PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Heikas asuinpaikkana


_eOw_
29.05.14, 10:59
Pari Heikas talon/tilannimeä löysin: Lauttasaari ja Lohja (Karstu). Löytyykö lisää? Nuo kaksi voisivat olla "sukua". Lauttasaaren Heikas ja Bertas lienevät jaon tulosta, mutta koska nimettyjä? Elikkä onko mahdollista, että muuttaja (Lohjan suunnasta) olisi olisi käyttänyt "vanhaa nimeä" malliin New York?

Asiakirjojen puuttuessa ihan vaan listaan asukkaiden liikkeitä ja keskinäisiä korrelaatioita. Kuka tunsi kenetkin olettaen sisarusten/veljesten ja heidän perheidensä 1500-1700 luvullakin olleen edes jonkinlaisessa kanssakäymisessä ja palvelusväenkin liikkuneen mieluummin tutussa ympäristössä. Kauempaa puoliskonsa löytäneenkin voi olettaa "tutussa ympäristössä" eli yhteisellä reviirillä onnensa kohdanneen.

Harri Lintula
29.05.14, 18:03
Lohjan Karstun vanha kantatalo on Heikka eli Heikkilä. Timo Erängön kirjan "Lohjan paikannimet" mukaan Heikka on melko yleinen talonnimi Suomessa.

Toinen tietämäni on Suomusjärven Koorlan Heikka ja sitten Tammelan, nykyisen Forssan Linikkalan hävinnyt kantatalo Heikka. Timo Alasen kirjan "Someron ja Tammelan vanhin asutusnimistö" mukaan talonnimi on todennäköisesti syntynyt 1500-luvun puolivälissä Henrik -isännän kansanomaisen nimenmuunnoksen mukaan.

Harri

_eOw_
29.05.14, 19:25
Kiitti!
Vanhimmat muodot näyttävät (Hiski) olevan ruottin genetiivissä vaikka kuulostaa kotikieliseltä? - Heikas. Tuo Karstun Heikas ja Lauttasaaren Heikas 1700-alussa näemmä kirjoitettiin identtisesti ässän kanssa. Heikki-henrikkejähän nuo taitavat olla siinä kuin Hindrikitkin (Hindersby)...
Heikka nimenä Tammela-Suomusjärvi-tasolla on 1700-luvun mitoissa kaukana pohjoisessa ;-)

_eOw_
29.05.14, 19:58
Edelliseen lisäten:
Tuota kysellä yritin, jotta onko mainitsemieni lähistöllä muita "Heikaksia" kun Heikkiäkään en oikein löytänyt. Perttu (Bertil) sensijaan olettamani jaon/nimeämisen aikoihin lähistöllä liikuskeli ( siis Heikas ja Bertas).
Alueella on melkolailla isännän mukaan nimettyjä tiloja/paikkoja. Espoon Bemböle (Hölmölä) ei tietysti joukkoon kuulu ja nimeäjällä, ainakin näin vuosisatojen jälkeen tarkastellen, Bembolen alueella on ollut mielikuvitusta: Glims, Gloms ja Doms ainakaan eivät kuulosta ihmisen nimiltä niinkuin Hindersby, Masaby, Karlskog, Evitskog tai Lapböle/Lapby (Kirkkonummen nimistöä). Lapp lienee ihmisen nimi eikä niinkään viittaa "pohjoiseen".

Kurki
04.11.14, 15:15
Liljendalissa on Michelspiltomin kylässä Heikas-talo, (Fredriksgård), jota Meijerin suku asuttanut.