PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Margareta Uhlstenia


A. Mattila
04.07.07, 12:01
Hyvät Forumin jäsenet,

Kirjoittelen ensimmäistä kertaa ja ajattelin heti kokeilla, osaisiko joku jäsenistä auttaa. Olen ollut siinä käsityksessä, että yksi esiädeistäni oli iiläinen Margareta Ollintr/Olofsdr Uhlstenia. HisKistä löytyy tällaiseen Margaretaan sopivasti seuraavat tiedot:

Syntynyt ja kastettu 6.7. 1692 Iissä, isä Hr Olof Ulstenius ja äiti Dorde Jacd:d, Margareta oli kaksonen, toisen lapsen nimi Brita.
Vihitty 15.1.1724 Heikki Danielinpoika Veijolan kanssa p Marg Olofsdr Uhlstenia.

Heikki Veijola on aivan varmasti esi-isäni; olen tarkistanut asian Iin kirkonkirjoista. Heikillä oli vaimonsa Margaretan kanssa useita lapsia. Yhden kastetiedoissa on myös äidin sukunimi (Uhlstenia). Margaretaan liittyviä tietoja en ole saanut varmistetuksi aivan yhtä vedenpitävästi. Erityisesti minua ihmetyttää se, että netissä on sivuja, joiden mukaan Olof Uhlsteniuksen ja Dorde Uhlströmin tytär olisikin mennyt naimisiin Johan Metsikön kanssa. Johan Metsikkö olisi kuollut vasta 1749 eli Margareta ei olisi voinut ainakaan olla hänen leskensä Heikki Veijolan naidessaan. Tällaisia sivuja ovat:
http://home.online.no/%7Earnsroe/sursill.cfm
http://worldconnect.rootsweb.com/cgi-bin/igm.cgi?op=GET&db=toffehornborg&id=I36654

Sattuisiko joku tietämään, oliko Iissä kaksi Margareta Uhlsteniusta, jotka olisivat eläneet suunnilleen samoihin aikoihin?

yt Aino Mattila

Jouni Kaleva
10.07.07, 10:06
Hei Aino

Tervetuloa Forumille.

Olen jonkinverran tutkinut iilæisiæ ja ulkomuistista tietosi ovat oikein ja nettitiedot virheellisiæ. Næmæ Veijolat/Uhlsteniukset jne ovat minunkin esipolviani. Tarkistelen loppuviikosta.

A. Mattila
10.07.07, 16:03
Kiitos, Jouni!

Odottelen rauhassa, mitä arkistoistasi löytyy :)

Terv. Aino

Jouni Kaleva
12.07.07, 18:21
No niin, Aino

Nyt on asiaa tutkailtu.

Henrik Danielinpk. Veijola vihittiin 15.1.1724 p. Marg. Olofsdr. Uhlstenian kanssa, tämähän on täysin selvä. Margaretan ensimmäinen merkintä Veijolassa 2.7.1723 jolloin kirjattu Heikki-pojan vaimoksi, vaikkakin häät vasta seuraavana talvena. Rippikirjoissa synt.aika johdonmuk. "1698". Margareta jäi leskeksi jo 1736 ja jäi Veijolan leskiemännäksi loppuiäkseen. Kuolinikä "87" k.8.10.1784.

Kappalaisen Olaus Uhlsteniuksen kaksoslapsi Margareta haudattiin jo 7.8.1692 (näkyy Hiskissäkin). Kuitenkin leski-Dorden perheessä on tytär Margareta, jolla ensimmäinen rippimerkintä (ei mainíttu 1. vice) 10.6.1715. Viimeksi ripilla synnyinkodissaan Etelä-Iin Lopakan l. Kuokkalan talossa 13.8.1721.

Mitä tulee löytämiisi nettitietoihin toisesta Margareta Uhsteniuksesta, totean vain, että IinKuivaniemen Runtin talossa syytinkiläisenä joku Johan(sytingsman) vaimonsa Margareta Olofsdotterin kanssa alkaen 1722. Jos joku esittää, että tämä oli Uhlstenius, niin mielelläni näkisin perustelut ja lähdeviitteet:D

Jouni Kaleva
14.07.07, 12:02
Viimeksi ripilla synnyinkodissaan Etelä-Iin Lopakan l. Kuokkalan talossa 13.8.1721.


Pikku täsmennys: Margareta siis synt. n. 1698 ja hänen sisarensa Maria n. 1696. Iistä ei löydy kastemerkintää kummallekaan ja nyt ajatellen syykin on selvä: nämä tytöthän ovat epäilemättä syntyneet Sodankylässä, jossa perhe tuolloin asui. Ei taida sieltä olla löydettävissä dokumenttia?

A. Mattila
15.07.07, 18:27
Hei Jouni,

Kiitos näistä tiedoista! Nyt alan hahmottaa, mistä on kysymys. Nuo Margaretan ikään liittyvät asiat ovat hämänneet koko ajan. Perhe sai siis kaksoset, joista Margareta kuoli 1692 (ja löytyypä nyt HisKistäkin, kun tietää, mitä etsii). Olaus Ulstenius näyttää erilaisten lähteiden mukaan olleen Sodankylän kappalaisena 1693-99. Tuona aikana siis epäilemättä syntyi tyttö v. 1698, jolle annettiin taas nimeksi Margareta. Harmi, että Sodankylästä lienee huonosti dokumentteja tuolta ajalta. Yhden Heikki Veijolan ja Margaretan lapsen kummiluettelo Iin kirkonkirjoissa oli sellainen, että siitäkin päättelen Heikin vaimon kuuluvan samaan sukuun kuin Olaus Ulstenius ja Dorde (olen tällä hetkellä eri paikassa kuin ko. muistiinpanoni, joten en pysty kummeja virheettä luettelemaan).

Noilla nettisivuilla puhutaan 1692 syntyneestä Margaretasta, joka olikin siis tuo vauvana kuollut tyttö. Päättelen sivujen olevan ainakin tältä osin virheelliset.

Tästä on mukava jatkaa! Täytyy taas tilailla Iin rippikirjoja.

Ystävällisin terveisin Aino