PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kiimamaat Ylivieska


Jokimies
19.04.14, 18:51
Kiimamaan uudistalo merkittiin Alavieskan kirjoihin v. 1686 Lauri Heikinpojan perustamana.
Vuonna 1683 oli itsellisten luetteloon merkitty Brita Klemetintytär Kiimamaa ja dito Kaarina Mikontytär. Brita oli Lauri Heikinpojan vaimo. Kiimamaan talo autioitui vuonna 1697 ja vuonna 1699 talossa oli jo uudet uudet asukkaat.

Kaarina Mikontytär Kiimamaa meni naimisiin Matti Sipinpoika Jämsän? Haapajärveltä? kanssa 6.5.1694 ja Kaarina löytyy sen jälkeen Ylivieskan henkikirjoista itsellisenä yksinään v. 1697-1702 Kontion, Nisulan, Knuutilan ja Helalan taloista.

Sittemmin Matti Sipinpoika osti Ylivieskan Rahkolan talon v. 1723 Raahelaiselta kauppiaalta Johan Axeenilta 170 taalerilla. Axeen oli kenties perinyt talon appiukoltaan Johan Salingiukselta ( ent. Juho Niskanen Raahesta ). Rahkolan talossa oli asunut myös toinen Salingiuksen vävy eli kappalainen Hendrich Simelius ennen isovihaa. Simelius kuoli isovihan aikana. Tietoja löytyy lainhuudoista v. 1724 tammikuu.

Näitä Kiimamaita löytyy Ylivieskan kirjoista ainakin seuraavat Liisa Mikontytär s. 1658 k. 31.5.1697, Malin Mikontytär, Brita Mikontytär s. n. 1675 k. 13.7.1689 ja edellämainittu Kaarina Mikontytär s. 1666 k. 1741. Kaikki olivat Mikontyttäriä.
Ketään Mikko Kiimamaata en ole löytänyt Kalajoen kirjoista. Vain tuo Lauri Kiimamaa Brita vaimoineen Alavieskasta.

Yhtä epäselvä on Matti Sipinpoika. Olikohan pappi sekoittanut hänet Matti Jämsään Haapajärveltä, joka oli myös naimisissa Kaarina Mikontyttären kanssa. Jotenkin Matti Sipinpoika näyttäisi liittyvän Raahen kaupunkiin. Kummit esim. olivat Elisabeth ja Anna Thorn, Matgareta Pekantytär Kemi ja itse Johan Salingius. Mistä Matti sai rahat tilan ostoon ja missä hän oleili, vaikka sai 6 lasta Ylivieskassa.

tormka
20.04.14, 17:21
Hei,
Valitettavasti en osaa vastata kysymyksiisi. Mutta minäkin utelen. Alatornion kirkonkirjoista 1800-luvulta löytyy sukunimi Kiimamaa samoin talon nimi Kiimamaa. Onko sinulla tietoa Keski-Pohjanmaan Kiimamaa- suvun mahdollisista yhteyksistä Tornionlaaksoon? (-Oulun hautausmaalla olen havainnut Kiimamaa -hautakiven.)
Terv.

Jokimies
21.04.14, 13:03
Uusien tilojen perustajien alkuperä näyttää olevan sellainen seikka, jota ei kovinkaan usein mainita kirjoissa. Eikä tämäkään Kiimamaan tapaus ole poikkeus. He saattoivat tulla jostainpäin pohjoista nimestä päätellen, kuten kirjoitit.

Ajattelin vain, jos jollain olisi ollut tietoa Mikko ja Lauri Kiimamaasta, jotka olivat asuneet 1600-luvulla jossain. Nähtävästi Kiimamaiden suku oli hyvin kapea ja heidän tuonaikaisia perillisiä oli vähän, kuten oli käynyt Ylivieskassakin. Ainoastaan Kaarinalla oli jälkeläisiä Rahkola nimellä ja heitä olikin jo sitten enemmän. Hänen Kiimamaa nimensä oli kuitenkin säilynyt syntyneitten lasten luettelossa, jota ei kovin usein tehty. Miksi niin tehtiin, niin en tiedä.