PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Heusalan tila Kalajoen Etelänkylässä


Jokimies
17.06.14, 17:05
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=24733627
Sivulla kirjoitetaan Heusalan tilan omistajan muutoksesta v. 1737. Siinä nimismies Gabriel Persson Calamnius esitteli kauppakirjan, jonka mukaan Brita Josefsdotter Mathesius luovuttaa Heusalan tilan Jaakko ja Pekka Pekanpojille.

Tilan oli omistanut elinaikanaan Britan isä Kalajoen kirkkoherra Josef Mathesius ja sittemmin Britan veli Per ja hänen leskensä.
Brita luovutti ymmärtääkseni vain syytinkiään vastaan k.1739 ilmaiseksi puolen manttaalin tilan hyvämaineisille Jaakko ja Pekka Pekanpojille.

Sukulaisuudesta ei ollut mainittu mitään. Allekirjoittajina olivat Brita ja Nils Mathesius, E. Falander, Jaakko ja Pekka, sekä joku epäselvä henkilö. Nils saattoi olla Britan veljen Gabrielin poika.
Oliko tuo aivan tavallista, kun kyse oli kuitenkin noin suuresta tilasta ja ilman sukulaisuutta.

Jokimies
18.06.14, 17:45
Vuoden 1736 syyskuun 27-30 pv käräjillä kirjoitetaan Jaakko Pekanpoika Tolosen Metsäkylästä ( Talus ) ja Tolosen talon omistajan Anders Långin välisestä riidasta. Anders Lång oli halukas saamaan Jaakon muuttamaan Tolosen talosta pois, johon taas Jaakko Pekanpojalla oli jonkinlainen asumisoikeus vaimonsa syntymäpaikan perusteella. Jaakon vaimo Maria oli Tolosen talon n:o 2 edellisen omistajan Yrjö Paavonpoika Tolosen tytär.

Vuoden 1737 maaliskuun 14-18 pv käräjillä jatketaan samasta asiasta, mutta Jaakko Pekanpoika vaimoineen asuikin jo Eteläkylässä Heusalan talossa veljensä Pekan ja vanhempiensa kanssa. Eli Jaakko oli muuttanut Toloselta Heusalaan vuoden vaihteessa. Tämä selviää myös henkikirjoista.

Tämä ei selvitä mitenkään ensimmäistä kysymystä, eikä jatkoakaan kovin pitkälle, sillä Jaakko tuli Talukselle Tolosen taloon v. 1727. Anders Långin nimi esiintyy ensimmäisen kerran v. 1725 Taluksella Tolosen talon omistajana. Tila oli kooltaan 5/8 manttaalia.