PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Den nya uppförandekodexen träder i kraft


P. T. Kuusiluoma
23.01.14, 14:27
Dataombudsman Reijo Aarnio har granskat släktforskningens nya uppförandekodex. Dataombudsmannen anser att uppförandekodexen är tydlig, informativ och noggrant sammanställd och att en ny uppförandekodex för släktforskningen inte bara är nödvändig utan också mycket ändamålsenlig inom branschen. Dataombudsmannen tackar Genealogiska Samfundet i Finland för att det har sammanställt och uppdaterat uppförandekodexen och hoppas att det fina samarbetet fortsätter.

Uppförandekodexen är en branschspecifik anvisning för tillämpningen av personuppgiftslagen enligt 42 § i personuppgiftslagen. Dataombudsmannen granskar att uppförandekodexen inte strider mot lagen. Uppförandekodexen är alltså inte en kommentar till personuppgiftslagen, utan anvisningar från släktforskarnas nationella intressebevakare om god behandling av personuppgifter inom släktforskningen.

Uppförandekodexen omfattar tre delar: Insamling av personuppgifter, registrering av personuppgifter i ett släktforskningsregister och publicering av personuppgifter. I uppförandekodexen ges anvisningar om vilka uppgifter släktforskaren får och inte får samla in och registrera i ett släktforskningsregister. Den beskriver också hur personuppgiftslagen ska beaktas i olika situationer och ger anvisningar om hur skyldigheterna i personuppgiftslagen ska uppfyllas.

Den nya uppförandekodexen betonar medborgarens grundlagsenliga rätt att själv bestämma över användningen av sina personuppgifter. Framför allt varnas släktforskarna för att samla in och registrera känsliga uppgifter om levande personer utan dessa personers uttryckliga tillstånd. Dessutom påminns de om att i alla situationer vara måna om datasäkerheten för såväl släktforskningsregistret som utskrifter av det.

Uppförandekodexen innehåller rekommendationer om hur släktforskarna kan uppfylla kravet på god behandling av personuppgifter i sin egen släktforskning. Avsikten med uppförandekodexen är ge släktforskarna tillräckliga baskunskaper om hur de fattar riktiga och lagenliga beslut angående sitt släktforskningsregister.

Genealogiska Samfundet i Finland hoppas att alla lokala släktforskningsföreningar utser en utbildad personuppgiftsrådgivare som kan ge föreningens släktforskare råd om god behandling av personuppgifter. Samfundet hoppas också att alla släktföreningar som upprätthåller ett släktforskningsregister utser en dataskyddsansvarig som ser till att dataskyddet för levande personer uppfylls i släktforskningsregistret.

Genealogiska Samfundet i Finland
P. T. Kuusiluoma
Verksamhetsledare