PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Salamajärven Tialan Tiaiset?


eruppa
19.05.14, 09:28
Hyvät Keskipohjalaisten sukujen tutkijat!

Tutkimuskohteenani on ollut Salamajärven Tialan talo Perhon ja Kivijärven rajalla. Olen tutkinut Tiaisen sukua talon isäntäväkenä. Kokkolan pitäjän yläosan historiassa väitetään, että sukunimi Tiainen säilyi talon nimen takia, vaikka todellinen isäntäsuku vaihtui. Kainun-Torpan sukukirjassa (liityn molempiin em. suvuista) väitetään, että taloa pitkään (vuosina 1649-84) hallinnut Lars Tiainen ei olisi alkuperäisiä Tiaisia, vaan tullut isännäksi Lestijärveltä jopa niin, että Lars ei tullut taloon vävynä, vaan mukana tuli puoliso, joka kuului Torpan sukuun. Puoliso olisi ollut Marketta Gabrielintytär Torppa.

Kun tutkii SAY-sivuja, niin vuonna 1653 isäntä oli Sipi Laurinpoika Tiainen, jonka puoliso oli Agneta. Vuonna 1654 isäntänä oli Lars Tiainen, jonka puoliso oli Carin ja kohdassa mainitaan äiti Agneta. Looginen johtopäätös olisi, että uusia isäntä olisi Lars Sipinpoika Tiainen isä Sipin kuoltua vuonna 1653. Tunnetustihan talojen isännät olivat henkirahavelvollisia niin kauan kuin he olivat talon isäntinä iästä riippumatta.

Kokkolan pitäjän yläosan historiassa patronyymi Lars Mattson Tiainen väitetään Vetelin historiakirjoista kotoisin olevaksi. Mutta kun katsoo Vetelin 1600-luvun historiakirjoja, niin löytyy vain yksi merkintä, jossa Tialan isäntä olisi Laurii MATINPOIKA. SAY:n mukaan Lars Tiaisen puoliso olisi Kaarina jo 1650 ja vielä 1670. Poika Eskel ilmestyy taloon vuonna 1669, eli Esko lienee syntynyt noin 1654. Lauti Tiaisen uusi puoliso Kerttu ilmestyy taloon vuonna 1675.

Laurin pojista Esko Laurinpoika oli seuraava Tialan isäntä. Toinen poika, oma esi-isäni Matti Laurinpoika Tiainen (n. 1680-14.11.1758) oli Rautalammin komppanian Tialan ruodun sotilas n.o 45. Hän oli karoliini ja selvisi hengissä Armfeldin Norjan retkestä. Sittemmin hän oli Tialasta erotetun Kinniän isäntä, jolloin sukunimeksi muuttui, ehkä talon nimen perusteella Kinnunen.

Sattuuko pohjalaissukuja tutkineissa olla sellaisia, jotka pystyvät kertomaan, mistä tämä ristiriita tulee? Itse uskoisin enemmän henkikirjoja kuin Vetelin papin satunnaista yhtä merkintää kaukaisen Tialan korpitalon tapahtumista:c.

Ihmettelee Erkki Porista