PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Vuoden Sukukirja 2013


P. T. Kuusiluoma
15.03.14, 11:31
Vuoden Sukukirja 2013 valittiin 37. Valtakunnallisilla Sukututkimuspäivillä Savonlinnassa. Suomen Sukututkimusseuran järjestämän Vuoden Sukukirja -kilpailun tavoitteena on ollut nostaa sukukirjojen tasoa ja tehdä niitä tunnetuksi suurelle yleisölle. Vuoden Sukukirja on valittu vuodesta 1991.

Määräaikana Vuoden Sukukirja -kilpailuun lähetettiin 81 teosta, joiden joukossa oli useita tasokkaita sukukirjoja. Sukukirjaraati kiinnitti myönteistä huomiota myös siihen, että ehdokkaiden joukossa oli myös eri painotekniikoilla, kuten esimerkiksi helppokäyttöisellä kuvakirjaohjelmalla tehtyjä sukukirjoja.

Vuoden Sukukirja 2013

Yrjö Varpio, Vasiljeffit: kotkalaisen kauppiasperheen tarina

Professori Yrjö Varpio kertoo 1800-luvun lopulla kauppiaaksi Kotkaan muuttaneen sukunsa varhaisen historian. Sukukirjassa kuvataan kauppiasperheen elämää ruohonjuuritasolla. Samalla se on kuvaus Kotkan teollisuuskaupungin historiasta ja kaupunkilaisten arkielämästä. Teos on myös ajankohtainen, sillä se kertoo maahanmuuttajien sopeutumisesta sekä ortodoksisen vähemmistön asemasta Suomessa.

Traagisiakin piirteitä sisältävä sukukronikka on kirjoitettu mukaansa tempaavasti monipuolisia lähteitä hyväksi käyttäen ja viimeistelty huolella. Visuaalisesti onnistuneen teoksen kuvitus on laadukas ja sen taitto on tehty ilmavasti.

Kunniamaininnat

Raati jakoi lisäksi kaksi kunniamainintaa:

Reijo Pyhälä, Pyhäjoen varrelta Ruotsin suurvaltakauden sotiin: Pyhäkosken Pyhälät (osa I) ja Pirttikosken kylä.

Teos kertoo Pyhäjoen Pirttikosken kylään kuuluneesta Pyhälän talosta ja isäntäsuvusta sekä kylän muista taloista ja suvuista 1600-luvulla. Toisena pääteemana seurataan kylästä otettujen sotamiesten välityksellä miesten sotapolkuja Ruotsin suurvaltasodissa.

Teos kuvaa Pyhäjoen talonpoikaista väestöä ja sen olosuhteita 1600-luvulla poikkeuksellisesta näkökulmasta harvinaisen perusteellisesti ja onnistuneesti. Teos perustuu laajaan lähdeaineistoon, jota on käytetty ammattitaitoisesti.

Terttu Para-Hiltunen, Haljolaissi Rauma Voiluadolt: Matti Matinpoika Hallion (1791-1851) sukutarina.

Lähinnä perinteisen mallisessa sukukirjassa tarkastellaan ansiokkaasti Rauman Voiluodon vaiheita aina 1500-luvulta alkaen. Varsinaisen pääosan sukukirjassa muodostaa 1800-luvun alkupuolella eläneen voiluotolaisen Matti Hallion jälkipolvien tarinat.

Sukukirja on toteutettu persoonallisesti. Sen taitto on tehty kauniisti ja harmonisesti. Lukijaystävällinen teos sisältää hyvät hakemistot ja esimerkiksi sukuhaarat ovat sukutauluissa selvästi löydettävissä. Käytetyt lähteet on merkitty myös moitteettomasti.

Raati

Vuoden Sukukirja 2013 raatiin kuuluivat Seuran varapuheenjohtaja, FT Jukka Partanen (puheenjohtaja), Seuran hallituksen jäsen Liisa Raatikainen, FM Mariliina Perkko ja FM Kirsti Kesälä-Lundahl.