PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kiitos Matti Nieminen kirveen pelastamisesta


LaaksonLilja
03.02.14, 16:41
Carl Fritziä voit etsiä Porin läänin jalkaväkirykmentin katselmuksista. Carl palveli Euran komppaniassa, jota hänen palvelusaikanaan vielä kutsuttiin kulloisenkin päällikkönsä nimellä (Gade, Stefken, Horn, Bock jne).*
Homman helpottamiseksi laitan tähän omat muistiinpanoni Kaarlen sotilasurasta:

Fritz, Carl
Otettiin toiseksi rumpaliksi PJR:n kapteeni Gaden komppaniaan 1679, oli ensimmäinen rumpali samassa komppaniassa 1680, sama kapteeni Stefkenin komppaniassa 1684, siirrettiin kolmanneksi oboenpuhaltajaksi 24.12.1686.
Tuomittiin sotaoikeudessa viralta pantavaksi luutnantti Baskista tehtyjen toteen näyttämättömien syytteiden vuoksi 8.9.1691. Läsnä sotamieheksi alennettuna numerolla 57 kapteeni Bengt J. Hornin komppaniassa Riiassa 4.8.1700.*
Ylennettiin viidenneksi korpraaliksi samassa komppaniassa Erik Aron kuoltua 8.10.1700. Sairaana katselmuksessa Riiassa 1.1.1701, läsnä 1.1.1702 ja 1.3.1702.*
Ylennettiin 28.4.1702 varusmestariksi kapteen Bockin komppaniassa ja syyskuussa 1703 majoittajaksi (furir) samassa komppaniassa. Sai eron armeijasta 26.11.1705.

Nyt ei ehkä kuitenkaan kannata heittää kirvestä kaivoon. Carl Johansson Fritz palveli sotamiehenä ollessaan ruodussa, jonka komppanianumero oli 37 ja tunnettiin myöhemmin*Harolan*ruotuna. Ruotuun kuuluivat Harolan talot Uoti, Kleemola ja Markkula. Ellet ole vielä tutkinut Kaarlen liikkeitä Eurassa, kannattaisi ehkä aloittaa juuri Harolasta. Sieltä löytyy esim. rippikirjajaksolta 1685-1702*Carl Fritz ja vaimo Walborg, tällä kertaa kuitenkin Perttulasta:

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/kirjat/Kirkonkirjat/eura/rippikirja_1685-1702_ap/kuvat/40.jpg

Euran kastetut kannattaisi myös syynätä varmuuden vuoksi Maria Kaarlentyttären varalta ja vähän laajemmin kuin vain vuodelta 1719...

Hakuammuntaa - mutta sitähän sotilaiden tutkiminen usein on.

Harolan ruodussa nro 37 oli useita FRITZ-nimisiä, joista Karl oli ensimmäinen uudemman ruotujakolaitoksen aikana. Vanhemman ruotujakolaitoksen aikana sotilasnimet olivat harvinaisia. Fritz-nimen mahdollisesta saksalaisesta alkuperästä ei itselläni ole mitään tietoa. Tässä ruodun miehet 1700-1809:

Nro 37 HAROLA
Fritz, Karl*
Fritz, Anders Hermansson*
Aro, Johan*
Fritz, Johan Eriksson*
Falck, Sven Persson*
Fritz, Mats Jöransson*
Granat (e. Fritz), Mårten Matsson*
Granat (e. Grönmarck), Mickel*
Granat, Mickel Mickelsson (varamiehenä Munter)*

Ollessaan korpraalina 1700-1702 Kaarle oli Luvian Niemenkylän (Arnäs) korpraaliruodussa nro 11. Mahtoiko hänestä jäädä jotain merkintöjä Luvian kirjoihin?

Terveisin
Matti Nieminen
Yritin hakea tätä viestiä foorumilta ja olisin pistänyt tämän viestin sen jatkoksi, mutta en löytänyt sitä mistään. Joka tapauksessa kiitos Matti tästä kullanarvoisesta viestistä.http://www.freesmileys.org/smileys/smiley-forum/mailboxhappy.gif (http://www.freesmileys.org/smileys.php) Carl Fritz alkaa aina vain paremmin sopia Maria Carlsdotterin isäksi korkeasta iästään huolimatta. Maria Carlsdotterin löysin erään Lisa Carlsdotterin (Carl Fritzin tytär ja ilmeisesti Marian isosisko), sotilas Johan Långströmin vaimon, lapsen kummina. Lisan poika, sotilas Carl Långström, oli puolestaan Marian lapsella kummina. Mariaa itseään en ole vielä toistaiseksi löytänyt syntyneiden luettelosta, mutta jokin vahva yhteys Fritzeihin tuntuu olevan olemassa. Ilman vastaustasi en olisi enää jatkanut hakua Carl Fritzin suuntaan.

Matti A. Nieminen
04.02.14, 15:47
Kiitos kiittämästä, LaaksonLilja. Hienoa, jos olen voinut olla avuksi kirveesi pelastustoimissa. :)

En muista enää mainitsinko (tuossa bittiavaruuteen kadonneessa viestiketjussa), että Porin jalkaväkirykmentin aliupseereita tutkiessa kannattaa (mahdollisuuksien mukaan) aina vilkaista Kansallisarkistossa säilytettävää Emil Lindhin tekemää PJR:n aliupseerimatrikkelia. Tuo ruutupaperille laadittu luettelo ei ole oikotie onneen, mutta kuitenkin tutkijan tietä tasoittava apuväline. Kopioidessani lyijykynällä Lindhin tietoja "omista sotilaistani" syksyllä 2002 päätin pyhästi, että joku kaunis päivä digikuvaan koko nivaskan omaan käyttööni. Valitettavasti homma on yhä "vaiheessa".

Terveisin
Matti Nieminen

Julle
04.02.14, 16:44
< että Porin jalkaväkirykmentin aliupseereita tutkiessa kannattaa (mahdollisuuksien mukaan) aina vilkaista Kansallisarkistossa säilytettävää Emil Lindhin tekemää PJR:n aliupseerimatrikkelia. Tuo ruutupaperille laadittu luettelo ei ole oikotie onneen, mutta kuitenkin tutkijan tietä tasoittava apuväline. >

Myös tuollainen Kankaapää Matti J, Porin läänin jalkaväkirykmentin pääkatselmusrulla 1728, Gummerus, Saarijärvi, 2003 on olemassa.
On sentään puhtaaksi kirjoitettu!

SSS vuosikirjoissakin voi olla Suomeen siirrettyjä ruotsalaissotilaita, ainakin vuosikirjassa numero 45.
Muitakin on, muttaen ole saanut lainatuksi!

Tutkimisiin

LaaksonLilja
04.02.14, 18:08
Suuret kiitokset, Matti ja Julle, penkomispaikkatiedoista! Minun pitää vaan valitettavasti aina odotella kaikkien asiakirjojen digi-versioita, kun istuskelen täällä Atlantin Valtameren länsirannikon puolella enkä pääse arkistoihin ja kirjastoihin käsiksihttp://www.freesmileys.org/smileys/smiley-fc/patriot.gif (http://www.freesmileys.org/smileys.php)