PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Svanborgit Kälviällä 1700-1800


Mariasparf
15.01.14, 11:47
Kälviällä Tuunalan vääpelin puustellissa asui sotilashenkilö Adam Svanborg perheineen.
Ensimmäiset kyselyt tein hänestä 2007 Sukuhakurissa ja pääsinkin alulle.
Myöhemmin perhe löytyikin muiden tutkimuksista esipolvineen.
Nyt tarkempia perhetietoja kootessani yksi lapsista " ei ikäänkuin ole ollut olemassakaan" .
Olisiko tämän suvun tutkijoilla tai kenellä tahansa tietoa tästä allaolevasta Adam Adamssonista ?
Kälviän Joulusta löytyi juttu jossa kerrottiin, että Kälviällä 28.09.1857 perustettiin makasiini siemen – ja hätäapujyvästön säilyttämiseen nimellä ” lainamakasiini” . Tätä jyvästöä hallittiin ” Direksionilla” eli eräänlaisella yhdistyksellä jossa oli useita jäseniä . Yhtenä näistä oli mainittu Adam Svanborg s.27.07.1806 joka oli silloin 51 –vuotias.

Adam Adamsson on jonkin lähteen mukaan kuollut merillä .
Useimmissa netissä julkaistuissa sukututkimuksissa joissa esiintyy ko. perhe ei tätä Adam Adamssonia ole merkitty. Onko jäänyt huomiotta koska Adam Svanborgin lapsista toinen Adam eli Adam Gustaf s. 18.12.1793 Kälviä kuoli 25.08.1800 Kälviä.

Minullakin oli se tieto ” kuollut merillä ” joltakin saamassani sukuselvityksessä , mutta ei ollut aikaa eikä paikkaa . Mikäli olisi merkitty , että ” merellä ” olisin saattanut ymmärtää hänen hukkuneen tässä Kälviän edustalla kalastuspuuhissa , mutta haudatuista ei löydy . Ei koko maasta.
Tämän Adamin elämänvaiheet kiinnostavat koska hän oli ilmeisesti asumassa Kälviällä vielä 1857 kun useimmat lapset olivat muuttaneet muualle.

Hakutumpelona en sitten päässyt kirjautumisien takia , joissa ilmeisesti olisi ollut rekisteröityminen jonnekin muuaallekin , katselemaan tietoja esim.merimieshuoneista .
Löytyykö hänellekin " elämä" ? Sotilastorpista kyselinkin ja sainkin vastauksia hänen kotipiirinsä tuunaamiseen kuvituskuvana,

Mariasparf

ImmMa
15.01.14, 18:10
Kyhäämässäni sukupuussa Adam esiintyy. Lähde on Uno Huhtalan Juuret Kälviällä jossa Adamin kohdalla mainitaan, "merille". Ilmeisesti siis kyseessä merimies.
Isä Adamista on tietoja C.-B.J. Petanderin kirjan, Kungliga Österbottens infanteriregemente under Gustaf III:s tid, "Uffariluettelossa" ja muistaakseni maininta Urhoollisuudesta ensimmäisenä sotakesänä.
Lapsista Fredrika Sofiasta ja miehestään, "Kummi juho" Juho Pernusta, kirjoittaa Lucina Hagman kirjassaan Lucina Hagman kertoo lapsuudestaan Kälviällä.

ImmMa

Mariasparf
16.01.14, 14:12
Hei !
Kiitos vastauksesta ! Oletkohan lasteni sokeriserkku ? Nämä Svanborgit liittyvät heihin ?

Löysin yhdestä divarista mainitsemasi kirjan jonka varasin ihan iki omaksi.

Jossain aikaisemmassa vaiheessa lueskelin noita Hagmanin sisarusten muistelmia koska he asuivat siellä isäni kotitalon Hyypän pihapiirissä.
Huomasin Fredrikasta kertovat kohdat , mutta myös Svanborg yhteydet Lohtajalla toimineeseen Svanborgin sokeriserkkuihin Bergströmeihin Jalasjärvellä ja Virroilla.
Pitänee hankkia nekin kirjat itselle ja tutkia tarkemmin.

Terv. Mariasparf

ImmMa
16.01.14, 18:48
Ehkä näin?
Tietääkseni en ole Svanborgeille sukua, enempää kuin kuka tahansa Kälviän sukuverkostoihin sotkeutunut. Tosin tämän suunnan selvittelyt on minulla jääneet kesken, nuoremmat polvet puuttuvat lähes tyystin.Kummi Juho on kyllä kaukaista sukua.
Isä Adamia voisi pitää "melkein sukulaisena" äitini vaarin isoisän isoisän sotaveikkona.
En tullut kirjanneeksi aikoinaan tuon Petanderin kirjan nimeä. Pidän kuitenkin selvänä, että kyseessä oli tämä mainitsemani. Ymmärtääkseni Petanderin Pohjanmaan rykmenttiä käsittelevistä kirjoista on myos suomenkielinen yhteenveto, jota en vielä ole tullut lukeneeksi. Myös Tyko Hagmanin muistelut ovat harmillisesti jääneet väliin.

ImmMa

Mariasparf
06.02.14, 18:24
Korjaus alkuperäiseen kysymykseen !

Kohdassa Adam Adamsson ja lainamakasiini on virhe !
Lainamakasiini olikin perustettu vuonna 1816 jolloin vanhempi Adam Svanborg olikin vielä elossa . Olin jotenkin huonosti katsonut ajankohdan hatusta ja vetäissyt perustamisvuodeksi 28.09.1857.

Adam Adamsson on siis edelleen entistä enemmän hukassa !

Mariasparf