PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Kukku,Teuva


yonyon
31.12.13, 20:05
Osaisiko joku kertoa missäpäin Kauppilankylää kyseinen tila on sijainnut?Ja hyvää uutta vuotta kaikille :)

Matti Lund
01.01.14, 14:17
Osaisiko joku kertoa missäpäin Kauppilankylää kyseinen tila on sijainnut?Ja hyvää uutta vuotta kaikille :)


Mielestäni Teuvalta tavattavat kirjaukset nimivarianteille Kukko, Kukku, Kukka eivät viittaa minkään tilan nimeen eivätkä edes mihinkään sikäläiseen paikannimeen 1600- ja 1700 -luvuilla, vaan kaikki nämä kirjaukset, ainakin vuosien 1690-1730 välillä viittaavat jostain päin Hämettä, virkamiesten silloisen käsityksen mukaan ehkä Varsinais-Suomesta tulleeseen Heikki Kukkoon tai hänen poikiinsa, joista Erkki sai luvan Närvijoen Närvän autiotilan ylösnostamiseksi isonvihan jälkeen. Ei kuitenkaan Närvänkään talon nimi siitä vaihtunut Kukoksi, ei ainakaan asiakirjoihin (naapurit ovat voineet niinkin nimitellä, sillä Etelä-Pohjanmaalla oli paikallisilla tapana nimittää taloja monilla "epävirallisilla" eri nimillä, mutta mistään asiakirjasta en ole sellaista vaihtoehtonimeä Närvälle havainnut!).

Närpiön kesäkäräjillä 25.9.1700 (ks. s. 963, mf ES2090) käsiteltiin vänrikki Berndt Gustav Schurmanin Hämeenkyröstä pyyntöä maaherra Johan Ehrenskiöldiltä saamalla luvalla tarkastaa kaikki Varsinais-Suomesta mahdollisesti Teuvalle vaikeina vuosina 1696-97 kulkeutuneet irtolaiset viranomaisten harkitsemia toimenpiteitä varten.

Teuvalaiset vakuuttivat, ettei ketään uusia kulkijoita ole saapunut paikkakunnalle ko. ajankohtana tai sen jälkeen, vaan muutamat paikkakunnan hämäläiset olivat jo sitä aikaisemmin saapuneita. Nämä ja heidän sijoittumisensa pitäjässä käytiin läpi.

Tällöin mm. kävi ilmi, että Heikki Kukko ("Kucka") vaimoineen ja lapsineen olivat saapuneet paikkakunnalle 10 vuotta sitten, joka Heikki on jo kuollut, mutta vaimo ja hänen kolme poikaansa vielä elävät, joista vanhin poika palvelee tätä nykyä Mikki Komsin tykönä, mutta on vielä niin nuori, ettei häntä ole kirjattu henkikirjoihin.

Myöhemmin näitä Kukon poikia voidaan jäljittää renkeinä Teuvan taloista, jolloin ilmenee mm. heidän äitinsä nimeksi Riitta. Myös sisko nimeltään Riitta tulee myöhemmin esiin Närvän talossa. Erkki Kukon eli sittemmin Närvän vaimon nimi oli Liisa. Myös muutamassa käräjäjutussa tätä Kukon porukkaa ilmenee.

Luulempa, ettet tämän kummempaa saa irti Teuvan Kukoista, tai toivottavasti joku tietää heistä luotettavasti minua enemmän.

terv Matti Lund

Hannu Haapaniemi
01.01.14, 15:20
Teuvan Kauppilankylän Kukuntalo esiintyy ensimmäisen kerran rippikirjoissa 1830-luvun alussa,
Kukun talo on varmaan lohkottu Kauppilankylän Rinta-Moisiosta, josta Kukun talon isännän vanhemmat löytyvät.

http://www.sukuhistoria.fi/sshy/sivut/jasenille/paikat.php?bid=10370&pnum=178
Teuva > rippikirja, 1833-1839 >kuva 178: Kukku l. Rinta-Moisio

yonyon
02.01.14, 06:53
Kiitos Matti ja Hannu!Tosiaan löytyy Heikkurin ja Upan välistä jos tähän karttaan on uskominen https://jyx.jyu.fi/dspace/bitstream/handle/123456789/6837/URN_NBN_fi_jyu-2007864.pdf?sequence=1