PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Henkilön tietosuoja


eruppa
26.01.14, 11:37
Hyvät "lainoppineet" sukututkijakolleegat!

Tämän päivän Sakunnan Kansassa oli artikkeli, josa kerrottiin, että Trafi ja Väestörekisterikeskus myyvät hintaan noin 30 senttiä/henkilö meidän henkilötunnuksiamme mm. vakuutusyhtiöille ja muille tunnuksia liiketoiminnassaan tarvitseville. Eli se "vakuutusyhtiön myyntitykki", joka soittaa meidän kannaltamme hankalaan aikaan kännykkäämme, tietää jo sosiaaliturvatunnuksemme.
Samassa artikkelissa tietosuojavaltuutettu toteaa, että meidän sosiaaliturvatunnuksemme on julkista tietoa. Tämä merkitsee, että identiteettivarkaudet on tehty perin helpoksi nettirikollisille, kun valtiovalta on maksua vastaan "auttavana kätenä".
Jos meikäläinen vuosikymmeniä omaa ja vähän toistenkin sukuja tutkinut päättää julkaista sukukirjan ja kirjaan päätyy,-vaikkapa vahingossa, alle 100 vuotta vanhaa tietoa, on Kirkkohallituksen tai jonkin muun julkisen viranomaisen byrokraatti sovittamassa "palloa jalkaan" henkilösuojarikoksesta.
Kertokaapas minulle vanhalle "putkiaivoinsinöörille", mikä juridinen logiikka näihin käytäntöihin liittyy!

Erkki Porista

Juha
26.01.14, 12:10
Turun Sanomat lainaa Kalevaa;


Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi ja Väestörekisterikeskus myyvät kansalaisten henkilötietoja suoramarkkinointitarkoituksiin. Sunnuntain Kaleva-lehden mukaan myytäviin tietoihin kuuluu myös henkilötunnus.

Trafin tietopalvelu- ja liikenteen hinnoitteluosaston johtaja Juha Kenraali kertoo, että Trafin rekisteristä henkilötunnuksia saavat kuitenkin ostaa vain vakuutusyhtiöt ja katsastusfirmat. Väestörekisteristä niitä myydään perintätoimistoille, Itellalle, pankeille ja vakuutusyhtiöille.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo lehtihaastattelussa, ettei henkilötunnus ole salassa pidettävä tieto. Hänen mukaansa sitä ei pitäisi enää käyttää edes henkilön tunnistamiseen.

- Henkilötunnuksen pystyy käytännössä hankkimaan kuka tahansa kenestä tahansa. Se mahdollistaa identiteettivarkaudet ja aiheuttaa paljon harmia, Aarnio jatkaa.



Juha

Sivander
26.01.14, 12:24
Sama uutinen myös Keskisuomalaisessa. Linkki (http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/kaleva-virastot-myyvat-henkilotunnuksia-yrityksille/1758022)

Jokos nyt voidaan mennä neuvottelemaan aineiston palauttamisesta tutkijoiden käyttöön maakunta-arkistoihin ja seurakuntiin....

Pekka

Timo W
26.01.14, 12:34
Henkilötietolaki.


http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990523




18 §

Sukututkimus

Sukututkimusta varten pidettävään henkilörekisteriin saa muilla kuin 8 §:n 1 momentissa säädetyillä perusteilla kerätä ja tallettaa sukuun kuuluvasta henkilöstä ja tämän aviopuolisosta rekisterin tarkoituksen kannalta tarpeelliset yksilöintitiedot samoin kuin muut sukututkimuksen kannalta tarpeelliset henkilötiedot sekä yhteystiedot yhteydenottoa varten, jollei rekisteröity ole kieltänyt itseään koskevien tietojen keräämistä ja tallettamista.

Edellä 1 momentissa tarkoitettua sukututkimusrekisteriä varten saa henkilörekisteristä luovuttaa ne tiedot, jotka rekisterinpitäjällä on 1 momentin mukaan oikeus kerätä ja tallettaa tällaiseen rekisteriin, jollei rekisteröity ole kieltänyt tietojen luovuttamista.

Erkki A Tikkanen
26.01.14, 14:58
Minullekin tuli postissa tarjous autoni katsastuksesta firmalta, jossa en ole koskaan käynyt. Ei hyvä.

Mitenkähän se kielto tietojeni luovutuksesta onnistuisi Trafille ja Väestörekisterikeskukselle. Eivät taitaisi paljoa piitata.

Oudointa on tuo tietosuojavaltuutetun kanta. Nykyään on jo ihan tarpeeksi muutenkin nettirikolliset kaivelemassa meidän tunnuksiamme, niin sitten viranomaiset jakelevat niitä 30 sentillä kipale. :eek:

eeva häkkinen
26.01.14, 15:24
Kysyessäni yhteystietoja väestörekisterikeskuksesta, on siellä kyllä tarkistettu, onko henkilö kieltänyt tietojensa luovutusta. Trafin osuus on epäselvempi ja olisi syytä tarkistaa, noudattaako se myös lakia tässä asiassa, ja onko sillä samat tiedot luovutuskiellosta kuin VRK:lla. Oletko Erkki kieltänyt tietojesi luovutusta? Jollet, on aika luonnollista, että ehdotuksia tulee. Kiellonhan voi eritellä luovutustarkoituksen mukaan, esim. luovutuskiellon voi tehdä pelkästään suoramarkkinointia varten.

Matti Lund
26.01.14, 16:13
Minullekin tuli postissa tarjous autoni katsastuksesta firmalta, jossa en ole koskaan käynyt. Ei hyvä.

Mitenkähän se kielto tietojeni luovutuksesta onnistuisi Trafille ja Väestörekisterikeskukselle. Eivät taitaisi paljoa piitata.

Oudointa on tuo tietosuojavaltuutetun kanta. Nykyään on jo ihan tarpeeksi muutenkin nettirikolliset kaivelemassa meidän tunnuksiamme, niin sitten viranomaiset jakelevat niitä 30 sentillä kipale. :eek:


Oma tilanneanalyysini on, että olisi kaikille muille osapuolille paitsi rikollista toimintaa harjoittaville edullista, että nykyinen henkilötietosuojalainsäädäntö kokonaan kumottaisiin ja purettaisiin eikä tilalle säädettäisi mitään vastaavaa (joitain aivan toisenlaisia asiaan vaikuttavia säädöksiä puolestani saisi luvan kyllä olla, mutta aivan eri pohjalta!).

Mitä todellista suojaa tämä laki on yksityisille henkilöille antanut? - Vastaukseni on: ei mitään.

Kaikki delikaatimpi tieto liikkuu täysin vapaasti, mutta mitäänsanomatonta triviaalia tietoa suurella ahkeruudella vahditaan ja sen käyttöä haitataan tämän lain voimalla!

Mielestäni ainoa jotenkin hyötyvä osapuoli tästä lainsäädännöstä on ollut järjestäytynyt rikollisuus ja yhteiskunnan harmaalla sektorilla toimivat keinottelijat ja saalistajat.

Nimittäin on alkanut tulla aika lailla näyttöä siitä, että se aiheuttaa tavatonta kitkaa eri valvontatehtäviä hoitavien viranomaisten välillä, koska nämä eivät tähän lainsäädäntöön vedoten tohdi enää vaihtaa tietoja keskenään kuten ennen, vaan panttaavat niitä. Tieto, jonka pitäisi kulkea portaasta portaaseen, tyssää alkuunsa eikä kulje minnekään, ei ainakaan sinne, minne sen pitäisi!

Niinpä usein paljastuu tapauksia, että joku sammutetuin lyhdyin hääräilijä "yhteiskunnan vihollinen numero N" on kyllä havaittu viranomainen x:n ja viranomainen y:n toimesta, muttei viranomainen Z:n toimesta ja aina juuri tämä viranomainen Z on se viranomainen, jolla on valtuudet vaikuttaa juuri siihen pimeään hääräilijään, "yhteiskunnan vihollinen numero N:ään", ei muilla viranomaisilla. - Siis voi puuttua toimintaan siinä tapauksessa, jos kuuluu aivan sattumalta niihin aniharvoihin, jotka eivät ole lahjottuja näitten häärääjien toimesta!

Siis laki on vain yksi ammottava porsaanreikä, jota vilpintekijät voivat tarvittaessa hyödyntää, koska se on vienyt aseita valvontaviranomaisilta ja tehnyt heistä aivan "nössöjä"!

Mutta koko muu yhteiskunta on siitä enemmän tai vähemmän kärsinyt!

Meillä sukututkijoilla kärsimys on kuitenkin aika lievää, vain henkistä mielipahaa ja aivan järjettömiä uusia esteitä, joita ei ollut aikaisemmin ja joita on kasattu tutkimusprosessien ja julkaisuprojektien tielle, kun taas koko yhteiskunnalle se aiheuttaa huomattavia verotulojen ja muitten taloudellisten intressien menetyksiä ja vääristymiä.

Vähempikin riesa harmittaa, saati tämä.

Itseäni kuitenkin eniten ärsyttää järjettömyys siinä.

Paitsi, että se on aiheuttanut kitkaa ja tehottomuutta eri valvontaviranomaisissa, se on ylipäänsä osoittautunut aivan tarpeettomaksi byrokratian paisuttajaksi, joka ei tuo kustannustensa vastapainoksi mitään hyötyä, vaan väärää turvallisuudentunnetta hyväuskoisille.

Tietosuojavaltuutettu on eksynyt "lillukanvarsiin" ja olisi tarpeellisempi yhteinen hyvä jalkauttaa hänet pelastusarmeijan leipäjonon avustajaksi!

Rikolliset puuhaavat omia puuhiansa tällaisen lainsäädännön sitä mitenkään hidastamatta ja estämättä, kunhan vain jaksavat riittävästi pidättää nauruansa tällaisia säädöksiä havaitessaan.

Aiheen avaaja puhui pallosta jalassa, mutta minä sanon, että pallo oli lainsäätäjällä täysin hukassa!

Tämä on porsaanreikänä enemmän lapasesta kuin vakuutuslainsäädäntö, joka on muuttanut turvan tavoittelun häikäilemättömäksi finanssikeinotteluksi.


terv Matti Lund

Jorma
26.01.14, 16:15
Onko siellä väestörekisterikeskuksen kieltolomakkeessa rastiruutua auton katsastajia varten? eihän net sitä tietoa tarvi, vaan auton "sotun"= rekisterin:on. Onko tietosuojalaissa luvattu, että henkilöiden tietoja saa myydä? Onko Trafilla tai muulla firmalla tehtynä rekisteriseloste?
jorma

eeva häkkinen
26.01.14, 19:44
Tässä VRK:n infoa asiasta:

Kiellot ja niiden vaikutukset

Suoramarkkinointikielto
Nimi- ja osoitetietoja ei luovuteta suoramarkkinointitarkoituksiin eikä markkina- ja mielipidetutkimuksiin. Muun muassa tieteelliseen kyselytutkimukseen tietoja voidaan luovuttaa kiellosta huolimatta.
Yhteystietojen luovutuskielto
Yhteystietoja ei luovuteta Väestörekisterikeskuksen Osoitepalvelussa tai muissa vastaavissa osoite- ja yhteystietopalveluissa, joissa hyödynnetään väestötietojärjestelmän tietoja.
Asiakasrekisterin päivityskielto
Tietoja ei luovuteta yrityksille, jotka päivittävät asiakasrekistereitään väestötietojärjestelmän tiedoilla (esimerkiksi lehtitalot). Pankeille ja vakuutusyhtiöille tiedot voidaan lain nojalla luovuttaa kiellosta huolimatta.
Henkilömatrikkelikielto
Tietoja ei luovuteta esimerkiksi oppilaitoksen entisistä oppilaista tai tietyn tutkinnon suorittaneista tehtävää matrikkelia varten.
Sukututkimuskielto
Tietoja ei luovuteta sukututkimustarkoituksiin.
Turvakielto
Jos henkilöllä on perusteltu syy epäillä oman tai perheensä turvallisuuden olevan uhattuna, maistraatti voi asianomaisen pyynnöstä määrätä, ettei kotikunta- tai osoitetietoja saa antaa väestötietojärjestelmästä muille kuin viranomaisille. Maistraatti edellyttää turvakiellon hakijalta kirjallista, perusteltua pyyntöä tai ainakin käyntiä maistraatissa. Turvakieltomääräys voi ensimmäisen kerran olla voimassa enintään viisi vuotta, minkä jälkeen sitä voidaan jatkaa kaksi vuotta kerrallaan.

Trafin sivut eivät ota kantaa asiaan, mutta tulostettaviksi voi määrittää myös omistaja- ja haltijatiedot. En alkanut testata, mitä sieltä tulee, kun ovat (kohtuullisen) maksun takana, mutta luultavasti kyseessä ovat pelkästään nimi- ja osoitetiedot. Esimerkkikuvassa on vain viimeisen omistajan nimi ja osoite, aiemmissa joko yrityksen nimi tai "Yksityishenkilö". VRK:stahan saa muutakin ns. matrikkelitietoa.

Tässä Trafin tiedote:

Tärkeää tietoa ajoneuvoista edullisesti. Autorekisteri.fi on markkinoiden paras ja helpoin rekisterikyselyitä myyvä palvelu. Vertaile (https://www.autorekisteri.fi/index.php/kyselyiden-sisalto) vaikka kyselyiden sisältöjä ja katso video ja pikakäyttöohje (https://www.autorekisteri.fi/index.php/myarticles/14-pikaohje).
Yhteistyössä liikenteenturvallisuusvirasto Trafi
Rekisterinumerohaun tiedot tuottaa liikenteenturvallisuusvirasto Trafi www.trafi.fi (http://www.trafi.fi/)

TimoT
26.01.14, 21:19
Rekistereitä voi käyttää näinkin (http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288645253706.html). Ehkä jotakin tarttis tehdä myös lainsäädäntöpuolella.

AudreY
27.01.14, 00:08
Hyvät "lainoppineet" sukututkijakolleegat!

Tämän päivän Sakunnan Kansassa oli artikkeli, josa kerrottiin, että Trafi ja Väestörekisterikeskus myyvät hintaan noin 30 senttiä/henkilö meidän henkilötunnuksiamme mm. vakuutusyhtiöille ja muille tunnuksia liiketoiminnassaan tarvitseville.




Jäin miettimään onko tuo edes laillista? Eikö henkilötunnukset kuulu johonkin yksilönsuojan piiriin eikä niitä voi kaupitella ihan miten tahansa?

Jorma
27.01.14, 08:28
Matti Lund on aivan oikeassa, laki ja säännöt pitäisi korjata heti eikä viidestoista päivä.
Eeva; nuo kiellot ovat olleet tiedossa, varsinkin sukututkimuskielto. Mutta niissä ei mainita mitään sotun luovutuksesta... onko sen luovutusta kielletty missään (aiheesta kerrottiin lehtiartikkelissa)?
jorma

Solja
27.01.14, 09:14
100% samaa mieltä Matti Lundin kanssa. Enpä olisi pystynyt paremmin asiaa ilmaisemaan.

Niin kaksinaamaista touhua tämä - sitaatteja paperilehdestä

" Trafin tietopalvelu- ja liikenteen hinnoitteluosaston johtaja Juha Kenraalin mukaan Trafi myy kansalaisten tietoja ihan siitä syystä että niille on kysyntää. "

" Trafin myynti viime vuonna 8,9 milj. euroa. Yritykset ostivat väestörekisterikeskukselta tietoja 7,5 milj. eurolla ja viranomaiset 4,7 milj. eurolla. Toisin kun luullaan henkilötunnus ei ole salassa pidettävä tieto, toteaa tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio. "

-Solja

eeva häkkinen
27.01.14, 09:55
Sotu - nykyisin kai henkilötunnus - ei ole, eikä voikaan olla salassapidettävä tieto. Juna meni jo silloin, kun se lanseerattiin, olikohan 1960-luvulla, kun ei tietokoneiden kehityksestä ja yleistymisestä tai henkilötietosuojasta edes nähty unia. En tiedä, mihin käyttöön se oli alkuaan tarkoitettu tai ajateltiinko asiaa lainkaan, mutta siitähän kehittyi nopeasti henkilön yleinen identifikaatio, jota voi perätä jokainen videovuokraamo. Mikä salassapidettävä tieto sellainen on? Toisaalta tunnuksen suoraan antama tieto on varsin niukkaa, sukupuoli ja syntymäaika. Onko jälkimmäinen sitten henkilötietosuojan piiriin kuuluva tieto - jollekin voi ollakin. Eri asia on, voiko tällä avaimella päästä käsiksi sellaisiin tietoihin, joita henkilö itse ei halua julkistaa ja tätä pyrkii laki viranomaisasiakirjojen julkisuudesta säätelemään.

Matti Lund
27.01.14, 10:54
Tässä VRK:n infoa asiasta:

Kiellot ja niiden vaikutukset

Suoramarkkinointikielto
Nimi- ja osoitetietoja ei luovuteta suoramarkkinointitarkoituksiin eikä markkina- ja mielipidetutkimuksiin. Muun muassa tieteelliseen kyselytutkimukseen tietoja voidaan luovuttaa kiellosta huolimatta.
...

Tämä ei liene "aina pure", eli peitetarinoita käytetään. Ennen muuta loukataan tiedettä, pukemalla myynninedistäminen kaupallisella mainonnalla tieteellisen markkinointitutkimuksen valekaapuun ja yrittämällä tyrkyttää tuotteita gallupin päätteeksi.

Aivan vastaavaan vilppiin olisi sukututkijankin helppoa "sortua", eli väittää ja vakuuttaa käyttävänsä tietoja johonkin aivan muuhun kuin sukututkimukseen!


M Lu



Yhteystietojen luovutuskielto
Yhteystietoja ei luovuteta Väestörekisterikeskuksen Osoitepalvelussa tai muissa vastaavissa osoite- ja yhteystietopalveluissa, joissa hyödynnetään väestötietojärjestelmän tietoja.
...

Tässä tulee mieleen, että miten sitten muissa kohdissa taatut erivapaudet erinäisille osapuolille voidaan säilyttää, koska vaikutelmanani on, että ainakin eräitten punktien osalta on jonkinlainen riippuvuus tämän kanssa, eli ilman yhteystietoja niitä on lähes mahdoton toteuttaa.

M Lu



Asiakasrekisterin päivityskielto
Tietoja ei luovuteta yrityksille, jotka päivittävät asiakasrekistereitään väestötietojärjestelmän tiedoilla (esimerkiksi lehtitalot). Pankeille ja vakuutusyhtiöille tiedot voidaan lain nojalla luovuttaa kiellosta huolimatta.
...

No, näinhän voidaan yrittää sulkea yksi porsaanreikä, mutta se tuskin ratkaisee mitään?

M Lu


Henkilömatrikkelikielto
Tietoja ei luovuteta esimerkiksi oppilaitoksen entisistä oppilaista tai tietyn tutkinnon suorittaneista tehtävää matrikkelia varten.
...

Mikä loppujen lopuksi on tämän punktin tulkinnan laajuus?

Onko niin, että se koskee kaikenlaisia henkilömatrikkeleja. Niin ainakin vaimolleni kerrottiin VRK:n ilmoituksessa.

Kun vaimoni kielsi kaikki muut paitsi ei "sukututkimuskieltoa", niin eikö tämä VRK:n punkti aja ihan saman asian kuin "sukututkimuskieltokin"?

M Lu



Sukututkimuskielto
Tietoja ei luovuteta sukututkimustarkoituksiin.
...

... VRK:stahan saa muutakin ns. matrikkelitietoa.

...

Tämä punkti kuulostaa paitsi diskriminoinnilta ja ilkeämieliseltä loukkaukselta, vaikuttaa myös henkisesti sangen köyhältä ilmaisulta.

Tässähän yritetään kajota sukututkijan "pyhimpään", haitata itse tutkimusprosessia.

Miten viranomaiset tätä toteuttavat?

- Ilmeisesti niin, että jos joku rekisterinpitäjä tunnistaa rekisteritiedon kysyjän sukututkijaksi, hänen täytyy kieltäytyä kaikenlaisesta kanssakäymisestä tai yhteistyöstä kysyjän kanssa ja haitata omien valtuuksiensa mukaisesti hänen toimintaansa, siis sitä tutkimusprosessia, johon meneillään oleva tutkijan kyselytransaktio liittyy.

Toisaalta, jos hän ei tunnista kyselijää sukututkijaksi, hänen täytyy auliisti antaa kyselijälle ne tiedot, mitä tämä pyytää, niissä puitteissa, mitä sulkemattomat punktit edellytävät!


Tästä ei pitäisi olla haittaa, jos onnistuu kätkemään tarkoituksensa. Siis ei saisi puhua läpiä päähänsä, kun kerää tietoja henkilöistä, jotka ovat jättäneet muita punkteja auki, joiden kautta pääsee "troijanpuuhevosena" keräilemään tavoiteltuja henkilötietoja.

M Lu

------------------------------------------


Yllä muutama kommenttini, alla taustaa sille.

Itselläni tuli vierestä katsojan kokemus näihin punkteihin viime perjantaina.

Tapaus oli sellainen, että vaimoni kännykkä alkoi soida viime torstaina tiuhaan tahtiin ja asialla olivat kaikenkarvaiset ihmepillereitten ym. roskan myyjät. Hän työlääntyi tähän siihen mittaan, että meni VRK:n portaaliin ja yritti asianmukaisten opastusten mukaisesti sulkea omilta tunnuksiltaan suoranmarkkinoinnin ja sen sellaisen.

Hän pääsi aivan kitkatta kirjautumaan sisälle omalla käyttäjäprofiilillaan, mutta sen jälkeen VRK:n käyttöliittymä hyytyi eikä hän pystynyt laittamaan tarvittavia "täppejä" itselleen.

Niinpä hän soitti VRK:n palvelunumeroon (joka vastasi heti) ja pyysi näitä täppejä laitettavaksi. Erittäin ystävällinen vastaanotto olikin ja ko. henkilö kävi kohta kohdalta hänen kanssaan läpi, mitkä kiellot saatetaan voimaan. Hän kysyi myös laitetaanko "sukututkimuskieltokin" päälle. - Tähän kuulin vaimoni vastaavan, ettei nyt sentään sitä, kun miehenikin sattuu olemaan sukututkija.

Jo perjantaina tuli tarkoin eriteltyinä kirjallinen ilmoitus kielloista, jotka oli saatettu voimaan VRK:ssa!

Huippunopeaa palvelua muuten, kun "sukututkimuskieltoja" toteutetaan, ihan kateeksi käy!

terv Matti Lund

hilduri
27.01.14, 16:48
Yritin saada tietoni pois erään lehtitalon asiakasrekisteristä, mutta minulle ilmoitettiin, että ei se käy. Kun kysyin milloin minun tietoni sieltä katoavat, vastaus oli "sitten kun sinä kuolet". No ei tarvinnut kolemaa odottaa vaan laiton väestörekisterikeskukseen osoitteellisen mainospostin kiellon ja se on toiminut.
Mies laittoin samanlaisen kiellon Trafille, mutta muutama automainos on siitä huolimatta tullut.

Antti Järvenpää
27.01.14, 17:10
Oma tilanneanalyysini on, että olisi kaikille muille osapuolille paitsi rikollista toimintaa harjoittaville edullista, että nykyinen henkilötietosuojalainsäädäntö kokonaan kumottaisiin ja purettaisiin eikä tilalle säädettäisi mitään vastaavaa (joitain aivan toisenlaisia asiaan vaikuttavia säädöksiä puolestani saisi luvan kyllä olla, mutta aivan eri pohjalta!)…..

…..
terv Matti Lund

Eipä tästä juuri paremmin voisi kirjoittaa. Matin kirjoitus sisältää aika hyvin koko asian ytimen.

Henkilötietolaki ei suo mitään suojaa yksityiselle ihmiselle, se vaikeuttaa lähestulkoon jokaista viranomaistointa ja vuotaa kuin seula kaupallisten tai muiden tarpeiden suhteen. Yhteiskunnan kannalta kustannus on kova ja tämä antaa vain väärää turvallisuuden tunnetta yksilöille.

Kaikkeen tähän kun vielä yhdistää sen, minkä olemme kuuleet uutisissa tele-urkinnasta, voisi sanoa, että elämme aika kummallisessa maailmassa.

Oma käsitykseni on se, että henkilötietolain tai vastaavan direktiivin moraalinen ja eettinen sisältö pitäisi olla siinä, että ihmisistä ei kerätä eikä luovuteta mitään oleellista tietoa. Käytönnössä on käynyt jotakuinkin 180-astetta päinvastoin.

Viranomaiset touhuavat lillukanvarsissa ja kiusaavat lähinnä yksityishenkilöitä, kun painopisteen pitäisi olla vallan muualla.

Toisaalta sukutukijan aivoituksissa kaikenlainen ihmisten rekisteröinti tietenkin tuottaa tuleville sukutukijasukupolville uutta materiaalia, mikäli ne eivät sitten päädy bittien hautausmaalle.

eruppa
27.01.14, 19:35
Enpä ole ainut, jota hölmö henkilösuojalainsäädäntö harmittaa. Kun sosiaaliturvatunnuksemme ovat suuren henkilöjoukon, joilla ei edes ole virkavastuuta, tutkittavissa, tapahtuu takuuvarmasti niin, että suunnaton joukko tunnuksia päätyy laittomasti muistitikuille. Luulen, että koko Suomen väestön tunnukset mahtuvat hyvin yhdelle tikulle, koska tiedot ovat tekstitiedottoja. Sitten vain "kaupankäyntiin" alamaailman nörttiavustajien kanssa....

Lähes yhtä hölmöä olisi, jos poliisi vuosittain myisi huutokaupalla rikollisilta takavarikoidut käsiaseet ja parhaan huudon tekijälle kirjoitettaisiin oston kylkiäisiksi hallussapitolupa aseelle.

Kyllähän minä olen noita suoramarkkinointikieltoja yrittänyt vuosien saatossa voimaansaattaa, mutta mainittavia tuloksia ei ole tullut. Naistenlehtikauppiaat ja rahastomarkkinoijat senkun soittelevat. Luulevat kai rikkaaksikin??? Sen sijaan minulle on yhdentekevää, jos nimeni ja syntymäaikani löytyy jostakin sukukirjasta.

mietiskelee Erkki Porista

eruppa
28.01.14, 17:30
"Tutkimattomat ovat herrojen tiet"!

Tämä vanha sanonta tulee väkisinkin mieleen, kun ajattelee sekavaa ja epäloogista henkilösuojalainsäädäntöä. Periaatteessa henkilön "intimiteetti" on visusti suojattu esim. sukututkijoilta. Mutta jos on rahaa, voi intimiteettiä purkaa esim. ostamalla sosiaaliturvatunnuksia kaupalliseen käyttöön.

Tämän päivän Satakunnan Kansassa oli uutinen, jonka mukaan Ruotsissa kuka tahansa saa rahalla ostaa viranomaisilta kenen tahansa henkilön mahdollisen rikosrekisterin. Tälläkin tavalla yhteiskunta kerää rahaa toimintaansa.

Sitten nuo jokavuotista kateutta aiheuttavat verotiedot. Nuo iltalehtien palstoille "hyvätuloisina" päätyneet ovat suurelta osalta ahkeria ja osaavia PK-yritysten pyörittäjiä, jotka "rehteinä veronmaksajina" maksavat veronsa Suomeen ja pitävät osaltaan julkista sektoria pystyssä. (Tosirikkaathan eivät verojaan Suomeen juuri maksa).

Saa nähdä, koska yksityisen ihmisen terveystiedot tulevat maksua vastaan ostettaviksi kartuttamaan julkisen sektorin pohjatonta rahantarvetta.

No, tämä on sellaista vanhan äijän kiukuttelua henkilösuojalainsäädännön tiimoilta.

Olarra
28.01.14, 23:57
Yritin saada tietoni pois erään lehtitalon asiakasrekisteristä, mutta minulle ilmoitettiin, että ei se käy. Kun kysyin milloin minun tietoni sieltä katoavat, vastaus oli "sitten kun sinä kuolet". No ei tarvinnut kolemaa odottaa vaan laiton väestörekisterikeskukseen osoitteellisen mainospostin kiellon ja se on toiminut.

Tuossa taisi lehtitalon asiamies olla turhan optimistinen. Äitini viettäessä viimeiset vuotensa sairaalassa käänsin hänen postinsa minun osoiteeseeni. Äitini kuolemasta on jo vuosia, mutta lehtitalo ei lakkaa lähettämästä hänelle minun kotiini tilaustarjouksia ja ilmoituksia osallistumisesta arpajaisiin. Mikään ei taida noita lopettaa, sillä eihän minulla ole valtakirjaa ja sellaisen saaminen taitaisi vaatia yliluonnollisia ponnistuksia. Kun kirjeetkin vielä tulevat ulkomailta (olikohan se Espanjasta?), niin taitaa olla toivoton urakka. Bisnes on vapaata rajoituksista, vain sukutukimusta on lainsäädännöllisesti paheksuttua toimintaa.:rolleyes:

Hannu Virttaalainen
29.01.14, 06:59
Valitettavasti tämä 'asiakastietojen' osto- ja myynti on vielä vasta alkua 'uudelle ajalle', joka on jo alkanut.
Lue tämä: http://ts.fi/uutiset/kotimaa/588788/Viestintavirasto+kummastelee+alylaitteiden+tiedonk eruuta

Google, Microsoft, NSA ja lukuisat pienemmät toimijat kuten molemmat kaupan keskusliikkeemme keräävät kaikista meistä suunnattomasti tietoa.
Normi vastaus on: 'Mitä pahaa siinä on, ei minulla ole mitään salattavaa, eikä mitään arvokasta tietoa'.
Kuitenkin kuten 'tiedustelun' tai 'kaikenlaisen markkinoinnin' asiantuntijat sanoisivat kaikki tieto on arvokasta. Jätekin voi olla raaka-ainetta.

Lisäksi poliisitkin ovat vain ihmisiä kuten tapaus 'Myllylän tietojen' -luku osoitti.

Kaikki myös vuotaa eikä ole vain 'ns. hyviä vuotajia' kuten Snowden. Samaa koskee myös 'tiedustelijoita'.

Niin ja kyllä meidänkin tutkimukset voivat vuotaa ja ovat jo vuotaneetkin :cool: ja kaikki eivät paljasta lähdettään kuten 'hyvät' esim. Ylioppilasmatrikkeli :)

Kun kuolemme niin tietomme hävitetään, sillä niiden säilyttäminen on vain kustannus ja sairaalloinen kustannusten vähentäminen, itaruus, on myös uuden ajan piirre. Halpaa pitää olla.

Hyvää alkaneen päivänjatkoa vaan kaikille :p:

toivoo toinen, vain lievästi paranoidi, putkiaivoinsinööri

PS eihän tässä toivottavasti ollut yhtään ns avainsanaa

eruppa
29.01.14, 11:25
Tällaistahan elämä on ja ainoa lääke olisi pitää arkaluontoiset tiedot pois tietokoneilta, joissa on nettiyhteys.

No, ainakaan minun sukutietoni eivät ole mitään huippusalaista tietoa ja jos joku SukuJutut-tietokantani hakkeroi, niin pitäköön sukutiedot hyvänään. Jokaisen sukupuuhan on, mitä on, siihen ei itse voi vaikuttaa. Omat sukujuureni ovat "tylsän vaatimattomat", eikä niistä taida löytyä kuninkaiden tai herttuoiden äpärälapsia.

Lainsäädäntö on yleensä erilaisten "nahkapäätösten" kompromissi ja elinkeinoelämä pitää lobbaamalla paremmin puoliaan kuin yksityinen ihminen, kun lakeja laaditaan. Toisaalta julkisen sektorin (joka käsittääkseni kylläkin siellä johtajapäässä potee "pöhötautia") toiminnat pitää jotenkin turvata, muuten ei opettaja opeta, poliisi valvo liikennettä, hoitohenkilökunta julkisissa sairaaloissa ei työskentele jne. Varojen hankintakeinot voivat vain joskus olla vastoin minun moraaliani.

Näin miettii se toinen "putkiaivoinen" insinööri-Erkki Porista

Erkki Kiuru
29.01.14, 11:55
Ei mitään lisättävää edellä esitettyyn, ihan hyviä kommentteja. Mutta yksi tapaus pitää kertoa jolla sain tietoni helposti pois mainosrekisteristä.

Päivänä muutamana puhelin soi ja yliystävällinen mieshenkilö esittäytyi ja kertoi edustavansa Pankkiiriliike XYZ:taa ja en oikein saanut sanaakaan väliin, kun hän jo esitteli yhtiönsä tuotteita. Vihdoin hänenkin piti hengittää sisäänpäin jolloin sain sanotuksi väliin... että kyllähän minä mielelläni teidän palveluja käyttäisin, mutta kun tuo minun edunvalvojani aina purkaa kaikki minun tekemäni sopimukset ja ostot... jolloin kauppias päätti lyhyesti puhelun ja kertoi ottavansa minun tietoni pois heidän rekistereistään.

Kolmas putkiaivoinsinööri Lahdesta, ei ainakaan vielä edunvalvonnassa...

eeva häkkinen
29.01.14, 13:06
Tällaistahan elämä on ja ainoa lääke olisi pitää arkaluontoiset tiedot pois tietokoneilta, joissa on nettiyhteys.

Tähän täytynee kertoa, että itselläni kökkää työpöydällä kaksi desktoppia, kone A netissä, kone B ei. A-koneella surffailen SSHY:tä ja KA:n digitaaliarkistoa, jne. ja koneeseen B talletan tarvitsemani tiedot. Näin on paljon sujuvampaa, sitäpaitsi kone B ei hidastele eikä siinä tartte ylläpitää suojavarustusta. Tietojen jako onkin sitten hankalampaa, kun joudun aina siirtämään ei-standardit tietoni toiseen koneeseen tikulla ja muokkamaan ne muittenkin ymmärtämään muotoon (käsittelyprosessit ja tallennusmuodot olen kehitellyt itse silloin, kun sukututkimusohjelmia ei oltu vielä keksittykään).