Sitä varten voisi oikeastaan avata uuden keskustelun. Mahdollisia uusia sukututkijoita ei kannata pelotella keskustelusta pois turhilla sivistyssanoilla.
yksinkertaisena maalaispoikana
Juha
tellervoranta
08.05.08, 15:54
Hyvä Juha :)
näin tuon kysymyksen päivällä ja ajattelin, että kysyjä tarkoittaa ehkä esivanhempainkatoa, mutta kun en ollut varma siitä, en uskaltanut vastata.
Vaikeakin asia pitäisi osata selittää mahdollisemman selkeästi.
Toinen asia on sitten, jos tietyn ammatin harjoittajat keskustelevat keskenään.
Onneksi on Juhan kaltaisia kärsivällisiä vastaajia aloittelijoille. Sama sukututkimusohjelman antama "sukupolvikato" hämmästytti minua itseänikin, mutta selvisihän sen merkitys kun tajusin isäni ja äitini sukuhaaroista yhteiset esivanhemmat ja lisäksi olisi kyse juuri siitä, että toisessa haarassa pari oli minusta laskien 7. esipolvi ja toisessa haarassa 8. esipolvi.
Tuskin kaikki muutkaan termit ovat aina niin yksiselitteisen kuvaavia, etteikö voisi spekuloida mahdollisilla muilla muodoilla. Kaikille meille tyhmiä kyseleville olisi mukavaa, jos spekuloinnit olisivat muualla kuin vastausten joukossa. Vaikka Juhan ehdottamalla tavalla depatti-ketjussa. ;)
Juha osuit naulankantaan.On siis kyseessä esivanhempainkato. Ja aivan oikein olen todellakin tuore sukuni tutkija ja tämä"epäselvä " ilmaus oli jo olemassaolevasta sukututkimuksesta.Minulla on esivanhempia molemmista suvuista ja tämä herätti mielenkiintoni .
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2024, vBulletin Solutions Inc.