Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kaskislampi
Hei
Tunteeko kukaan Hirvensalmi/Mikkeli/Mäntyharju -alueelta Kaskislampia. Olisin kiinnostunut Helena Johansdotter Kilkin (o.s. Kaskislampi) s. 1816 (tai -17) esivanhemmista. Helena on ollut naimisissa Påhl Kilkin kanssa ja isänsä on ollut Johan Kaskislampi (s. 1788). Äiti taas Walborg o.s Tiilikainen (s. 1788 k. 4.11.1866 Lahnaniemi 6). Jos Johanin ja Walborgin vanhemmista olisi jollain tietoa, olisin kiitollinen.
t. Vesa Sarromaa
eeva häkkinen
16.01.14, 20:43
En voi sanoa Kaskislampia tuntevani, mutta jokunen aika sitten kiertäessäni haarukkaan Etelä-Savon Häkkisiä, totesin, että eräs Häkkis-pesue oli tullut 1700-luvun loppupuolella Mikkeliin Hirvensalmelta Monikkalan rusthollista, jota isännöivät 1700-luvun alkupuolella ainakin Jacob ja Jöns Kaskislampi (väliin ne Häkkisetkin). Näytti siltä, että rusthollin isännyys vaihtui aika tiheään tahtiin, vaikka kaikki isännät olivat jotain sukua toisilleen, vähintäänkin vävyjä tai poikapuolia. Sekalaisten sukulaisuussuhteiden selvitystä eivät Hirvensalmen palaneet kirkonkirjat helpottaneet, enkä ehtinyt asiaan silloin enempää paneututua, eli jätin tämän(kin) langanpään roikkumaan, mutta voisin kaivaa esiin havaintoni koneestani, jos luulet niistä olevan apua.
Hei
No jos ne helpolla koneestasi löydät niin kyllä olen kiinnostunut.
t. Vesa
eeva häkkinen
16.01.14, 23:09
Laitapa mulle yksärinä email-osoitteesi, niin panen pakettiin.
Hei
Yhden Kaskislammen olen bongannut Mäntyharjun Enolahdelta. Tosin hänen vanhempiaan en ole jäljittänyt.
Lampuoti Salom Hämäläisen vaimo Cahr. Kaskislambi. Heillä oli tytär Helga Hämäläinen s. 1.6.1775. Tämä Helga vihittiin 8.12.1793 Christer Nickisen kanssa. Christer oli Mäntyharjun Kukonkorvesta.
Vitikainen
28.01.14, 20:55
Kaskislampi on myös tilan nimi Monikkalassa.
Hei
Tuota en tiennytkään. Kansalaisen karttapaikka ei tunne tätä nimeä tilannimenä. Mutta hyvä tietää.
Kiitos kaikille avuliaille
t. Vesa
Hei.
Tutkiessani Kaskislammen talon erästä torpparisukua olen törmännyt myöskin Kaskislampi talon lisäksi henkilöön sukunimeltään Kaskislampi.
Varhaisimmat maininat Kaskislammista olen löytänyt Hirvensalmen historiasta;
1561 maantarkastuskirjassa Arviokuntaan n:o 251 kuului Kaskislamminmaa, joka on merkitty henkilolle Paavo(Olavinp.)Pylkkänen.
V. 1664 maantarkastuskirjassa Kaskislamminmaan on merkitty Juho Antinpojalle, joka otti nimekseen Kaskislampi.
Tämä henkilö on varhaisin merkintä joka on Hsalmen historiassa.
Henkikirjassa 1810 Kaskislampi on jo Inkeroisten hallitsema ja siinä oli jo 5 taloa.
Noiden vuosien välillä on aika suuri aika, mutta siltä väliltä ei juuri löydy digitaalisesti juuri mitään. Mikkelin maakunta arkistosta saattaa löytyä jotain.
Terveisin JussiJalo.
eeva häkkinen
29.01.14, 20:15
Pelkäänpä, ettei MMA:stakaan ihmeitä löydy, koska ainoat merkittävät digitoimattomat lähteet näihin asioihin olisivat kruununvoudin arkisto ja lääninhallinnon paikalliset asiakirjat. Jälkimmäiset hävisivät Lappeenrannan valtauksessa, eli asiakirjat alkavat vuodesta 1745, kruununvoudin jäämistö vieläkin myöhemmin ja vaillinaisena. Vuonna 1749 on tosin määrätty pidettäväksi katselmus ja tilusselvitys Mäntyharjun Wargien ja Monikkalan rusthollin isännän "Matts Kaskislambi eller Wenemies" välillä, mutta näyttää siltä, ettei tämä Matti ole ainakaan Kaskislampi. Nimi esiintyy tosin tässä kaksoisnimimuodossa systemaattisesti, mutta "Kaskislampi" tarkoittanee pikemminkin tilaa ja Venemies isäntää.
Viimeinen merkintä Kaskislammista henkikirjoissa on viimeiseltä vuodelta ennen isoavihaa 1712, ensimmäisessä isonvihan jälkeisessä henkikirjassa 1722 on isäntänä Niilo Häkkinen (josta kiinnostukseni tilan vaiheisiin alkaa). Tässä maakirjassa on isännäksi merkitty vielä "Jacob eller Niels Koskislambi", jossa Jaakko on Kaskislampi ja Niilo oikeasti Häkkinen.
Jo ensimmäisessä henkikirjassa 1635 samoin kuin maakirjassa 1643, johon on ensi kertaa merkitty kylien nimet, on isäntänä Antti Paavonpoika Kaskislampi. Eli ainakin vuodesta 1635 vuoteen 1712 ovat Kaskislammet rusthollia isännöineet, mitä sitten tapahtui isonvihan aikaan ja minne Kaskislammet hävisivät, siinä onkin setvimistä. Löytäisikö joku nimeä henkikirjoista 1730-1800?
Vitikainen
30.01.14, 19:40
Kaskislampi nimenä tuntuu hävinneen koko Suomesta, ainakaan Fonectan nimipalvelu ei tunne yhtään. Ei myöskään Monikkalan seudulla ikänsä asunut vanhempi ihminen muista koskaan tunteneensa ketään sen nimistä. Olisiko nimi voitu ottaa käyttöön talon mukaan? Esim. edellä mainittu Venemies on ihan tunnettu näillä main tänäkin päivänä.
Vielä Kaski(e)slammista
Kaskeslammin talo on nykyisin nimeltään Vanhatalo Hirvensalmen Monikkalassa. 1800 rk alkaessa Hirvensalmella Kaskeslampia löytyy Soikkala 13:sta, sittemmin Lahnaniemi 6 Huitti. Viimeinen Kaskeslampi Huitissa on 1842 syntynyt Matti Matinpoika, äidin kuoltua hän muuttaa 1892 poikamiehenä Ristiinaan ja avoituu Maria Mariantytär Hasasen kanssa Hytölä 1 Pekkoon, perintötila, josta omistavat henkikirjan mukaan puolet. 1900 talon haltijana on Taavetti Korhonen ja Matti ja Maria ovat löysäläisiä Hytölässä. 1901 henkikirjassa ei heistä ole enää mainintaa Hytölässä.
Matti on löytämistäni Kaskislammista viimeinen nimen haltija, yhteisiä lapsia Marialla ja Matilla ei ilmeisesti ollut. Matin veli Antti menehtyy kaksi vuotiaana ja seitsemästä siskosta 5 menehtyy myöskin lapsena.
Monikkalastakin löytyy henkilöitä, Vitikaisiakin, jotka muistavat Kaskinlampia, kun osaa vain kysyä. Isovaarini äiti Helena Tuomaantytär, Matti Matinpojan isän täti, avioitui Juho Parkkosen kanssa Lahnaniemelle, hänen vaiheistaan on maininta Hirvensalmen historiakirjassa. Matzi
Ps. Tuomas Kaskislammen poika Tuomas on henkikirjoissa Lyytikäinen, lastenkirjassa Kaskislampi.
Henkikirja 1809 Saikkola 13
http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=74100693
http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=11051&pnum=11
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.