PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kuhmoinen Tehi Tuomaalan perinnönjakoa ja "uusia" lapsia Sysmässä


Sanna B.
27.03.14, 13:37
Sysmä kun näyttää vanhempien kirjojen puutteessa olevan vähän hankala tutkittava, laitan tämän tänne, jos vaikka auttaisi jotakuta. Kuhmoislaisjuurisia kiinnostanee myös, jos esiäideissä on Tapialan Simolan emäntä Maria Kustaantytär s.1693 k.1772 tai Rauhalahden emäntä Sofia Kustaantytär s.1696 k.1766.

Perinnönjakoa Kustaa Ristonpojan jälkeen käsiteltiin Padasjoen ja Kuhmoisten talvikäräjillä 1752 s.167 (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=23082221), jolloin mainitaan kantajina poika Juho Kustaanpoika Sysmän Soinimestä, "nuoremman Maria Kustaantyttären" poika Juho Matinpoika Sysmän Palvalasta sekä Liisa Kustaantyttären poika Kustaa Pertunpoika Sysmän Taipaleesta, vastaajana Tehin Tuomaalan Mikko Kustaanpoika (s.1691 k.1762).

Esiäidilläni Tapialan Simolan emännällä Maria Kustaantyttärellä on 1752 alk. rk:ssa tarkka s.aika, joka löytyy kastetuista, isänä nimenomaan Tehin Kustaa Ristonpoika, joten perheessä on, kuten sanavalinta antaakin ymmärtää, ollut kaksi Mariaa, vanhempi ja nuorempi.
Erikoista on mielestäni se, ettei käräjillä nähtävästi mainita kaikkia perillisiä. Kun perinnön arvo oli ~1137 taalaria ja pojan osuus 284 taaleria ja tyttären 142 t., jää mainittujen neljän (Mikko, Juho, Liisa ja nuorempi Maria) jälkeen (1137-2x284-2x142) 284 taaleria eli yksi pojan tai kaksi tyttären osaa. Koska yksi jäljelle jäänyt osaa kuuluu tyttärelle, vanhemmalle Marialle, tarkoittaa se, että tyttäriä oli hänen lisäkseensäkin vielä yksi. Kyseessä täytyy olla esiäitini, Rauhalahden emäntä Sofia Kustaantytär, jolla on niinikään 1752 alk. rk:ssa kirjattuna tarkka s.aika. Tällä s.ajalla löytyykin kastetuista Sofia Kustaantytär Tehistä, tosin hänen isänsä nimi on Kustaa Tuomaanpoika. Tuo patronyymi lienee virhe, ehkä isälle on laitettu isoisän, Risto Tuomaanpojan, patronyymi.

SAY:ssa mainitaan kyllä vielä Heikki Kustaanpoikakin, 1713: http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=660649 - olisiko hän sitten kuollut lapsettomana ennen tuota perinnönjakoa?

Aurinkoista viikonloppua!
t. Sanna B.

JouniK
28.03.14, 17:05
Kyseessä täytyy olla esiäitini, Rauhalahden emäntä Sofia Kustaantytär, jolla on niinikään 1752 alk. rk:ssa kirjattuna tarkka s.aika. Tällä s.ajalla löytyykin kastetuista Sofia Kustaantytär Tehistä, tosin hänen isänsä nimi on Kustaa Tuomaanpoika. Tuo patronyymi lienee virhe, ehkä isälle on laitettu isoisän, Risto Tuomaanpojan, patronyymi.

Tähän ei ole varsinaisesti lisättävää, mutta huomasin, että pari viikkoa ennen Sofiaa kastettiin Tapanilan isännän Martti Tuomaanpojan tytär. Kyseinen Martti on mitä ilmeisimmin Kustaa Ristonpojan setä. Havainto osoittaa, että edellinen sukupolvi oli vielä suvunjatkamisiässä 1690-luvulla.

Martti lienee syntynyt 1650-luvulla, joten hän olisi kuopuksen syntyessä 1696 n. 40-vuotias (Martin vaimo Elina kuoli 90-vuotiaana vuonna 1746). On kaiketi mahdollista, että Riston ja Martin lisäksi olisi vielä Kustaa-niminen veli. Mutta sellaisen veljen olemassaololle ei löydy SAY:stä tukea. Sohvi kun meni syntymään sellaiseen aikaan ettei ole henkikirjoja, joihin verrata kirkonkirjan tietoa.

1700-luvun alun tuomiokirjoista voisi vielä löytyä uutta tähän niin kuin moneen muuhunkin asiaan. Tuomaan perintöriita olisi tietysti paras. A-laitoshan on lupaillut digitoida kaikki loput rullat tänä vuonna. Sitä odotellessa voisi vaikka ottaa aurinkoa.

Sanna B.
28.03.14, 17:24
Kieli pitkällä odotan noita 1720-1740-lukujen pöytäkirjoja... Voi kun päivässä olisi enemmän tunteja tai selviäisin ilman unta :D: