PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Sukunimi Ullas


Natutar
16.03.14, 23:15
Sukupapereita ja valokuvia selaillessa on tullut esille erikoinen sukunimi Ullas. Mistähän tuollainen sukunimi on saanut alkunsa, onko talonnimi vaiko vaimon sukunimi. Löytyisikö kirkonkirjoista, jos joku muistaisi/tietäisi miksi Randala muuttuu Ullas nimeksi.
Johan Henrik Randala synt. 04.?.1810, vaimo Maria Mikkelsdotter s. 1809, heillä lapsi Herman Johansson Ullas s. 12.04.1839. Herman Johansson Ullas avioituu Kaisa Elisabeth Isakdotterin s. 1832 kanssa ja koska heidän lapsensa s. 1874 Jaakko Köykkä (tyttönimi Ullas). Asuinpaikka Hermannilla, Kaisalla ja Jaakolla on Karvia, aiempien luultavasti Etelä-Pohjanmaa Kauhajoki? Jalasjärvi?
Löytyisiköhän Hermannille sisaruksia (minulla on taulu Hermannin siskosta miehineen, mutta en muista heidän nimeään). Käytetäänkö miehen entisestä nimestä nimitystä tyttönimi, silloinhan se jo kertoisi sen että nimi on avioliitonkautta tullut, vai onko näin. Kirkonkirjoista en ole katsonut! Tässä tuli monta kysymystä! Olisi kiva jos joku viitsisi vastata!!! Kiitos!:

kkylakos
17.03.14, 09:13
Herman tosiaan syntynyt Karvialla: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/karvia/syntyneet_1798-1853_jk506/271.htm Vanhempiensa syntymäajat aja -paikat näkyvät rippikirjassa: http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/karvia/rippikirja_1833-1839_jk505/170.htm

Karvia on siinä määrin länsisuomalaista aluetta, että "aitojen" sukunimien sijaan kyse on asuinpaikkojen nimistä. Herman ei siis ole jäänyt lapsuutensa Rantalaan vaan on jossain vaiheessa muuttanut torppaan/tilaan Ullas. Hiskihaun perusteella nimeä on useilla paikkakunnilla. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa (tai julkaisuissaan) ehkä osataan kertoa nimen etymologiasta.

Aikaisemmat sukunimet tai niiden vastineet merkitään sukututkimuksissa yleensä "aik." tai "ent.". Jos nimi on muuttunut avioliitossa naisella, niin sitten omaa sukua eli o.s.

Natutar
17.03.14, 23:19
Kiitokset selventävästä vastauksesta Kaisa!