Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Greta Mattsdotter s. 1759 Hauholla
Koska tiedonlähteinäni toimivat vain nettisivut, osaisiko joku selventää seuraavaa:
Onko Greta Mattsdotter, joka s. 26.7.1759 (kirjoitustapa toisinaan Gretha ja kastettu nimellä Margheta) ja joka avioitui Witziälän Kockon (Keckosen?) rusthollista Kalvolan Bertulaan Matts Jöranssonin vaimoksi 26.12.1780, myös syntynyt kyseisessä Keckosen talossa vai oliko hän siellä vain piikana? Mistä hän siinä tapauksessa olisi alunperin kotoisin?
Tässä Hauhon rippikirjan linkissä näkyy myös muuttovuosi:
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/kirkonkirjat/hauho/rippikirja_1772-1779_tk70/165.htm (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/kirkonkirjat/hauho/rippikirja_1772-1779_tk70/165.htm)
Jos Greta on talon tyttäriä ja jos Eva Christersdotterin tytär, miksi en löydä mm. Hiskistä Evan lasten joukosta Gretaa? Sen sijaan Hiskistä löytyy noin vuotta aiemmin syntynyt samanniminen tytär nimellä Margheta (s. 1.7.1758, kastettu 2.7.1758, isä Witzialan Keckosesta helft.rusth. Matz Erikss. ja äiti Eva Christersdr).
Hei!
Minusta näyttää, että olisi piika, koska edessä on P.
Lisäksi Obiit (=Kuollut)-sarakkeessa lukee 1781 ja perässä bortfl. eli muuttanut. Pelkästään "muuttanut" merkitään yleensä tuohon Abit-sarakkeeseen, joten luulen, että tämä tarkoittaa, että on tosiaan kuollut muuttonsa jälkeen.
Tässä ei kerrota, mistä on taloon tullut.
Talo on Hauhon Vitsiälän Kekkosen rustholli.
t Leena
Tässä Hauhon rippikirjassa ei Abit-saraketta ole, koska se on otettu 1779 vuoden merkintöjen käyttöön, siksi poismuutto on jouduttu merkitsemään Obiit-sarakkeeseen. Ao sivulla sitä paitsi on erikseen merkitty död, jos todella tarkoitetaan kuollutta. Tämä logiikka koskee siis vain tällä ja muutamalla muulla sivulla rippikirjan käyttövuosien jälkeen selvästi eri käsialalla tehtyjä merkintöjä. Toki vallitsevalla käsialalla tehdyt merkinnät Obiit-sarakkeessa muutoin merkitsevät kuolinaikaa.
Siis tässä tapauksessa tällä perusteella en usko Gretan kuolleen 1781.
Aimo
Oikeassa olet, perhe löytyy tässä Kalvolasta:
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kalvola/rippikirja_1777-1782_tk116/50.htm
Tytär Maria on syntynyt 1781 eikä Margaretan kohdalla ole tässä mitään muuta kuin saapumismerkintä ja huomautus, että on tullut Hauhon Vitsiälästä.
t Leena
Vielä: siksi siinä Hauhon kirjassa varmaan oli se lisäys "förfl." tarkennuksena.
t Leena
Kiitos vastauksista! :)
Se mikä minut pisti epäilemään, oliko Margheta/Greta piika tai tytär on tuon P.-merkinnän käyttö. Olen ymmärtänyt, ettei se aina tarkoita piikaa, vaan voi tarkoittaa myös nuorta naimatonta tyttöä. Mutta toisaalta muut Mattsdotterit ovat ilman P.-merkintää kyseisellä rippikirjan sivulla.
Jos joku keksii, mistä päin Gretan alkuperää voi lähteä etsimään, olisin hyvin kiitollinen!
Katselin samaa - tavanomaiset dr ja s puuttuivat oletettujen lasten edestä kokonaan, mitä pitäisin suurimpana todisteena siitä, että Greta oli piika, koska hänen edessään oli p.
Toisaalta Gretan nimi oli heti perheen nimien perässä, kun usein piiat ja rengit ovat vähän erillään. Edellisen jakson rippikirjassa Gretan nimeä ei ollut, mutta sekään ei yksin todista mitään, koska aina lapsia ei merkitty rippikirjaan, jos eivät olleet saavuttaneet ehtoollisikää tms. Perheellä saattoi siis olla lapsia, joita ei näkynyt rippikirjassa. Ihan täyttä varmuutta ei siis ole, mutta merkintätapa viittaisi kuitenkin siihen, ettei ole talon tytär. Mitä vihkitiedoissa sanotaan - piga vai dotter?
Iän vuoksi arvelisin, että Greta on tullut taloon juuri tuon rippikirjan aikana. Koska kirjassa ei ole saapumistietoa, en tiedä, onko mitään muuta keinoa kuin selata läpi paikalliset rippikirjat ja katsoa, täsmäävätkö nimi ja syntymäaika johonkuhun muuhun, jonka kohdalla merkinnät loppuvat samana vuonna kuin tuossa talossa alkavat.
Jos hän on tullut toiselta paikkakunnalta eikä esim. Hiskistä satu löytymään hänen syntymäänsä, sitten häntä kannattaisi etsiä Hauhon muuttokirjoista tuolta kyseiseltä vuodelta, kun merkinnät alkavat.
t Leena
Markku Pelttari
07.02.14, 11:29
Mistä "Kummastus" löysit tuon tarkan syntymäajan? Rippikirjoissa minä en ainakaan huomannut muita kuin vuoden 1759. Kalvolan kuolintiedon mukaan Gretan kuollessa huhtikuussa v. 1810 hän oli 51 v. ja 7 kk. eli olisi syntynyt vuoden 1758 puolella, mutta pappien laskutaitohan ei kyllä tunnetusti ole ollut parasta luokkaa. Hauholla v. 1758 syntyneestä Matin ja Eevan tyttärestä ei näy kuolintietoa eikä muutakaan tietoa eli olisiko sittenkin rippikirjassa syntymävuosi vain lipsahtanut vuotta suuremmaksi?
Hei
Iän vuoksi arvelisin, että Greta on tullut taloon juuri tuon rippikirjan aikana. Koska kirjassa ei ole saapumistietoa, en tiedä, onko mitään muuta keinoa kuin selata läpi paikalliset rippikirjat ja katsoa, täsmäävätkö nimi ja syntymäaika johonkuhun muuhun, jonka kohdalla merkinnät loppuvat samana vuonna kuin tuossa talossa alkavat. Muuttomerkintää ei ole koska Kekkosen tytär Margareta on normaalin käytännön mukaisesti siirretty rippikoulun käytyään lastenkirjasta rippikirjaan.
Tässä linkki lastenkirjaan
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=6136155
Kekkosen perukirjakin löytyy josta seuraava poiminta sukulaisuussuhteiden osalta:
Perunkirja 10.6.1782 Hauho Vitsiälä Keckonen: afledne rusthållare Matts Ericsson, enka Ewa Christersdotter, söner Michel och Henric, döttrar Maria, Chirstin, Margareta, Anna, Sophia och Lisa. Maria gift med Johan Brantwill, Chirstin gift med bondeson Eric Bertilsson Aindila å Eteläis, Margareta gift med bonde Matts Jöransson Berttula i Iittala by Kalvola socken. Förmyndare bondeson Henric Gabrielsson Penttilä.
Tarkistin syntymäpäivän ja huomaan olleeni väärässä, hupsis! :oo:
Hyvä, Markku, että huomasit epäillä sitä! Rivit menevät rippikirjoissa toisinaan minne sattuu ainakin tässä tapauksessa:
http://www.digiarkisto.org/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/kalvola/rippikirja_1777-1782_tk116/50.htm
joten päivämäärä 26.7. koskikin 1781 syntynyttä Gretan tytär Mariaa. Hyvä, että selvisi nyt tämäkin!
Kiitokset Karille! Greta/Margetan arvoituksellinen alkuperä lienee nyt ratkaistu! :)
Mutta en jättäisi tätä vielä tähän, vaan jatkaisin mielelläni sukupolvea taaksepäin, jos vain saisin vielä apua Eva Christersdotterin äidin ja mahdollisen äidinäidin selvittelyssä. :confused:
Ajattelin liittää lisäkysymykseni tähän samaan viestiketjuun, onhan kyse samasta äitilinjasta:
Minkä talon tyttäriä on Sophia Ersdotter alunperin? Epäilen Hauhon Vitsiälän Erolaa, mutta onko tilanne outo, jos Sophian tytär (Eva Christersdr) on avioitunut Erolan Mattsin kanssa? Vai onko Eva Sophian tytär lainkaan? Ovatko teoriani täysin umpisolmussa? :D:
Hiskistä poimittua kuolinvuoden osalta:
k. 28.4.1763
haud. 1.5.1763
Witziälä
Iso Keck.
Rusth.änck. Sophia Ersdr
swår bröstw.
65
PENTTI J. VOIPIOn artikkeli Mistä Kekkoset tulivat Savoon, GENOS 60 (1989) http://www.genealogia.fi/genos/60/60_41.htm saattaa antaa vihjeitä.
Vitsiälän Kekkosen isäntä 1600-luvun lopussa oli Christer Staffansson (n.1640-1701). Tämän poika oli Jacob Christerss Kekkonen (isäntänä 1698-1710).
HisKin mukaan Christer Jacobss Kekkonen ja Sophia Ersdr saavat pojan Samuel Christersson 22.02.1737.
Mahtaisiko Eva Christersdr olla tämän Samuelin sisar ?
Aimo
Tuttu linkki, tuo ylläoleva, ja oletan tosiaan, että Eva on Sophian tytär, mutta onkohan mitään dokumenttia, mistä selviäisi, mistä talosta Sophia on kotoisin, eli ketkä ovat olleet hänen vanhempansa? Omilla taidoillani en nimittäin löydä mitään, mistä jatkaa tästä taaksepäin.
Hei!
Tässä ketjussa on tullut selväksi Margaretan (s. 1.7.1758) vanhemmat. Eva Christerintyttären isä oli Christer Jacobinpoika Kekkonen, joten Samuel oli hänen veljensä. Evan äidin Sofia Ericintyttären taustaa en ole varmuudella kyennyt selvittämään.
Tulkoon mainituksi myös vävyn, Matts Ericinpoika Eerolan vanhemmat: Eric Mårteninpoika ja Anna Mårtenintytär Eerola.
Ystävällisin terveisin,
- penanni
Taitaa katketa selvittely sitten tähän. :-)
Kiitos vastanneille!
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.