PDA

Arkistonäkymässä ei tällä hetkellä lainaus erotu varsinaisesta viestistä. Suosittelemme että vilkaisette ns. täydellistä versiota: : "Br. No 41"


Laardi
24.11.13, 22:11
Tarkoittaako otsikon teksti rippikirjan (1856-62) merkinnöissä yhtä kuin sitä, että henkilö on tehnyt pyhäpäivänä työtä?

Tässä nyt lähteenä esimerkiksi http://www.uskonnonvapaus.fi/lait/valtionuskonto.html
" Evankelis-luterisen kirkon pyhäpäivät ovat yleisen lain nojalla kaikille maan kansalaisille lepopäiviksi säädetyt. Niiden lukumäärä on, paitsi sunnuntaipäiviä ja sunnuntaipäiville sattuvia, kaikkiaan kymmenen vuodessa. Yleisen rikoslain 41 luvussa kielletään semmoisena päivänä tekemästä käsi- tahi muuta työtä, jonka sopii tuonnemmaksi jättää, ja jota ei tehdä omaksi tahi toisen hätätarpeeksi. Rihkamakauppaa ei saa harjoittaa, puodit on pidettävä suljettuina, torikauppa on kielletty. Jos rikos on sapattina tehty, katsotaan se seikka raskauttavaksi asianhaaraksi. Nämä määräykset koskevat kaikkia kansalaisia, uskontunnustuksesta riippumatta; n. s. eriuskolaislain mukaan ne nimenomaan ulottuvat sellaisiinkin eriuskolaisiin, jotka eivät asianomaisia päiviä pidä pyhinä."

Laardi
24.11.13, 22:19
Vai onko kyseessä vuoden 1734 lain Pahategon Caari (vuosiluvusta päätellen)? XLI. Lucu. Jos usiammat ynnä warastawat / eli jocu tule sijhen haucutelluxi / eli käsketyxi; taicka muutoin warcaudesa osallinen on.

http://agricola.utu.fi/julkaisut/julkaisusarja/kktk/lait/1734/

Heikki Särkkä
25.11.13, 14:50
Kyseessä voi olla myös rikoskirjan (joka saattaa olla hävitetty) juoksevalla n:lla 41 merkitty rikos.

Laardi
25.11.13, 21:14
Kyseessä voi olla myös rikoskirjan (joka saattaa olla hävitetty) juoksevalla n:lla 41 merkitty rikos.


Ok, joo rikoskirja se mitä todennäköisimmin on. Pitää vähän tutustua asiaan...

Kiitos vastauksesta.