Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kustavi Bleknäs, lukuapua
Ylimpänä oheisessa rippikirjassa (http://digi.narc.fi/digi/view.ka?kuid=5228602) lienee rusthollari Bertil Mattson, mutta saako joku selvää merkinnästä...mitä tapahtui 1737? Häntä ei ole enää seuraavassa rippikirjassa 1739, joten saattaisi olla että tuo merkintä liittyy hänen kuolemaansa.
Toinen kysymys liittyen samaan Bertil Matssoniin: Hän oli Bleknäsin lampuotina ainakin jo 1722, jolloin hänelle on syntyneiden luettelossa merkitty siellä tytär. Kuitenkin vielä 1713 lampuotina on eri henkilö. Mistä ja milloin Bertil tuli Bleknäsiin?
Tavailin tuosta jotain tähän suuntaan: Olyckel(igen) ankom 1737 i Siön Vuosiluvun päällä saattaisi olla maius. Toisella sivulla jatkuu in Septemb: satt om Höst? Luen sen ikään kuin Höstetiden, mutta ei kai siinä ole järkeä, ellei sitten hautaus tapahtunut syksyllä. Syyskäräjiäkään en tuosta sanasta saa.
Bertelin titteli ei tässä ole Rusthållaren, vaan ehkä Dragounhållaren?
Toivottavasti joku lukee selkeämmin.
Kiitos, Essimi.
Kummasti toisen apu saa omankin katseen tarkentumaan, ja nyt näyttäisi että viimeinen yhdyssana olisi höst--tudan, mutta siinä välissä on pari epäselvää kirjainta. Hösttinget se ei kyllä ole, vaikka asiayhteyteen niin hyvin sopisi; "satt om" tarkoittanee "istui mukana". (Ei siis kuollutkaan, vaikka aluksi niin oletin.)
Tittelinä tosiaan on dragounhållaren. Väänsin sen vaan mielessäni rusthollariksi, mutta olisi tosi kiinnostavaa tietää onko näillä käsitteillä jokin ero?
terv. TaRa
Mielestäni se menisi tähän tapaan:
Pleikilän lampuoti suunnilleen vuoteen 1713 oli Heikki Heikinpoika, jonka vaimo oli Kaarina Pekantytär. Kun Kaarina jäi leskeksi tuli hänen miehekseen tämä Pertti Matinpoika. Bertil Mattsson oli Kaurissalon Itätalon lampuodin Matti Erkinpojan poika.
Vuodesta 1729 Pertti Matinpoika oli sitten Pleikilän rusti tullitarkastaja Johan Hacksin jälkeen.
Hienoa, kiitokset Jernman!
Kaursalon Pukkilasta olinkin jo löytänyt yhden juuristoni haaran, ja nyt tuli siis mukaan myös naapuritalo.
Entäpä tietääkö joku mistä Karin Persdr tuli Bleknäsiin? Rippikirjoihin hän ilmestyy sinne 1707 yhdessä 1. puolisonsa kanssa, mutta vihityistä en heitä löydä Kustavista tai naapuripitäjistä.
vBulletin® v3.8.11, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.