PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : SukuJutut-ohjelman ongelma


eruppa
29.04.14, 16:30
Kysyisin seuraavasta ongelmasta, johon en ole löytänyt vastausta Sukututkijan ATK-oppaasta.

Meillä kaikilla esiintyy runsaasti esipolvikatoa, kun mennään ajassa taaksepäin. SukuJutut-ohjelma toimii hienosti, jos siihen syöttää uuden henkilön, jonka tarkka nimi, tarkka syntymäaika ja tarkka kuolinaika on tiedossa. Ohjelma tutkii sukutietokannan ja jos sieltä jo löytyy kyseinen henkilö, se kysyy, onko ko. henkilö sama kuin tietokannassa jo oleva. Vastaamalla kyllä ohjelma liittää uuden ja jo olemassa olevan henkilön samaksi henkilöksi.

Ongelmia tuottavat sitten ne 1500-1600-luvuilla eläneet henkilöt, joiden syntymä- ja kuolinaika tunnetaan vain likimääräisesti. Tällöin em. ominaisuus ei enää toimi. Yritin kertoa ohjelmalle, että Paavali Muhonen, synt. noin 1530 Savo, kuoli noin 1600 Kivijärvi, henkilönumero 6502, on sama mies kuin toista kautta vastaan tullut Paavali Muhonen, henkilönumero 6529. Millä tavalla ohjelmalle kerrotaan, että Paavali Muhonen numerolla 6502 on sama Paavali Muhonen 6529?

Sama ongelma on tullut vastaan ennenkin niiden esi-isien ja -äitien kanssa, jotka ovat eläneet aikana ennen kirkollista väestökirjanpitoa. Suku 2000:ssa oli muistaakseni jokin temppu, jolla ohjelma osasi käskystä yhdistää kaksi tai useampia erillisinä tietokannassa olevaa henkilöä samaksi henkilöksi. Miten SukuJutut-ohjelmassa temppu tehdään?

Kokeilin antaa noille kahdelle Paavali Muhoselle täsmälleen samat "virtuaaliset"syntymä-ja kuolinpäivät, eli 1.1.1530 ja 1.1.1600. SukuJutut-ohjelma ilmoittaa vain tympeästi, että sama henkilö on eri tietokantanumerolla, mutta ei ohjeista, miten kaksi henkilöä muutetaan yhdeksi.

Miten te muut SukuJutut-ohjelman käyttäjät olette ratkaisseet tämän ongelman? ATK-palvelu Luhtasaari ei ole vastannut sähköpostikyselyyni.

kyseleepi Erkki Porista

Nina
29.04.14, 17:17
Olen poistanut ko henkilön ja laittanut uudestaan samalla syntymäajalla, jolloin se ehdottaa juurikin tuolla tavalla kuin kerroit.

eruppa
29.04.14, 18:43
Kyllähän homma noinkin toimii .Sitä olen itse asiassa SukuJutut-ohjelman yhteydessä joskus käyttänyt. Mutta kun ensin pitää poistaa puoliso ja lapset ja vasta sitten voi poistaa henkilön, niin homma tuntuu vähän primitiiviseltä, syntyy suuri määrä uudelleenkirjaamista. Seurauksena on, että sukutietokantaan voi syntyä epähuomiossa loogisia virheitä.

Tässä on mielestäni ohjelmassa kehittämisen paikka.

Erkki Porista

Julle
30.04.14, 09:02
< Kyllähän homma noinkin toimii .Sitä olen itse asiassa SukuJutut-ohjelman yhteydessä joskus käyttänyt. Mutta kun ensin pitää poistaa puoliso ja lapset ja vasta sitten voi poistaa henkilön, niin homma tuntuu vähän primitiiviseltä, syntyy suuri määrä uudelleenkirjaamista. Seurauksena on, että sukutietokantaan voi syntyä epähuomiossa loogisia virheitä.

Tässä on mielestäni ohjelmassa kehittämisen paikka. >

Samaa mieltä ja tuossa ottaisin oppia GRAMPSin ohjelmasta, mikä etsii lähes samanlaisia henkilöitä ja osaa yhdistää jomman kumman, jonka valitset.

Tutkimisiin

Hannu Hellsten
30.04.14, 10:36
Jos sinulla on aviopari Matti1 ja Mari1 ja sitten huomaat, että pari Matti2/Mari2 onkin sama pari, niin "naitat" Matti1:n Mari2:n kanssa jolloin saat molemmat käsittelyyn samanaikaisesti. Sitten vain valitset, kumman Matin ja kumman Marin haluat säilyttää ja siirrät lapset heille ja poista ylimääräiseksi jääneet. Kuulostaa ehkä sekavalta, mutta on ihan helppo homma.
Tietokone ohjelmineen on tyhmä, joskus se vaatii hieman aivotyöskentelyä käyttäjältäkin.

eruppa
30.04.14, 11:07
Näinhän asia tuon aivotyöskentelyn kanssa on. Mutta kun 70+ikäisellä ukolla on enää pari toimivaa aivosolua jäljellä, niin olisi mukavaa, jos nuo softaa koodaavat nuoremman polven IT-ekspertit korjaisivat ohjelmassa olevan ilmiselvän puutteen.

Hauskaa Wappua toivotellen Erkki Porista

eruppa
30.04.14, 17:01
Vielä tuosta "moninkertaisten" esi-isien ongelmasta. Maakirjojen aikana 1500-luvulta 1630-luvulle veroluetteloissa esiintyi pelkästään miehiä. Jos talonpoika kuoli ennen vaimoaan, niin maakirjoissa luki esim. Påvel Muhois enka ilman lesken nimeä. Kun henkikirjat tulivat käyttöön, niin länsisuomalaisiin henkikirjoihin ilmestyivät myös puolisoiden nimet, esim. pelkkä Gerdrud tai joskus jopa Gerdrud Påhlsdr. Itäsuomalaisissa henkikirjoissa vaimojen nimiä ei mainita, lukee esim. Christer Mannin m. hru. Nuo itäsuomalaiset esiäitimme saivat nimen pahimmillaan vasta 1700-luvun puoleenväliin mennessä.

Eli tietysti voi keksiä "keinotekoisen" vaimon Maria, mutta tätä on hankala poistaa, kun ohjelma käskee poistaa lapset ensin.

Olen tehnyt tätä sukututkimusta jo niin kauan, että suunnilleen kaikki kirkollisesta väestökirjanpidosta selvitettävä on tutkittu. Tuo esi-isien monistuminen on siis ongelma ennen kirkonkirjoja.

Erkki Porista