PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Salavuoteudesta ripitetty esi-isä


JaskaS
13.01.14, 20:35
Vähän väliä sukutukija törmää aviottoman lapsen synnyttäneen äidin kohdalla merkintään ripityksestä. Harvemmin tulee vastaan vastaavaa miehen kohdalla.

Pyrkiessäni selvittämään esi-isäni Karl Petterssonin elämänvaiheita monine muuttoineen, löysin vihdoin alkuperäismerkinnän hänen ripityksestään Karunan rippikirjasta hänen ollessaan noin kolmekymppisenä Steningen allodiaalisäterin renkivoutina. Sivulla (http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=21163&pnum=120) toiseksi alimpana Carl Pettersson huomautuksella 1837 blifvit abs: för första ggn Lönska Lägen.
Mahdollisesti oli kyseessä samassa kylässä kuolleena syntyneestä tyttölapsesta, jonka äiti kuoli synnytyksen seurauksiin pari kuukautta myöhemmin.

Merkintä säilyi edelleen Uskelassa ja Halikossa, jossa se siirrettin rikoskirjaan.
Karl Petterinpoika kuoli Joensuun kartanon entisenä palovartijana vuonna 1893 kunnioitettavassa 85 vuoden iässä.

:) Jaska

ristojohannes
13.01.14, 20:51
Luvattoman sukupuolisuhteen takia sovellettiin Paraisilla kirkkokuria vv. 1806-1865 kaikkiaan 321 naiseen ja 9 mieheen.
Lähde: Kari Suistoranta, Paraisten historia.

Leevi A
07.02.14, 15:11
Sattuipa 1800-luvun lopulla, että sukulaiseni leskimies sai sakot salavuoteudesta niillä ja niillä käräjillä. Oli minusta niin poikkeuksellista, että piti käydä lukemassa käräjäpöytäkirja. Sieltä selvisi, että oli tehnyt piialle lapsen ja piiankin nimi selvisi. Topakka piika haastoi isännän käräjille kun tämä ei riittävästi ruokkoa alkanut maksamaan.
Taas kirkkoherranvirastoon jatkamaan ja selvisi, että oli syntynyt Juho. Naapuripitäjässä missä itse aikanaan asuin. Muita lapsia piika ei sitten tehnytkään. Juholle syntyi aikanaan montakin lasta, äitini pikkuserkkuja. Näistä yhden kerkesin näkemäänkin. Asui samalla paikkakunnalla kuin minäkin muutaman vuoden. 600 km:n päässä syntymäkodistaan ja oli ollut naimisissa saman miehen kanssa kuin sisarensa aiemmin.
Maailma on pieni...

leilalm
31.10.14, 01:05
Palaan jostain syystä suosittuun aiheeseen;nykyaikana tämä ei hetkauttaisi juuri ketään.Niin yleistä... Pikkutyttönä 50-luvulla emme siskoni kanssa oikein tykänneet vierailla isämme kotitorpassa,kun siellä piti tiukkaa kuria 1878 syntynyt mummu.Eli siis aika vanhaksi,vaikka olikin synnyttänyt 11 lasta.Ei saanut rampata ees taas ettei lattiat kulu,jne.Nätisti piti olla.Häntä kunnioitettiin ja passattiin,tietysti.Nyt kun nämä rippikirjat ovat ´levällään´ kaikkien halukkaiden nähtävillä,niin tottakai minäkin aloin penkoa hänen menneisyyttään.Se oli kaikkien tiedossa,että vanhin poikansa,komea mies,oli avioton lapsi.Aviomiehensä piti häntä lapsenaan siinä kun niitä kymmentä muutakin. Mutta miten kaikki meni,sen nyt rippikirjat kertovat:hän tuli raskaaksi kotonaan vielä ollessaan,muutti sitten viereiseen kylään piiaksi ennenkuin raskaus alkoi näkyä,synnytti pojan aikanaan.Mutta entä sitten!Tämä tiukka mummumme jäi kiinni salavuoteudesta kaksi kuukautta synnytyksen jälkeen!!!Nyt kyllä olen niiiin järkyttynyt...kuva hänestä alkaa vähän inhimillistyä.Siis hauskanpitäjä(!) nuorena plikkana ollut.Nyt kun kohta sukuani kokoontuu yhteen,minulla on jotain kerrottavaa kaikkien muistamasta tiukkailmeisestä mummusta...