PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : Ehkä Helsinki?


Espresso
10.12.13, 19:55
Hei

Tunnistaako kukaan paikkaa, jossa oheinen kuva on otettu? Onko taustalla Hanasaari ja Sompasaari?

Terveisin
Espresso

interlorn
18.12.13, 09:28
Jaa-a, enpä uskalla mennä sanomaan. Maisemat ovat muuttuneet noilla main niin hurjasti, että verrokkikuvan löytäminenkin voi olla haasteellista. Sellaisen saattaa kuitenkin voida löytää Karhumäen veljesten ilmakuvakokoelmasta (http://www.kulttuurisampo.fi/kulsa/collection.shtml?itemUri=http%3A%2F%2Fkulttuurisam po.fi%2Fannotaatio%23veljekset_karhumaki_kokoelma) . Lisäksi täällä (http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/kalasatama/perustietoa/historia) on pari ilmakuvaa.

Kaupunginmuseon kuva-arkisto (http://www.hel.fi/hki/museo/fi/palvelut/kuva-arkisto) saattaa myös voida auttaa.

Juhana

Espresso
18.12.13, 09:42
Hei!

Kiitos! Kiitos erityisesti Veljekset Karhumäki Oy:n kuvakokoelman linkistä! Mikä aarre! :)

Voi olla, että kuva on Helsingin sijasta otettu Vaasassa.

Terveisin
Espresso

Marjapuu
18.12.13, 17:15
Voi olla, että kuva on Helsingin sijasta otettu Vaasassa.


Olen syntyjäni vaasalainen ja onhan tuossa kuvassa joitain tuttuja piirteitä. Lähinnä tulee mieleen Vaskiluotoon johtava rautatiesilta ja kuvauskulma sisäsatamaan ja höyrymyllylle päin. Mutta mutta. Kuvassa vasemmalla näkyvä saari voisi olla Hietasaari, mutta se ei ole tietääkseni ollut koskaan noin täynnä rakennuksia. Korkea tehtaanpiippu voisi kuulua Finlaysonille, mutta se sijoittuu jotenkin väärään paikkaan. Siinä kohtaa on myös Vaasan Sähkö, jolla on myös korkea piippu. Palosaarelle johtava silta voisi näkyä taustalla, mutta silti, jokin tässä kuvassa ei natsaa. Lähinnä nuo Hietasaaren rakennukset epäilyttävät, kuten myös se, että sisäsataman makasiineja ei ole tuossa kuvassa. Siinä kohtaa on kyllä matalia puutaloja, mutta eivät näytä satamamakasiineilta.

Marjapuu
18.12.13, 17:54
Laitan tähän muutaman kuvan, jossa näkyy Vaasassa se kohta, joka ehkä liittyy kysyttyyn kuvaan, JOS se on Vaasasta. Mustavalkoinen kuva on noin vuodelta 1929, otettu Vaskiluodon sillalta sisäsatamaan päin. Tuossa on myös kuva sisäsataman tullirakennuksesta, jonka pitäisi näkyä kysytyssä kuvassa, vaan eipä näy.

Espresso
18.12.13, 20:29
Hei !

Kiitos vastauksesta! Olen nyt yrittänyt väännellä ja käännellä lähettämiäsi valokuvia. Voisiko olla niin, että kuva on otettu niin, että istuvat sisäsataman tullirakennuksen edessä?

En oikein osaa ajoittaa tätä valokuvaa, mutta luulisin, että se on otettu 30-40-luvulla. Kuvan henkilöt asuivat Vaasassa ja Helsingissä. Joten luultavasti kuva on otettu joko Vaasassa tai Helsingissä. Onkohan tuo musta vuori kuvassa oikealla hiilikasa? Toinen mahdollinen paikka Helsingissä voisi olla Salmisaari. Eikö sielläkin ole ollut hiilikasa?

Terveisin
Espresso

Marjapuu
18.12.13, 21:02
En pysty näkemään tätä muuten kuin niin, että he istuvat Vaskiluotoon vievän sillan alapuolella venelaiturilla. Mutta en usko että kuva on Vaasasta, koska ainoa hiilikasa siellä oli voimalatoksen vieressä, Palosaareen vievän tien tuntumassa. Voimalaitoksen piippu näkyy kuvissa oikealla sisäsataman takana. Toinen piippu Palosaaren puolella kuuluu Vaasan puuvillatehtaalle.

Eikä Hietasaaressa ollut tuollaisia rakennuksia ja hiilikasaa ei varmastikaan. Siellä oli uimalaitos ja pienvenesatama. Ehkä kannattaisi kuitenkin sijoittaa kuvaa Helsinkiin.

Jukka H
18.12.13, 23:25
50-luvun vaasalaisena en tunnista kuvaa. Vaskiluodon vanhalta sillalta näkymä ei ole, sillä oikealla taustalla pitäisi toki näkyä kaupunkia eikä metsää. Samoin tullimakasiini ja Höyrymylly puuttuvat siitä.
Hiilikasa vasemmalla ja savupiippu vastarannalla on mahdollista vain, jos kuvattavat ovat Onkilahden rannalla Wärtsilän konepajan tienoilla Pitkäkadun päässä. Tällöin vasemmalla näkyisi Vaasan Sähkön hiilikasa ja Palosaaren puolella puuvillatehtaan piippu (ja sen takana Vaskiluodon metsäistä rantaa). Topografia ei kuitenkaan mielestäni ole oikein ja Palosaaren sillan pitäisi näkyä sangen selvästi. Eikä Onkilahdella varmaan koskaan ole purjehdittu, ei ainakaan kaksimastoisella veneellä. Lähestyvä moottorivene ei näytä oikeanmalliselta Merenkurkun veneeltä, jonka keula kaartuu ylöspäin leveäksi. En oikein usko Vaasaksi.

Hiilikasa vasemmalla (Sörnäisten satama) ja piippu oikealla (Hämeentien/Näkinkujan teollisuusalue) on 1910- luvun Helsingissä ehkä mahdollista, jos seurue istuu Kulosaaren itäpäässä tai Kivinokassa., mutta siinä välissä ollut merenlahti ei vastaa kuvan selkää, sikäli kuin lahtea edes oli mahdollista hiilisataman takaa nähdä.
Kulosaaren silta avattiin liikenteelle 1919, joten se olisi 20-luvulla keskellä kuvaa.
Ei Vaasa, ei Helsinki. Olisiko Oulu? Tai olisiko negatiivi vahingossa tulostunut peikuvana? Eipä taida, sillä näyttäisi puvun nappi olevan oikealla.
Jukka H

Marjapuu
19.12.13, 06:47
Heitän vielä yhden hiilen tähän kasaan. Entäpä jos kuvassa taustalla näkyvä vesialue onkin Palosaaren salmi eli Präntöön suntti? Silloin taustalla näkyisi Palosaaren silta ja voimalaitoksen piippu suntista päin nähtynä. Toisaalta metsäinen alue siinä, missä pitäisi olla Kirkkopuistikon loppupää ei sovi kuvaan.

Onhan etelärannikolla muitakin kaupunkeja, johon tätä voisi sovittaa, esim. Kotka. Kuvan henkilöthän ovat voineet olla päiväretkellä Helsingistä.

Espresso
19.12.13, 09:05
Hei!

Kiitos vastauksista!

Etsinnässä on siis merenrantakaupunki, jossa on ollut teollisuutta ja hiilikasa.


Terveisin
Espresso

Maaret Eloranta
27.01.14, 22:07
Sörnäisten sataman ilmakuvan perusteella voi koettaa ihmetellä, olisiko kuva otettu sen vastarannalta tai lahdenpohjukasta. Piippuja on tuolla varsin runsaasti ja hiilikasojankin enemmän kuin tarpeeksi, ei taida stemmata.
Vrt Helsingin Sörnäisten satama 31.8.1934.
http://www.maritimeforum.fi/index.php?topic=11629.0

Maare

Espresso
28.01.14, 14:49
Hei!

Kiitos vastauksesta!

Tämän valokuvan paikallistamisesta tulikin vaikeampaa kuin luulin.

Terveisin
Espresso

Espresso
21.03.14, 09:08
Hei!

Kysyin tästä valokuvasta Helsingin kaupunginmuseolta ja vastauksen mukaan kyseessä ei ole Helsinki. Jos kuvaa ei ole otettu Vaasassa tai Helsingissä, niin onko ideoita mikä muu kaupunki voisi olla kyseessä?

Terveisin
Espresso