PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Avioliiton ulkopuolella 1910 -luvulla syntynyt lapsi


westis
14.06.14, 14:44
Hei,

Onko kellään tietoa, miten ja mistä mahdollisesti voisi saada tietoa avioliiton ulkopuolella syntyneen lapsen isästä, jos kirkon kirjoissa ei ole merkintää lapsen isästä? Onko kunnilla tai muilla instanseilla mahdollisesti ollut jonkilaisia rekistereitä tällaisissa tapauksissa?

piipa
14.06.14, 18:35
Jos isää ei ole merkitty mihinkään papereihin niin tietoa on mahdoton saada, virallisesti.

Itseni kohdalla tilasin synnytyslaitoksella synnytystodistuksen, mutta isää ei mainittu. Seuraava instanssi on lastensuojeluvirasto josta ilmenee onko lapsesta maksettu elatusmaksua, mutta ei taida ihan 1910 tietoja olla saatavilla, en tiedä.

Perunkirjojakaan ei voi tilata jos ei ole vainajan nimeä, eli siis lapsen isää.

Jos isä on asunut äidin kanssa niin senhän voi tsekata rippikirjoista.

Tuulakki
14.06.14, 23:45
Sadan vuoden takaisissa oloissa (ja myöhemminkin) ovat miehet tieten tahtoen voineet ottaa jopa vaimokseen naisen, joka odotti toisen lasta. Tai lapsen isyydestä on äiti antanut tahallaan vääriä tietoja. Yhdessä asuminenkaan ei ole vielä biologinen todiste.
Kannattaa arvioida äidin statusta - jäikö naimattomaksi ja "olosuhteet", joissa lapsi on syntynyt (äidiksi tulleen asuinpaikat ja talossa/kylässä olleet miehet?). Ei ole myöskään mahdotonta, että joku sukulainen olisi kuullut lapsen isyydestä, tehnyt päätelmiä ulkomuodon perusteella. Toisinaan voi löytyä vinkkejä myös mahdollisesta kirjeenvaihdosta, saaduista postikorteista. Vaikeaa selittää tarkasti, kun et mainitse millä tavalla lapsi on varttunut ensimmäisinä vuosinaan.
Olen törmännyt tositarinaan, jossa piikatyttö 1920-luvulla "valitsi" viidestä tiedetystä isäehdokkaasta sen vauraimman lapsensa isäksi, mutta lapsen varttuessa erityiset kasvonpiirteet viittasivatkin vallan muualle kuin elatusmaksun maksajaan. Yöjalassa kulkeneet pojat seurasivat piikatyttöjen aitanoven avauksia muuallakin kuin Suomi-filmeissä!
Mikäli isästä on aavistus, kannattaisikohan yrittää löytää hänen jälkeläisensä ja teettää molemmista dna-testit?