PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Suomi-tietokantahanke perustettiin


P. T. Kuusiluoma
26.05.14, 15:41
Suomen Sukututkimusseura on perustanut Suomi-tietokantahankkeen, jonka tavoitteena on luoda sekä harrastaja- että ammattitutkijoiden käyttöön laaja hakemistotietokanta suomalaisissa väestörekisterilähteissä esiintyvästä väestöstä perustietoineen ja sukulaisuussuhteineen.

Suomi-tietokanta vastaanottaa tietoa sukututkijoilta, joille hankkeen puitteissa tuotetaan apuvälineet tietojen laaduntarkastukseen, vakiointiin ja päällekkäisten henkilöiden karsimiseen. Sukututkijoiden luovuttamat tiedot validioidaan ja perustellaan hyvän tieteellisen lähdeviitekäytännön mukaisesti ja lähdekritiikkiin perustuvilla johtopäätöksillä. Palvelu avataan verkossa yhtäältä tutkijoiden hyödynnettäväksi, toisaalta sisältöä koskevalle vertaisarvioinnille.

Suomi-tietokanta tehostaa merkittävällä tavalla laadukkaan sukututkimuksen tulosten julkisuuteen saattamista ja toimii siten paitsi sukututkimusta, myös akateemista tutkimusta (mm. historiantutkimusta ja perinnöllisyystieteellistä tutkimusta) hyödyttävänä tutkimusdatapalveluna.

Suomi-tietokanta myös vastaa niihin tutkimusaineistojen laadullisiin haasteisiin, joita digiaikakausi tuo mukanaan. Sukututkijoiden käyttämien verkkopohjaisten, pääosin kritiikittömään tietojen kopiointiin perustuvien ja siten heikkolaatuisten digitaalisten sukututkimusaineistojen määrä on viime vuosina räjähdysmäisesti kasvanut. Seura haluaa luoda sukututkijoiden käyttöön turvallisen kotimaisen sovelluksen laadukkaan sukututkimuksen tulosten tallentamiseen ja käyttämiseen.

Suomi-tietokantahankkeen keskeiset haasteet koskevat aineistojen suurta kokoa (arviolta 20 miljoonan henkilöä sisältävä kanta), sujuvaa käytettävyyttä ja tietokannan kestävyyttä useiden vuosikymmenien aikana.

Seuran hallitus nimitti VTM Pekka Vallan Suomi-tietokantahankkeen projektipäälliköksi.