PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Pekka ja Erkki (Antinpoika), Perniö.


_eOw_
14.12.13, 15:48
Luettelossa http://www.genealogia.fi/hakem/luettelo022s.htm on pari herraa (Pehr, Petter Andersson? Erik Andersson?), joiden olemuksesta (siis suvusta, "oikeasta" nimestä ... ) etsiskelen tietoa?

APe
21.12.13, 18:03
No tervehdys taas!
Eric Andersson oli Päärisistä, Paarskylän kylän naapurista. Tämä tarkennus loytyy Perniön historia I -teoksesta. Päärisissä oli jossain vaiheessa myös kaksi taloa, mutta niistä muodostettiin säteritila aatelisille. Oliko Eric esim. vuokraviljelijä -en tiedä. (Voiko edes siten olla talonpoikien edustajana?)
Väärlästä ollaan melko kaukana....
Pehr on edelleen arvoitus: Mielenkiintoista, että paikkaa/tilaa-kylää ei mainita. APe

_eOw_
21.12.13, 18:39
Jep! Tietty arvasitkin, että Petter Anderson Werlander (Pekka Antinpoika?) Väärlän "soturi" minua enempi kiinnostaa. Tosin juuri noina aikoina oli "tappelut menossa" ja Petterkin ihan muilla maisemilla.
Petteri perheineen oli Kannuksessa 1711?... Poika Petrus syntyi Kannuksessa 1714 - tytär Kristina Juliana lienee myöskin syntynyt tällä reissulla (1712) - merkintää en ole havainnut.
Sisaruksia tosin on 1710 (Perniö) ja -14 (siis Kannus) merkinnällä, joten Kristiina Julianaa pidän Petterintyttärenä. Jotkut ovat tulkinneet Julianan Gustafin (eli Petterin veljen) tyttäreksi.
Uskon Julianan kuitenkin vain olleen sotilas-enonsa "huollossa" Petterin kuoltua (n. 1726). Gustaf Werlanderista erottuakseen(?) Cristina Juliana käytti feminiini-sukunimeä Werlandra. Kerran asiakirjoihin on "varmuuden vuoksi" lipsahtanut Pehrsdotter. Merkintä lienee "asiallinen" eikä sattunnainen pastorin kirjausvihre.

APe
22.12.13, 12:38
Aivan!
Mietin vielä, että Petterin paikallistamisen puuttuminen VOI merkitä myös muualla ollutta...? Soturi oli reissussa, poissa Väärlästä. Ullnereiden kautta voisi olla "jotain" etuutta naapurina päästä talonpoikaisedustajaksi? Melkoista hypoteesia kaikki tyyni! Pastorin patronyymi vahvistaa ajatustasi. APe