PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Mistä löytyisi hoito/huostaanotetut lapset?


Wiljami
08.02.14, 01:05
Olisiko vinkkejä, mistä etsisin 1860-luvulla orvoiksi jääneitten lasten hoitopaikkoja? Tarkoitan sitä tietoa, missä he olivat hoidossa tässä tapauksessa, kun äiti oli kuollut, isä merillä karanneena ja tietymättömissä lähes 10 vuotta. Mummolat eivät olleet mahdollisia.

Yleensäkin hyvin harvoin lastenkirjoissa näkyy tällaisia "huutolaisia"erikseen merkityn. Ja olivatko he aina huutolaisia? Oliko muita sijoitus-ja hoitopaikkoja kuin perheet eli ns. yhteiskunnallisia noihin aikoihin? Ja jos haettava perheistä, onko minun haettava summassa tässä tapauksessa kaikki Oulun lastenkirjat ja rippikirjat sekä mahdollisesti muittenkin kuntien? Kait se joku helpompikin reitti olisi, jos hoksaisi??

Juha
08.02.14, 11:35
Pitäjänkokous käsitteli näitä asioita. Eli että kuka annettiin minnekin ruokolle....

Näitä löytyy Arkistolaitoksen palvelusta jo tosi mukavasti, en tiedä onko ao. alueelta tuolta ajalta.


Juha

eeva häkkinen
08.02.14, 11:41
Jos tilanne oli se, ettei äidin kuollessa "turvattomilla lapsilla" niinkuin termi kuului, ollut lähisukua joka olisi kyennyt tai ollut halukas heistä huolehtimaan. jäi vastuu "pitäjälle", joka 1860-luvun alkupuolella tarkoitti seurakuntaa ja loppupuolella kuntaa tai kaupunkia. Maallinen hallinto erotettiin kirkollisesta 1865 tai 1866. Siihen asti nämä asiat käsiteltiin pitäjänkokouksissa, isommissa pitäjissä oli jo erikseen vaivaishoitolautakunta tms. elin. Siis vuosikymmenen alkupuolella asiakirjat löytyvät seurakunnan arkistosta. Joistakin seurakunnista on pitäjänkokousten pöytäkirjoja jopa digitoitu. Vuosikymmenen loppupuolella on turvauduttava kunnan arkistoon, jota en tiedä digitoiduksi mistään, joistakin ei ole edes arkistoitu.