PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuka Walborg?


Olli-Pekka Sorma
06.04.14, 17:59
Noin 1720 Walborg Johanintytär avioitui Michel Matsinpojan kanssa Vesilahdella. Michel oli isännöinyt Toivolan Ärölän taloa ainakin vuodesta 1709. Eräiden netissä julkaistujen sukutaulujen mukaan Walborg olisi ollut Hiirenojan Puntuksen talon tyttäriä. SAY’n mukaan Sigfrid Matsinpoika isännöi Puntusta aina vuoteen 1726, jolloin hän, hänen 3.vaimonsa Brita sekä poikansa Johan Beata-vaimoineen katoavat kirjoista ja isäntäväeksi tulee suvun ulkopuolinen (?) Henrik Larsinpoika vaimoineen. SAY ei mainitse ketään Johanin ja Beatan lasta. Ajallisesti Johan voisi olla Walborgin isä, mutta se ei SAY’n tiedoista tule toteennäytetyksi. Lisäksi, Johanilla sanotaan olleen Erik-poika, mutta hänenkään olemisistaan ei SAY’ssä näy merkkiä.
KYSYMYKSIÄ: Mihin Sigfrid Matsinpoika perheineen muutti Puntuksesta 1726? Eikö Johan Sigfridinpoika Puntus ollutkaan Walborgin isä?
OPS

leilalm
08.04.14, 01:38
Minulla ei ole vastausta kysymykseesi,mutta Toivolan Ärölä sai minut ´heräämään´.Nimittäin Walborgin ja Michelin poika Matts Michelsson synt.1721 oli esiäitini Maria Mårtenintyttären kummi.Matts oli Ärölän isäntä vuosina 1744-1780.Maria syntynyt 1766.Kuitenkin onnea ropleeman selvittämiseen!Leilalm

Julle
08.04.14, 09:12
< Eräiden netissä julkaistujen sukutaulujen mukaan Walborg olisi ollut Hiirenojan Puntuksen talon tyttäriä. SAY’n mukaan Sigfrid Matsinpoika isännöi Puntusta aina vuoteen 1726, jolloin hän, hänen 3.vaimonsa Brita sekä poikansa Johan Beata-vaimoineen katoavat kirjoista ja isäntäväeksi tulee suvun ulkopuolinen (?) Henrik Larsinpoika vaimoineen. >

Ei tietoa kysymyksiin, mutta mihin tyttäret Maria ja Magdaleena hävisivät?
Henric Larsson Suuppsn ja Anna Jörannin poika jäi kuitenkin isännäksi vuodesta 1754 eteenpäin?
http://users.utu.fi/isoi/talot/vesilaht.htm

Tutkimisiin

karisalm
08.04.14, 15:43
Hei

Tässä pari tuomiokirjapoimintaa jotka todistavat että Valborg Johansdotter on Puntus

Lempäälän ja Vesilahden talvikäräjät 30.3.1759 §101: bonde Jöran Henricsson ifrån Hiirenoja, skattevärderings instrument öfwer des åboen Pundus kronohemman hwilket han til skatte begärt...klagade academie trägård drängen Eric Johansson mot samma skatteköp..at Erics faderfader Sigfrid Sigfridsson skall för flera åhr tilbaka löst Pundus hemmannet til skatte.

Lempäälän ja Vesilahden syyskäräjät 7.10.1761 §85: ..drengen Eric Johansson från Åbo stad och åboen på Pundus hemman i Hiirenoja by Jöran Henricsson...on Pundus hemmans natur och bättre rätt til besittningen deraf...nämdeman Michel Annala såsom Eric Johanssons syskone barn...

Olli-Pekka Sorma
09.04.14, 09:44
Kiitos noista informatiivisista tuomiokirjapoiminnoista Esko. Näyttäisi kuitenkin siltä, etteivät ne asiaa täysintodista.
Vuoden 1759 käräjäkirjaote kertoo, että Sigfrid Sigfridsson oli Eric Johanssonin isoisä, joka oli ollut aiemmin Puntuksen isäntä.
Vuoden 1761 käräjäkirjaote kertoo, että lautamies Michel Annala oli Eric Johanssonin sisaren lapsi.
Siis: kun muualta selviää, että Michel Annalan vaimo oli Walborg Johansdotter, voidaan ylläolevista todeta, että Eric Johansson oli Walborgin veli ja Sigfrid Sigfridssonin pojanpoika. Mutta: SAY ei tunne Puntuksessa ketään Sigfrid Sigfridssonia. 1726 Puntuksesta muutti pois Sigfrid Mattssonin perhe, johon kuului poika Johan ja vaimonsa Beata. Johanin ja Beatan lapsista ei SAY'ssä löydy merkintää. Ajallisesti voitanee päätellä, että Eric Johansson olisi ollut p.o. Johanin poika, mutta varmuutta ei löytyne, varsinkaan kun Eric Johaninpojan isänisäksi ei mainita Sigfrid Mattssonia. Oliko siis kyseessä käräjien kirjanpitäjän virhe? Voidaanko pitää toteennäytettynä että Sigfrid Sigfrisson ja Sigfrid Mattson olivat yksi ja sama henkilö sillä perusteella että 1759'n otteessa mainitaan "..Sigfrid Sigfridsson skall för flera åhr tilbaka löst Pundus hemmanet til skatte."?
OPS